Tréner Španielska Luis Enrique odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred zápasom s Portugalskom.

[Miguel Ángel, Cadena COPE] Ako reaguješ na kritiku?

"Je to profesionálny futbal a je potrebné ju akceptovať. Tu sa nehrajú priateľské zápasy. Hráme len oficiálne zápasy so súpermi na našej úrovni. Máme sedem hráčov, ktorí majú menej ako 21 rokov a všetci môžu debutovať na šampionáte. Sme uprostred generačnej výmeny, ale neexistujú žiadne výhovorky. Teraz sa musíme rozvíjať. Akceptujeme situáciu a požiadavky. Myslím si, že naše výkony boli zatiaľ pozitívne. Najdôležitejšie sú však výsledky."

[Javier Giraldo, Sport] Mužstvo hralo v posledných mesiacoch či rokoch rozhodne nad svoje možnosti. Myslíš si, že zajtra to môže byť podobné?

"Snáď! Portugalsko zvyčajne nepotrebuje veľa šancí na strelenie gólu, my ich potrebujeme viac. Pokúsime sa vnútiť Portugalsku náš herný štýl a držať sa pri lopte. Zároveň musíme veľmi dobre brániť, pretože Portugalci sú individuálne lepší ako mnohé iné tímy sveta."

Aký bol tvoj odkaz v šatni po poslednom zápase?

"Po prvom polčase zápasu proti Švajčiarsku som v šatni povedal presne toto: 'Nepamätám si, kedy reprezentácia Španielska hrala tak nepresne.' Tak sa nám to zdalo z trénerskej lavičky, bola to hrozná perspektíva. Po hlbšej analýze si myslím, že sme nehrali až tak zle, takže odkaz nebol správny. Boli sme nepresní, ale nie až tak veľmi."

[Cadena SER] Čo znamená fakt, že ste v zápase proti Švajčiarsku inkasovali dva góly po štandardných situáciách?

"Neviem. Po 15 rokoch ako hráč a vyše 10 ako tréner - neviem. Môžeme brániť 11 na 9 a inkasovať gól. Kedysi sme to v jednom klube trénovali veľmi tvrdo - bolo to zbytočné. Čím menej na to budete myslieť, tým lepšie."

[Fernando Burgos, Onda Cero] Mal si v pláne poslať do zápasu proti Švajčiarsku určitú zostavu a potom úplne inú na Portugalsko, no prehra tento plán zmenila?

"Toto je veľmi dobrá otázka. Pred prvým zápasom som mal v hlave jednu vec, po tréningu sa to zmenilo, neskôr ma presvedčilo niečo iné a nakoniec som stavil na mužstvo, ktoré bolo podľa mňa najlepšie na prvý zápas. Druhý pre mňa neexistoval. Teraz premýšľam nad najlepšou zostavou pre naše finále. Či to znamená, že nastane veľa zmien? Toto je práca pre vás. Zahrajte sa na trénerov a uvidíte, že byť trénerom je v úvodzovkách 'ťažšie'. Vy analyzujete po zápase, keď poznáte výsledok. Ja musím analyzovať pred zápasom. Netvrdím, že vaša práca je jednoduchá, o žurnalistike nemám ani poňatia."

zdroj:  Selección Española de Fútbol (SeFutbol)
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2022-09-27 11:44:16
Mne sa Luis nepáči malo by sa Španielsko zbavovať starých hráčov ako Busi, Alba, Sarabia, Azpi chápem že to asi nejde naraz ale aspoň dať mladú zostavu v zápase ako so Švajčiarskom. Nechápem prečo vyššie spomenutý hráči dostávajú prednosť pred hráčmi ako Rodri, Yeremi, Balde, Porro