Denník El Mundo predstavil požiadavky, ktoré mal Lionel Messi predložiť Barcelone v priebehu rokovaní o predĺžení zmluvu v roku 2020. Samozrejme, údajne. Barcelona samozrejme nesúhlasila s určitými podmienkami a Argentínec zaslal klubu slávny fax.

Lionel Messi odišiel z Barcelony v lete 2021, ale rok predtým rokoval s klubom o predĺžení vzájomnej spolupráce. Denník El Mundo získal prístup k mailovej komunikácii medzi Messiho otcom Jorgem a právnikmi futbalistu a tiež prezidentom FC Barcelona Josepom Mariom Bartomeuom a vedením Barcelony. Denník na základe toho opisuje proces vyjednávaní medzi Argentíncom a Barcelonou. V tejto súvislosti boli zverejnené Messiho požiadavky, ako aj reakcia klubu.

Barcelona v tom čase zápasila s finančnými problémami vyplývajúci z pandémie covidu, no 4. mája predložila Messimu návrh novej zmluvy. Spolupráca by bola predĺžená o jeden ďalší rok a po každej sezóne by bola automaticky predlžená, pokiaľ by Messi do 30. apríla nerozhodol inak. Barcelona akceptovala požiadavky Messiho otca týkajúce sa lóže na Camp Nou či privátneho letu pre celú rodinu do Argentíny počas obdobia Vianoc.

Ďalším dôležitým dátum bol 11. jún, keď mal právnik Jorge Pecourt poslať správu Bartomeuovi, generálnemu riaditeľovi Oscarovi Grauovi a šéfovi právneho oddelenia klubu Romanovi Gómezovi Pontimu s 11 podmienkami, aké Messi predstavil katalánskemu klubu. Očakávania Argentínca boli nasledovné:

1. Zmluva do roku 2023 s možnosťou jednostranného predĺženia spolupráce zo strany Lea Messiho.
2. Zníženie platu o 20% pre sezónu 2020/2021, spätné vyplatenie 10% v zápasoch 2021/2022 a ďalších 10% v ročníku 2022/2023 s úrokom 3% ročne.
3. Vyplatenie nevyplateného vernostného bonusu s úrokom.
4. Lóže pre rodiny Messiho a Luisa Suáreza.
5. Súkromný let na Vianoce pre celú rodinu do Argentíny.
6. Výplata odloženej odmeny od sezóny 2020/2021 plus úroky v prípade ukončenia zmluvy.
7. Bonus 10 miliónov eur za podpis zmluvy.
8. Zvýšenie mzdy v prípade zvýšenia dane.
9. Zrušenie odstupnej klauzuly, ktorá by bola stanovená na 10 000 eur.
10. Predĺženie zmluvy s Pepem Costom v závislosti od dĺžky trvania Messiho zmluvy.
11. Barcelona sa zmluvne zaviaže zaplatiť Rodrigovi Messimu (bratovi futbalistu) jeho províziu, ktorá mu prináleží.

Barcelona sa s Messim následne dohodla, že plat bude mať znížený o 30% kvôli pandémii, ale útočník by peniaze dostal v budúcich sezónach. Právnik potom napísal že "úsilie zo strany rodiny je veľké, pretože plat hráča výrazne klesne, no Leo a Jorge to akceptujú pre dobro klubu." Problém však predstavovali iné ustanovenia. Bartomeu odmietol znížiť Messimu odstupnú klauzulu zo 700 miliónov eur na 10 000 eur. Nechcel vzbudiť dojem, že Argentínec má otvorené dvere k odchodu z klubu. Zároveň odmietol vyplatiť prémiu 10 miliónov eur za podpis zmluvy. Barcelona zároveň rozhodla, že Messiho finančné požiadavky bude možné naplniť až vtedy, keď sa príjem klubu dostane opäť nad hodnotu 1,1 miliardy eur spred pandémie.

Messiho rodine sa však takáto odpoveď nepáčila a bola odmietnutá. Rokovania boli ukončené a Messi poslal koncom augusta slávny fax do klubových kancelárii, ktorým formálne požiadal o z klubu. Nakoniec Messi musel nútene zostať na Camp Nou a po voľbách a zmene prezidenta sa jeho vzťahy s klubom zlepšili natoľko, že sám chcel zostať v klube, no nakoniec to nebolo možné ani za vlády Joana Laporta.

zdroj: El Mundo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2022-09-21 12:03:43
Ja byť klub a ak by to bola pravda, tak nesúhlasím už len s bodom 1).
2022-09-21 12:04:12
Hráč by si určite nemal klásť podmienky predĺženia alebo podpisu zmluvy, ale Lionelove požiadavky boli absolútne v poriadku, nič prehnané...môj názor