Barcelona síce prehrala s Bayernom Mníchov, no výkonom nesklamala. Zlepšila úroveň svojej hry v porovnaní s predchádzajúcim zápasom proti nemeckému majstrovi. Prehra však nebola náhodná a Barcelona má naďalej na čom pracovať, aby zabojovala o úspech v tejto súťaži. Je potrebné zlepšiť aspekty hry ako efektivitu, hru krídelníkov či udržanie úrovne hry v ťažkých momentoch stretnutia.

Mizerná efektivita

V zápase proti Bayernu mali výborné príležitosti na skórovanie Lewandowski aj Pedri. Ak v zápase na tejto úrovni zahodíte aj takéto tutovky, tak sa vám to vypomstí. Poliak vyslal na Neuera až 7 striel, no nestrelil ani gól, čo sa mu v Lige Majstrov v 108 zápasoch stalo len po druhýkrát. Lewy mal jednoducho zlý deň a bohužiaľ to pripadlo práve na stretnutie proti Bayernu. V iných zápasoch mal výbornú efektivitu, o čom svedčí aj 9 strelených gólov do polovice septembra. Pri horšej efektivite Lewandowskeho však mali zabrať iní hráči Barcelony, no nestalo sa. Góly nestrieľali ani Dembélé s Raphinhom, ani náhradníci. Lewandowskeho v úlohe strelca mohol zastúpiť Pedri, ale ani on nepremenil aspoň jednu z dvoch výborných šancí. Spomínaný Raphinha zaznamenal 3 strely, ale ani jedna nesmerovala do priestoru brány. Útočníci musia byť pripravení na to, aby v prípade potreby zaskočili za Lewandowskeho.

Krídelníci nehrali dobre

Ani Dembélé s Raphinhom nezaznamenali vydarený zápas. Obaja krídelníci podávajú v tejto sezóne výborné výkony, ale v zápase proti Bayernu sa od nich očakávalo viac, ako nakoniec ukázali. Obaja zaznamenali až 39 stratených lôpt, vyhrali 10 z 27 duelov a úspešnosť prihrávok tiež nebola boh vie aká (70% Dembélé a 73% Raphinha). Snahu im uprieť nemožno, ale absencia čo i len jednej kľúčovej prihrávky poukazuje na to, že Francúz a Brazílčan neboli efektívni. Obaja sa mohli slobodne zapájať do súbojov, ale keď nejaký súboj dokázali vyhrať, zvyčajne sa im to podarilo urobiť v priestore, ktorý nebol pre Bayern nebezpečný.

Štandardné situácie

Barcelone sa nepodarilo streliť gól z priameho kopu od odchodu Lea Messiho. Je viac než žiadúce prelomiť túto fatálnu sériu a nájsť jasného exekútora. V zápase proti Bayernu sa o to snažil Lewandowski, hoci sa zdalo, že by to mohla byť lepšia pozícia pre Marcosa Alonsa, no Poliak nastrelil múr. Štandardné situácie pred bránkou Barcelony boli zo strany súpera nebezpečnejšie. Úvodný gól zápasu padol po rohovom kope. Xavi a jeho štáb musia naďalej pracovať na zahrávaní štandardných situácií a rovnako na ich bránení. Často je to najschodnejšia cesta ku gólu.

Koncentrácia a charakter

Barcelona odišla mentálne na 10 minút, ale Bayernu to stačilo na strelenie dvoch gólov a zisk troch bodov. Barcelona nevyužila svoje šance a po góle domácich nedokázala správne zareagovať, inkasovala druhý gól a v ďalšom priebehu stretnutia si už nedokázala vytvoriť toľko streleckých príležitostí. Vysoká prehra z toho nebola, ale zníženie hernej úrovne po inkasovanom góle môže byť znepokojujúcim signálom. V Lige Majstrov môže mužstvo vypadnúť aj v takom prípade, že príde o koncentráciu v zápase na veľmi krátky moment. Barcelona v tejto súťaži v posledných rokoch vždy predviedla fragment v zápase, kedy mentálne upadla a nedokázala sa spamätať. Súperi ju za to nekompromisne potrestali. Xavi sa musí postarať o to, aby sa to v tejto sezóne nezopakovalo.

Vypočítavosť

Mladé mužstvo Blaugranas musí nabrať skúsenosti a zjednotiť sa počas dôležitých zápasov. V určitých momentoch je v každom prípade potrebné zabrať, ako napríklad počas sóla Leroya Saného, ktorého nedokázal nikto takticky faulovať, keď hráč Bayernu prechádzal stredom ihriska. Hráči sa niekedy musia správať trochu agresívnejšie a lepšie sa rozhodovať pri útočení po krídlach. Prijímanie správnych rozhodnutí sa týka aj veteránov, o čom svedčí zbytočné a privysoké vystúpenie Sergia Busquetsa pri druhom góle Bavorov.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-09-16 10:08:21
Tak já bych neřekl, že křídla byla špatná, ale měli proti sobě extratřídu a hrálo se jim hůř. V každým případě, Demba tam měl tu (nepísknutou) penaltu a Raphina tam měl ty střely, který mohly skončit golem. Za mě křídla dobrý. Spíš to bylo o těch neproměněných šancích, bylo toho opravdu dost a goly se z toho měly dát, smůla je, že tam bavoři mají toho robokopa v bráně (škoda, že se nechystá končit) :D. Taky bych viděl jako možnost měnit tempo hry. Ten tlak a presing byl opravdu z naší strany vyspělý, nádhera, ale proč se najednou nestáhnout a nehrát na brejky chvíli, byli by z toho zmatení. Na 2. poločas již byli bavoři připravenější a udeřili. Odveta bude zajímavá a doufám, že vyhrajeme, přinejhorším plichtíme.
Barco10 Premium
2022-09-16 20:35:37
Preco sa stale riesia tie priame kopy aoo berem ze od odchodu messiho sme xiadny nepremenili ale messi bol na to genius .... neviem ako kolko ocakavame na sezonu golov z priameho..... kolko ich mal za minulu sezonu liverpool city real tam sa podari tam sa podari dat TAA mozno 2-3 za sezonu zas buh vy co to neni viem ze messi to dal niekedy za mesiac ale to uz nemozme ocakavat ze takeho hraca budeme mat tak skoro