Luis Suarez poskytol rozhovor pre madridský denník Marca, v ktorom sa okrem iného vyjadril k svojmu pôsobeniu v Barcelone a zhodnotil aktuálne dianie na Camp Nou.

Strata Ronalda Arauja je rana, však?

"Áno, je to veľká rana. Ronald je hráč, ktorého prítomnosť v šatni je cenná a okrem toho je lídrom defenzívy. Bol na veľmi vysokej úrovni. Nahradíme ho, ale prajeme mu skoré uzdravenie. Dúfam, že sa bude môcť vrátiť na šampionát, hoci ak bude existovať riziko, je lepšie neriskovať. Nadšenie a túžba po hre na šampionáte ho nemôže zviesť, je lepšie zotaviť sa na 100%."

Čo si myslíš o súčasnej Barcelone?

"Je veľmi dobrá. Uskutočnila skvelé transfery a má mladých hráčov, ktorí majú dvojročné skúsenosti, takých ako Pedri, Gavi či Ansu. Podporujú ich veteráni ako Alba, Busquets a Ter Stegen. Je to mužstvo, ktoré môže bojovať o všetko."

Prekvapilo ťa, že sa klub chcel zbaviť Jordiho Albu?

"Všetci vedia o platovom strope. Je to komplikované a pre Jordiho to nebola komfortná situácia. Ale je mentálne silný a skúsený, dokáže si s tým poradiť. Určite chce využiť šancu, keď dostane minúty."

A čo si myslíš o finančných pákach? Bolo ich niekoľko.

"Možno to je zaskakujúce, ale považujem to za prejav dôvery zo strany socios voči vedeniu, ktoré chce zlepšiť situáciu klubu. Veľmi riskujú, ale počas leta priviedli niekoľko skvelých hráčov a chcú, aby sa Barcelona vrátila na správne miesto."

Ak by Barcelona aktivovala finančné páky v prípade Lea Messiho, možno by nemusel odísť.

"Ide to rozhodnutia prijaté za daných okolností a nikdy neviete, čo by sa stalo, ak by ste konali inak."

V Barcelone si získal Zlatú kopačku, vyhral si Ligu Majstrov a stal si sa tretím najlepším strelcom v histórii klubu. Akú známku by si si dal na stupnici od 0 do 10?

"12. Hovorilo sa, že traja kohúti v kurníku nemôžu spolu existovať, ale spolu s Leom Messim a Neymarom sme sa postarali o to, že Barcelona bola v tých rokoch najlepšia. Som hrdý na kariéru, akú som mal. V koncovke úroveň trochu opadla, ale aj napriek tomu som nemal problémy, aby som v priebehu sezóny nastrieľal 25 gólov."

Čas ukázal, že ani ty, ani Leo Messi, ste neboli v šatni problémom, ako niektorí naznačovali.

"Aj k takýmto názorom pristupujem s pokojom. Boli sme jednoducho členmi šatne. So skúsenosťami, s mnohými rokmi za sebou, strieľali sme góly. Či by sme mali získať ešte jednu Ligu Majstrov? Môže tam byť nespokojnosť, rovnako ako problémy so strieľaním gólov vo výjazdových zápasoch v tejto súťaži, ale som hrdý na svoju kariéru v Barcelone."

Ronald Koeman a Josep Maria Bartomeu ťa vytlačili z klubu. Keby si teraz stretol Holanďana na ulici, podal by si mu ruku?

"Čas plynie a vzhľadom na kultúru a rešpekt, ruku by som mu podal. Ak by som ho stretol, tak dúfam, že by mi úprimne povedal pravdu, prečo som musel odísť a že to neboli športové ani taktické dôvody."

Veríš, že Xavi prinavráti Barcelone jej herný štýl?

"Myslím si, že áno. Už to dokazuje. Je to tréner, ktorý vyrastal v Barcelone, veľmi dobre vie, čo tento tím potrebuje a myslím si, že to dotiahne ďaleko. O to viac, že od klubu dostal správne nástroje, ako skvelých hráčov podpísaných počas prestupového obdobia. Teraz je čas dokázať potenciál."

Aké sú tvoje vzťahy s Messim? Je to tvoj kamarát, ale čoskoro sa bude konať šampionát a tam bude Argentínec rivalom.

"Som s ním v kontakte, jeho reprezentácie ťahá šnúru 35 zápasov bez prehry. Pred Argentínou je potrebné mať vždy rešpekt a zvlášť na Majstrovstvách sveta. Je jedným z favoritov."

Je možné, že na budúci rok obaja prestúpite do jedného tímu v MLS? Chceš tam hrať?

"Nikdy neviete. Je to jedna z možností, ale na to ešte nemyslím. Chcem si užiť pôsobenie v Nacional."

Odmietaš možnosť návratu do Európy?

"Áno, v Európe som urobil kariéru a som na to hrdý. Pred príchodom do Nacional som mal veľa rôznych ponúk, ale prevládlo nutkanie vrátiť sa späť. Groningen, Ajax, Liverpool, Barcelona, Atlético - bola to skvelá kariéra na Starom kontinente. Ale nemohol by som ju ukončiť v tíme nižšej úrovne, chcel som sa rozlúčiť v elite pôsobením v Atléticu. Po návrate do Nacional som uzavrel cyklus."

Za pôsobenie v Barcelone si si dal známku 12. Ako by si sa ohodnotil v Atléticu?

"Na stupnici od 0 do 10 by som si dal 10. Bol som tam dva roky, vyhral som La Ligu, bol som najlepším strelcom mužstva."

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-10-01 17:57:44
...
Ďakujem ti za tvoje góly a za nasadenie pre FCB !!!