Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším ligovým zápasom proti Elche.

[Marc Brau, Barça TV] Aké Elche očakávaš?

"Myslím si, že to bude ťažký súper. Už minulú sezónu nám znepríjemnil život. Teraz zmenili systém s novým trénerom. Je to fyzický súper, ktorý vie, ako podržať loptu. Krídelníci a krajní obrancovia sa dobre zapájajú do hry. Naposledy musel Memphis streliť gól z penalty, aby sme vyhrali. Je to veľmi dôležitý zápas. Po prehre s Bayernom chceme opäť vyhrať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Gavi predĺžil zmluvu do roku 2026. Ako sa zmenil v porovnaní s predchádzajúcou sezónou?

"Som veľmi spokojný. Čakal som na túto správu. Je to veľmi dôležitý hráč pre súčasnosť aj budúcnosť. Má skvelý charakter a dokáže hrať v každom systéme, aký chcem použiť. Je veľkolepý. Môže hrať na rôznych postoch. Myslím si, že dozrel z pohľadu načasovania, pochopenia hry, pohybu medzi líniami, nestráca už tak veľa lôpt. Má 18 rokov a urobil už krok vpred."

[Marta Ramón, RAC1] Ansu Fati nebol povolaný do reprezentácie Španielska a v klube sa dostáva do hry postupne. Je jeho návrat do plného zaťaženia zvoľnený?

"Nie, cíti sa dobre. Máme pre neho plán, ale sme opatrní. Ubezpečujeme sa, či sa cíti dobre. Napredujeme krok za krokom. Veľmi dobre trénuje. V San Sebastián urobil rozdiel. Je pre nás veľmi dôležitý. Možnože teraz narástla intenzita zápasov a musí začať hrávať postupne. Zároveň musí pochopiť, že táto situácia sa ťažko riadi. Potrebujeme hráčov, ktorí sú pripravení na 100%."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Hovoril si s Luisom Enriquem o Ansu? Je jeho postupné zapájanie do hry otázkou fyzickej pripravenosti či mentálneho aspektu?

"Ja rozhodujem o tom, kto hrá a kto nie. Niekedy sa rozhodnem dobre a niekedy horšie, ale ja zostavujem zostavu. V prípade Ansu musíme byť veľmi opatrní. Nechcem urobiť niečo unáhlene. Pre neho máme zostavený plán. Bude hrať, pretože je fantastickým futbalistom, páči sa mi jeho hra, ale máme aj iných hráčov a v mužstve je konkurencia."

Ako sa cíti? Predtým to bolo tak, že sa musel vrátiť rýchlo, pretože mužstvo ho potrebovalo.

"Veľa sa s ním rozprávam. Minulý týždeň sme mali dlhší rozhovor. Počúvam ho a delím sa s ním o moje pocity. Často sa stretávame s hráčmi, pretože musíme vedieť, čo ich motivuje, z čoho majú radosť... Ansu je pre mňa výnimočný prípad. Nehral dlhšie obdobie, ale teraz je pripravený. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie a ako bude vyzerať konkurencia."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Hovoril si s Luisom Enriquem o možnom povolaní Ansu Fatiho na šampionát? Bolo by to pre neho dobré?

"To nezávisí odo mňa. S Luisom Enriquem mám veľmi dobré vzťahy ešte z ihriska. Áno, rozprávali sme sa o Ansu, ale len o jeho situácii, nič viac. Nič veľké sa tu nedeje, nič dôležité. Ansu bude hrať, uvidíte."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Dnes klub oznámil, že Jordi Cruyff sa stal novým športovým riaditeľom. Neraz si hovoril o skvelej spolupráci s ním, s Mateu Alemanym...

