Už teraz je zrejmé, že táto reprezentačná prestávka pre Kataláncov nedopadla najlepšie, pretože zdravotné problémy má 5 hráčov. Araujo, Koundé, Depay a De Jong sú zranení, čo oficiálne potvrdil aj klub. Zdravotné problémy trápia aj Dembélého, ktorý má preťažený lýtkový sval, ale oficiálne zatiaľ nebolo nič potvrdené.

Táto situácia má najväčší vplyv na obranné rady FC Barcelona, keďže klub nedávno oznámil, že zranenie v prípade Arauja je tak vážne, že stopér bude musieť absolvovať operáciu a z hry vypadne na 2-3 mesiace. V prípade Koundého sa očakáva, že Francúz bude mimo futbalové dianie na 3-4 týždne. Obaja stopéri sú pre Xaviho kľúčovými hráčmi v defenzíve a preto je na mieste otázka, ako si tréner Barcelony bez tejto dvojice poradí v nasledujúcich týždňoch.

Na prvý pohľad sa zdá, že stopérmi základnej zostavy sú Éric García a Andreas Christensen, dvojica, ktorá spolu dobre hrávala v predsezóne. Obaja stopéri sa vyznačujú veľmi dobrou rozohrávkou (v tomto hernom aspekte vyniká najmä Španiel), no kvalitní sú aj v defenzívnych činnostiach.

Ak berieme do úvahy len oficiálne zápasy, García si spolu s Christensenom zahral v zápase proti Rayo Vallecano na Camp Nou a proti Realu Sociedad na Anoeta. Mužstvo inkasovalo jeden veľmi smolný gól. Stopéri strávili spolu na ihrisku dokopy 150 minút (Dán v zápase proti Rayo striedal už po hodine hry) a jeden inkasovaný gól je solídny výsledok.

V súčasnosti je tretím stopérom FC Barcelona Gerard Piqué, ktorý na začiatku tejto sezóny zohrával skôr okrajovú úlohu, podobne ako ďalší veterán Jordi Alba. Zranenia Araujo a Koundého nútia Xaviho, aby Piquému doprial na ihrisku viac minút. Klub má podľa všetkého iné plány, nakoľko v zmluve so stopérom stojí, že ak v tejto sezóne odohrá menej ako 35% zápasov, zmluva mu na Camp Nou skončí v júni 2023. Nie je jasné, aké rozhodnutie prijme Xavi, pred ktorým stojí nepríjemná dilema podobná tej, ktorú teraz rieši Diego Simeone v Atléticu Madrid v súvislosti s Antoine Griezmannom.

Núdzovou možnosťou do stredu obrany je Frenkie de Jong. Holanďan si na tejto pozícii zahral už pod Ronaldom Koemanom a Xavi si ho ako stopéra otestoval v predsezónnej príprave. V každom prípade stojí za zmienku, že De Jong sa cíti oveľa pohodlnejšie v strede poľa.

Alternatívne riešenie predstavuje povolanie niektorého zo stopérov Barcelony Atlètic. Zdá sa, že najväčšie šance má Chadi Riad, 19-ročný talentovaný obranca z Maroka. V predchádzajúcej sezóne mladík vynikal v tíme juvenil A, kde odohral 3097 minút, strelil 5 gólov a na 2 prihral. V súčasnosti zohráva dôležitú úlohu v rezerve pod vedením Rafu Márqueza. Riada často porovnávajú s Ronaldom Araujom, ale oveľa lepšie sa mu darí v rozohrávke. V jeho prospech hrá aj to, že je ľavák.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-09-27 13:46:39
vacsia otazka bude, kto bude hrat na RB, iba univerzal a to bude zabava proti Viniciusovi
2022-09-27 14:41:02
postavit tam de jonga by bol cisty vysmech. stoperov mame, tak nech sa ukazu. kraje obrany tiez, dokonca zdvojene. treba sa so situaciou vysporiadat a nerobit paniku.