Tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom Ligy Majstrov proti Bayernu Mníchov absolvoval aj tréner FC Barcelona Xavi Hernández.

[La Vanguardia] Naposledy, keď Barcelona hrala proti Bayernu Mníchov, tak sa ťa pýtali, či víťazstvo bude ako zázrak. Myslíš si teraz, že máte oveľa vyššie ambície ako len víťazstvo v zajtrajšom zápase?

"Áno, myslím si, že očakávania v tejto sezóne sú vysoké. Zajtrajší zápas na tom nič nezmení. Či vyhráme, či prehráme, či remizujeme, nemôžeme vyvodiť závery na základe jedného zápasu. Po deviatich mesiacoch teraz všetko vyzerá inak. Pracujeme spolu 9-10 mesiacov a myslím si, že sme sa zlepšili v mnohých aspektoch. Cítime, že zajtra sme schopní súperiť. Uvidíme, čo sa stane v priebehu tých 90 minút, ale máme radosť a máme aj výzvu, aby sme tento zápas vyhrali a zmenili trochu históriu. Hráme však proti jednému z najlepších klubov na svete so skvelým trénerom, ktorý veľmi dobre pracuje. Nechcem, aby výsledok zajtrajšieho zápasu bol nejaký verdikt. Pôjde len o potenciálne tri body v skupinovej fáze."

[Jordi Blanco, ESPN] Sú zajtrajší zápas a stretnutie proti Elche pred reprezentačnou prestávkou kľúčové v kontexte príprav na ďalšiu časť sezóny?

"Áno, máme to všetko preanalyzované a pripravené. O chvíľu zostaneme so 6-7 hráčmi na 7-10 dní. Oddýchneme si a neskôr sa nezastavíme. Hráme každé tri dni, kalendár je náročnejší ako kedykoľvek predtým. A po šampionáte bude potrebné pripraviť prakticky druhú predsezónu. Je to nové pre všetkých, ale je potrebné sa prispôsobiť. Schopnosť prispôsobiť sa okolnostiam je tiež veľmi dôležitá."

[Joan Domenech, El Periódico] Barcelona vyhrala proti Bayernu len 2 zápasy z 13. Je zápas v Alliaz Arena ako návšteva strašidelného domu?

"To by som nepovedal. Áno, je to Bayern Mníchov, ale mal som možnosť zažiť obe strany mince. Zažili sme vysoké výhry, ale aj vysoké prehry... Myslím si, že futbal je cyklický. Mali sme už veľmi dobré epochy Barcelony a nie tak dobré Bayernu a naopak. Nevedel som, že sme nad nimi vyhrali len v dvoch prípadoch, ale viem, že v Allianz Arena sme ešte nevyhrali. To ukazuje náročnosť zajtrajšieho zápasu. Myslí si však, že sme schopní vyhrať, sme v dobrej forme."

[German García, Radio Nacional] Zdá sa, že tréner Bayernu začína byť trochu spochybňovaný. Rozumieš tejto situácii?

"Nevedel som o tom... Myslím si, že Bayern je v tabuľke vysoko, dobre začal Ligu Majstrov, má skvelé mužstvo... Nagelsmann je pre mňa skvelým trénerom a vidieť to na hre jeho tímov. Zajtrajší zápas bude veľmi ťažký. Veľa jeho hráčov nabieha do šestnástky, fantasticky zakladajú vysoký presing... Sú veľmi dobrí v mnohých aspektoch. Prekvapujú ma správy o tom, že Nagelsmanna spochybňujú. To len poukazuje na veľkosť klubu, akým je Bayern."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Aký priebeh zápasu očakávaš? Myslíš si, že budete častejšie brániť alebo útočiť?

"Očakávame veľmi vyrovnaný zápas. Oba tímu chcú loptu, vysoko tlačia, chcú čo najrýchlejšie získať loptu, bez nej trpia. Bude to kľúčové ako pre nás, tak aj pre nich. Aj napriek všetkému sa pokúsime dominovať v hre, dokonca aj proti takému súperovi."