"V prvom rade sa ho musím opýtať, či ma pozve na večeru, aby sme to mohli osláviť. Mám z neho veľkú radosť. Je veľmi inteligentný a dokáže veľa. Vo futbale sa dobre vyzná. Je veľmi lojálny voči mne, ale aj k celému štábu. Je to skvelé rozhodnutie klubu. Podporujem to na 100%."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ak si dobre pamätám, Barcelona nebola lídrom v tabuľke už od čias Ernesta Valverdeho. Odvtedy sa zmenilo veľa. Barcelona hrá teraz proti Elche, Atlético proti Realu. Vnímaš to ako príležitosť dostať sa na vedúcu pozíciu pred reprezentačnou prestávkou?

"Najprv odohráme náš zápas a potom si pozrieme iné výsledky. Samozrejme, že budeme sledovať iné zápasy, ako napríklad madridské derby. Sústredíme sa na to, aby sme porazili Elche a zanechali dobrý dojem. Všetci očakávajú víťazstvo, ale nebude to jednoduché. Sústredíme sa prv na vlastné záujmy a až potom budeme môcť počítať s tým, že Real stratí body."

[Xavi Lemus, TV3] Po reprezentačnej prestávke hráte na výjazde proti Malorke a Interu. Aký máš plán, aby si mužstvo zapamätalo koncepty?

"Myslím si, že táto prestávka dopadne dobre. Prestávku sme nemali od začiatku predsezóny. Myslím si, že je to vhodný okamih na trochu oddychu, ale ten bude mať skôr štáb, pretože si myslím, že povolaných bolo 90% hráčov. Zostanú len 3-4 hráči. Neskôr hráme opäť každé takmer 3-4 dni a dúfam, že všetci hráči budú zdraví."

[Andre Llenares, ESPN Brazil] V posledných dňoch sa veľa hovorilo o tom, ako hráči (najmä Vinicius) oslavujú góly. Čo si o tom myslíš? Hovoril si o tom s hráčmi?

"Každý oslavuje tak ako chce. Keď strelíte gól, ste v eufórii. Ja som vždy oslavoval so spoluhráčmi, pretože takto som chápal hru - ako spoločné úsilie. Možno aj preto, že som bol hanblivejší... Nemyslím si, že to má čokoľvek spoločné s nedostatkom rešpektu voči súperovi."

[David Ibanez, Mediaset] Rokovania o predĺžení zmluvy s Gavim trvali dlhé mesiace. Obával si sa, že nakoniec nemusí podpísať novú zmluvu?

"Nie, pochopil som situáciu. Hovoril som aj s Gavim a mám skvelé vzťahy s Ivanom de la Peñom. Gavi vždy chcel zostať v Barcelone, bolo to jeho rozhodnutie. Budem sa o neho starať, pretože je kľúčovým hráčom nášho tímu."

[Jenifer Mendez, GOL] Po zápase proti Bayernu si povedal, že si nahnevaný. Si teraz trochu šťastnejší po tom, čo si si zápas pozrel ešte raz?

"Nie, naďalej som smutný, pretože ak hráme takýto zápas, musíme vyhrať. Je to veľká škoda. To, čo sme urobili na ihrisku, nám malo zabezpečiť víťazstvo, nie len remízu. Potrebujeme byť efektívni, sústrediť sa na detaily. V druhom polčase sme mali ten protiútok zastaviť. Vo futbale rozhodujú takéto detaily. Už sme to hráčom povedali. Z týchto chýb sa musíme poučiť. Ako hovorí môj priateľ: 'Víťazstvá a remízy trvajú len 24 hodín'. Musíme sa sústrediť na to, aby sme zajtra vyhrali."

[David Bernabéu, Sport] Denník Sport nedávno odhalil, že výjazdový dres v budúcej sezóne bude biely. To vyvolalo veľké kontroverzie. Páči sa ti?

"A tebe (smiech). Myslím si, že sa ti páči! (David Bernabéu: Barça hrala v bielom už za čias Cruyffa) Potom máš odpoveď! Ale ešte to nie je oficiálne potvrdené. Spýtaj sa, keď to bude oficiálne."

