Xavi Hernández na tlačovej konferencii po stretnutí so Sevillou priznal, že sa počas stretnutia napriek vysokému víťazstvu necítil komfortne. Katalánec zdôraznil, aké dôležité bolo pre tím streliť prvý gól, keď Sevilla bola v tlaku.

[Riquard Torquemada, Catalunya Radio] Cítil si počas tohto zápasu pri pohľade na hru Barcelony pohodlne?

"Nie, necítim som sa pohodlne, ale aj tak z toho musíme vyťažiť. Dnes sme videli 3 veci: intenzitu - v tomto smere sme sa museli vyrovnať Seville; trpezlivosť - vedeli sme, že musíme byť trpezliví a pokúsiť sa hrať na súperovej polovici. Vedeli sme, že budú zbiehať krajnými obrancami a Raphinha a Dembélé tomu mali zabrániť. Po tretie: prenášanie ťažiska hry - z toho mali ťažiť krídelníci. Aj Balde, Pedri, Robert... Gól na 1:0 padol práve po takto rýchlom prenesení ťažiska hry. Musíme z toho ťažiť, keď obrancovia súperia vystúpia vyššie. Sledovali sme to na videu. Dnes som sa necítil komfortne. Preferujem pozičnú hru, číselnú prevahu, ale hrá predsa aj súper a to veľmi priamočiaro. Nedominovali sme, pokiaľ sme nestrelili góly. Boli tam zbytočné straty a na tom musíme pracovať. Často hovorím o presnosti."

[Marta Ramón, RAC1] Aký dôležitý je pre vás útočník ako Robert Lewandowski? Koľko zápasov by ste vyhrali v uplynulej sezóne, ak by ste ho mali v kádri?

"Nie je to len o góloch, ale aj o tom, ako drží loptu, ako vytvára tlak na obrancov. Výborne hrá chrbtom k bránke, kontroluje loptu. Je pre nás referenčným bodom. Je to on, kto rozdáva rady a kto riadi presing. Lewandowski je fantastický futbalista. Vie, kde sa má objaviť a vždy má nejaké riešenie."

[Adria Albets, Cadena SER] Barcelona v tejto sezóne strelila 11 gólov a inkasovala len 1. Čo je pre teba dôležitejšie: vysoké víťazstvá v tejto sezóne alebo dobrá dispozícia obrany a Ter Stegena?

"Obe veci sú dôležité. Dôležité je udržať si čisté konto a vieme aj to, aký máme potenciál v útoku. Marc prežíva fantastické obdobie, defenzívna línia spolupracuje veľmi dobre. Dnes sme strelili gól po štandardnej situácii, a naposledy som hovoril o tom, že na tom pracujeme. Nie každému sa podarí vyhrať tu 3:0 v takom štýle, podobne ako v San Sebastián."

[Helena Condis, Cadena COPE] Máme si zvyknúť na to, že Koundé bude hrať na pravej strane obrany?

"Áno, po týchto dvoch zápasoch áno. Uvidíme ako to bude v stredu a v sobotu. Máme veľa možností. Prišiel Héctor, máme Sergiho, ktorý dnes naskočil z lavičky a zahral naozaj veľmi dobre, podobne ako v predchádzajúcich zápasoch. Dodáva nám istotu, je angažovaný, nestráca lopty, chápe hru. Som s ním veľmi spokojný. Aj Jules odviedol skvelú prácu ako na kraji obrany, tak aj v strede. Bol to kompletný zápas celého mužstva."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Barcelona a Real vyhrávajú komfortne posledné zápasy. Dá sa očakávať, že Barcelona a Real budú kráčať do konca sezóny bok po boku a obe mužstvá stratia málo bodov?

"Nie, to by sme sa pomýlili. Myslím si, že sme nevyhrali komfortne ani tu, ani v San Sebastián. V žiadnom momente som sa necítil komfortne. Za priaznivého stavu sme kontrolovali hru, ale vôbec to nebolo jednoduché. Sevilla bola nebezpečná, ale boli sme efektívni, podobne ako v San Sebastián. Boli sme lepší ako Sevilla a Real Sociedad, no jednoduché to nebolo."

[Francesc Latorre, Esport3] Aká dôležitá je stúpajúca morálka na začiatku sezóny?

"Je to dôležité, viac si veríte, ste istejší... všetci culés sú šťastní a rovnako aj šatňa, ale ideme ďalej. V stredu hráme Ligu Majstrov, neskôr cestujeme do Cádizu, potom do Mníchova, a potom hráme proti Elche. Je veľmi dôležité, aby celý tím ťahal za jeden povraz. Budeme rotovať, pretože začíname hrať každé tri dni."

[Diario Deportes] Aké dôležité je streliť prvý gól v zápase?

"Je to veľmi dôležité. V predchádzajúcej sezóne či v zápase proti Rayo sme neboli efektívni. Keď strelíme prvý gól, je to pre nás kľúčové a zmení to zápas. Máme množstvo súperov, ktorí sa radi uzatvárajú vzadu a zápas hrajú pomaly. Sevilla takto nehrá, ale prvý gól bol veľmi dôležitý. Sevilla nutne potrebovala body a gól na 1:0 bol pre nás ako balzam."

Ukázalo sa, že Lewandowski je pre Barcelonu veľmi dôležitý...

"Veľmi nám pomáha. Je to prirodzený líder. Pre tím je veľmi dôležitá jeho pokora. Má víťaznú mentalitu, výborne trénuje. Je skvelé mať ho v tíme."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
Marian Premium
2022-09-04 07:22:36
Budeme rotovať, lebo začíname hrať každé tri dni.
Toto treba ako soľ do jedla.
2022-09-04 07:38:25
Takže máme jasno v tom, kto bude na pravej strane obrany - Koundé a aj dvojica stopérov je známa - Araujo,Garcia