Ronald Araujo sa zranil v zápase reprezentácie proti Iránu. Uruguajčan sa má rozhodnúť, či podstúpi operáciu alebo dá prednosť konzervatívnej liečbe. Od toho závisí jeho možné účinkovanie na šampionáte v Katare. Médiá tvrdia, že stopér bude mimo hru minimálne mesiac a FIFA preto musí Barcelone vyplatiť odškodné.

Prestížny športový lekár Leónardo Schiavone v programe 'Polideportivo' uviedol, že v prípade Ronalda Arauja existujú dve možnosti: "Prvou z nich je operácia, ktorá zahŕňa 2-3 mesačnú rekonvalescenciu, čo znamená, že prakticky s istotou vynechá Majstrovstvá sveta. Ak sa rozhodne pre konzervatívnejšiu rehabilitáciu, vyhne sa operácii, ale môže sa stať, že sa mu zranenie obnoví. Rozhodnutie nie je ľahké. Je potrebné poznať všetky detaily," zdôraznil lekár.

Mundo Deportivo upozorňuje, že FIFA musí v súlade s Programom ochrany klubov vyplatiť Barcelone odškodné za zranenie Uruguajčana. Klub má nárok na odškodné ako náhradu za zraneného hráča v prípade, ak sa hráč zraní pod 'dohľadom' príslušnej federácie a hrá zápasy v drese národného tímu, ako aj pri tréningu či cestovaní resp. pri pobyte mimo klubu. "Ochrana klubov" sa začína v momente, keď hráč začína cestu zo svojho domu či adresy klubu, aby sa dostavil na zraz svoje reprezentácie a končí sa o polnoci lokálneho času po návrate domov či na klubovú adresu, alebo 48 hodín po opustení národného tímu, vrátane spiatočnej cesty domov.

Tento program sa týka hráčov, ktorí sa zranili počas reprezentačných zápasov a kvôli zraneniu budú musieť pauzovať minimálne 28 dní. To je aj prípad Ronalda Arauja, ktorý nemá stanovený konkrétny dátum návratu na trávniky a v súčasnosti je otázne, či sa vôbec stihne zotaviť do Majstrovstiev sveta, ktoré tento rok začínajú už 20. novembra.

V rámci schémy dostávajú futbalové kluby maximálne odškodné 7,5 milióna eur za zraneného hráča. Suma sa vypočítava na základe dennej pomernej mzdy do 20 548 eur počas najviac 365 dní. Celkový limit stanovený v programe ochrany klubu je 80 miliónov eur ročne. Výška kompenzácie sa odvíja od toho, koľko FC Barcelona vypláca hráčovi ako fixnú časť mzdy, bez prémií, bonusov či mimoriadnych odmien. Podľa pravidiel programu sa kompenzácia prestane vyplácať, len čo sa Araujo vráti k tréningom v FC Barcelona.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
Barco10 Premium
2022-09-26 13:36:11
Do pi*e jaké nervy mam
2022-09-26 14:05:19
Majstrovstvá sveta, operácia alebo alternatívna liečba, stopér .... Ako keby som to už niekde videl...