[Sky Deutschland] Čo si myslíš o Lewandowskom, odkedy k vám prišiel? Ako ho hodnotíš? Prišiel tento zápas, ktorý je pre neho výnimočný, v správnom momente, keď Bayern remizoval v troch zápasoch v rade?

"Je na tom veľmi dobre. Je pokojný a verí si. Je to prirodzený líder. Bude to pre neho výnimočný zápas, ale je motivovaný. V zápase proti Cádizu si trochu oddýchol. Sme v dobrej forme, ale niekedy to nič neznamená. Zajtra chceme ukázať osobnosť a že dokážeme bojovať s jedným z najlepších klubov na svete."

[Javier Miguel, Diario AS] Máš už pripravenú jedenástku na zajtrajší zápas?

"Ak sa na poslednú chvíľu nevyskytnú žiadne zdravotné komplikácie, čo sa týka zostavy, tak mám jasno."

[Marcelo Bechler, TNT Sports Brazil] Je zajtrajší zápas dobrou príležitosťou na to, aby Raphinha debutoval v Lige Majstrov?

"Áno, Raphinha je pre mňa veľmi dôležitým hráčom. Je veľmi dynamický a dáva nám veľa nielen v útoku, ale aj v obrane. Hrá veľmi intenzívne, natláča, dobre rozumie 'polopriestorom', tvrdo pracuje pre mužstvo... Je to fantastický hráč. Plne mu dôverujem. Zajtra musí byť pre nás bezpochyby dôležitý."

[Joan Venturi, CBT Brazil] Pripravil si niečo špeciálne, aby si zastavil Müllera, ktorý nastrieľal Barcelone veľa gólov?

"Müller je fantastický hráč. Už dlhé roky robí rozdiel. Čelil som mu veľakrát. Výborne rozumie hre ako v obrane, tak aj v útoku. V Bayerne je výborným lídrom, rovnako v reprezentácii Nemecka. Kryť hráča, ktorý veľmi dobre rozumie hre, je vždy veľmi ťažké. My nepoužívame individuálne krytie, skôr zónové, snažíme sa vytvoriť číselnú prevahu, ale budeme si musieť dávať pozor nielen na Müllera, ale aj na iných hráčov."

[Fran Ruben, TVE] Nagelsmann dnes hovoril o neutralizácii Lewandowskeho. Je to podľa teba vôbec možné? Máš nejaké alternatívy?

"Robert je pre nás veľmi dôležitý, ale máme aj iných veľmi dobrých hráčov. Lewandowski si veľmi dobre kryje loptu, tlačí na obrancov, fantasticky rozumie hre, vie kedy si nabehnúť na pozíciu, má skvelé načasovanie. Ale máme aj záložníkov, krídelníkov... v útoku máme veľa možností a zajtra to chceme ukázať."

[Marc Fuste, La Sexta] Myslíš si, že zajtrajší zápas bude zlomový či dokonca 'pomstou'?

"V Barcelone je každý zápas test. Zajtra je ďalší, v sobotu ďalší... a to sa nekončí v priebehu celej sezóny. Hovoríme, že každý zápas je 'moment pravdy'. Toto ma v Barcelone baví. Teraz nadišiel moment pravdy, ale aj v sobotu a potom v ďalšom zápase (smiech). Toto je Barcelona. Áno, samozrejme, že zajtra nadíde moment pravdy. Je to zápas Ligy Majstrov proti Bayernu... absolútne! Máme veľkú radosť, že sme tu. Je to výnimočná výzva. Myslím si, že zajtra budeme môcť lepšie súperiť ako v uplynulej sezóne. Môžem si hovoriť, čo chcem, ale uvidíme na ihrisku."

[Marta Ramón, RAC1] Zdá sa, že sa snažíš znížiť očakávania. S čím by si bol najviac spokojný po zajtrajšom zápase?