[Fran Ruben, TVE] Myslíš si, že pre Ferrana Torres je dobré, že bol povolaný?

"Ferran je v kádri už roky. Veľmi mu verím. Ľudia by nemali pozerať len na góly a asistencie, ale aj na intenzitu, rytmus, presing, spoluprácu. V predchádzajúcom zápase strelil gól a asistoval. Páčilo sa mi to. Okrem toho sa obetuje pre tím. Veľmi nám pomáha a je veľmi dôležitý."

[Oriol Tortejada, L’Esporitu] Dembélé bol povolaný do reprezentácie Francúzska. Myslíš si, že bude pre Deschampsa dôležitým hráčom?

"Nerozhodujem ani o nominácii Francúzska. Ale mám z neho radosť. Zaslúžil si to. Veľmi nám pomáha, pomáha tímu a tvrdo pracuje."

[Mundo Deportivo] Ako hodnotíš výkon Marcosa Alonsa v zápase proti Bayernu a aká bude jeho úloha?

"Odohral skvelý zápas. Hral na veľmi vysokej úrovni. Dokonale interpretoval hru, dobre centroval na Lewandowskeho. Hrať neustále v základe bude ťažké, pretože hráme každé tri dni a musíme veľmi rotovať, ale bude dôležitý."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Povedal si, že sa pravidelne stretávaš s hráčmi a rozprávaš sa s nimi. Pedri v zápase proti Bayernu zahodil niekoľko šancí. Bol si z toho smutný?

"Nehovoril som s ním, len s celým mužstvom. Analyzovali sme video, ale nemali sme žiadne individuálne rozhovory. Hráči dobre vedia, že neboli efektívni, ale za to sme dokázali interpretovať hru súpera, vysoko sme tlačili. Chýbalo nám len to najdôležitejšie."

[GranViaRadio] Hovoríš o efektivite. Je to niečo, čo sa dá natrénovať?

"Všetko sa dá natrénovať. Môžete mať veľa predností, ale v kľúčovom momente môžete zlyhať. Musíme to trénovať. Po každom tréningu máme strelecké cvičenia a teraz to musíme robiť ešte častejšie."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Hráte proti Elche, kde pôsobí Alex Collado. Poznáte ho, takže určite viete, čím vás môže ohroziť. Ako hodnotíš jeho pôsobenie na hosťovaní?

"Zatiaľ pozitívne. Strelil gól, hrá veľa minút, pomáha tímu... Musíme ho mať na pamäti. Má veľké možnosti, dokáže vystreliť a hrať medzi líniami. Čoraz lepšie je na tom aj z mentálneho hľadiska. Želám mu všetko dobré, možno nie zajtra, ale zaslúži si to."

[Iniestazo] Po zápase proti Bayernu hráči Bavorov povedali, že v prípade Barcelony vidia obrovskú zmenu. Cíti túto zmenu aj šatňa? Máte pocit, že na Camp Nou dokážete Bayern poraziť?

"Áno, samozrejme. Môžeme poraziť každého, ale musíme to ukázať. Dojmy počas prestávky v Mníchove boli veľmi pozitívne, ale mali sme využiť naše šance. Musíme pokračovať v práci a presvedčiť hráčov, že sme na správnej ceste. Nemôžeme pochybovať."

[Juli Claramunt, Jijantes] Ako vyzerá situácia Pabla Torreho?

"Navrhli sme, aby sme sa počas reprezentačnej prestávky stretli s Pablom a prediskutovali jeho situáciu. Samozrejme chcem, aby sa zapájal do hry. Myslím si, že pre neho bude lepšie, ak zostane s nami, ale rozhodneme sa po reprezentačnej prestávke."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-09-16 17:26:38
Mě teda zatím nepřesvědčil. ?‍♀️
buggo7 Premium
2022-09-16 17:55:12
Alonso výbornej jo???