"Nemáme sa tu čím chváliť, najmä po posledných výsledkoch s Bayernom. Mali by sme byť veľmi pokorní. Musíme si uvedomiť, že nedávno sme tu prežili veľmi zlé momenty. Budem spokojný, ak zo seba dáme všetko na ihrisku, ak ukážeme oveľa väčšiu silu, než v uplynulej sezóne. Myslím si, že ak zajtra budeme hrať tak, ako v doterajšom priebehu sezóny, máme šancu na víťazstvo, ale zároveň musíme byť pokorní."

[Sport1] V Barcelone máte množstvo mladých talentov ako Gavi, Pedri, Ansu Fati... V Bayerne majú Daviesa či Musialu. Čo si o nich myslíš?

"Musiala a Davies sú hráči, ktorí robia rozdiel. Sú veľmi mladí, ale majú obrovský potenciál. Cením si hlavne celé mužstvo Bayernu. Hrajú tak, ako my chceme."

Pred 9 mesiacmi ste hrali proti Bayernu bez fanúšikov, atmosféra v klube bola úplne iná... Čo sa najviac zmenilo?

"Veľa vecí, ale predovšetkým mentalita. Po vtedajšom zápase som sa dlho rozprával s hráčmi a povedali som im, že toto je Barcelona, že je potrebné ukázať osobnosť, treba behať a dať zo seba všetko. Nezanechali sme dobrý dojem. Myslím si, že prvých 20 minút sme nehrali zle, ale sklamala mentalita. Myslím si, že teraz sme ju zmenili. Musíme nastúpiť bez komplexov s vedomím, že môžeme prehrať zápas, ale je potrebné bojovať o víťazstvo, tlačiť vysoko, držať loptu. Toto je Barcelona! Myslím si, že sme zlepšili našu mentalitu a osobnosť. K tomu sa pridali prestupy a víťazstvá, ktoré dodávajú vieru."

[Ferran Correas, Sport] Čo sa zmenilo, že Barcelona teraz môže bojovať s mužstvami ako Bayern?

"Trénujeme veľmi dobre, na 100%. Je to nespochybniteľné. Mne ako trénerovi sa to veľmi páči. Výsledok spoznáme už zajtra, ale intenzita je nespochybniteľná. Musíme súperiť, vyhrávať súboje a ukázať hlad."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Aké dôležité sú pre teba skúsenosti pri zostavovaní zostavy?

"Pre mňa skúsenosti nie sú veľmi dôležité. Najdôležitejšie je to, v akej forme je mužstvo a čo považujem za najlepšie na bránenie a útočenie. Skúsenosti sú dôležité, ale v prvom rade potrebujeme osobnosť, hrať na polovici súpera, vysoký presing. Nesústredím sa na skúsenosti. Nemám žiadny problém s tým, aby hral mladý hráč, ak prezentuje dobrú úroveň. Pre mňa je to vec formy, dojmov z tréningov a mojich pocitov ako trénera. Zajtra musíme ukázať práve osobnosť."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-09-12 22:08:43
Šance na první vítězství v Allianz aréně, důležité 3 body v LM, porážka jednoho z nejlepších týmů a tak trochu i 'odplata' posledních zápasů proti Bayernu.
Kluci mají jistě o co hrát. Nebude to procházka růžovým sadem ale pojďme všichni fandit a věřit že se nám tento zápas povede a budeme se radovat. Důležitější než 3 body bude ukázat, že se nikoho nebojíme a pro výhru uděláme vše! Pojďme Bavorum ukázat že se s námi musí počítat! Visca el Barca!
2022-09-13 08:18:12
Jen takový malinkatý poznatek... Xavi: Ak zahráme proti Bayernu tak, ako doteraz v tejto sezóne, máme šancu na víťazstvo. Tak to nám opravdu stačit nebude, bohužel Bayern bude trestat chyby které stále v obraně děláme, takže to bude chtít herní nástavbu. Každopádně pojdme na ně na vorvaně. FCB!!!