Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom svojho tímu proti Interu Miláno, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Bernat Sole, Cataluyna Radio] Hovorí sa, že skvelé mužstvá ako Barcelona sa nemusia prispôsobovať svojmu súperovi. Zmenilo sa to teraz?

"Jedna vec je prispôsobiť sa, druhá niečo zmeniť, aby sme vytvorili nejakú novú možnosť v metodológii. Chceme dominovať a hrať na polovici súpera. Vďaka tomuto hernému štýlu sme boli nesmierne dobrí. Ide o také detaily ako hru na troch zozadu či s dodatočným záložníkom. Je pravda, že aj súper môže niečo zmeniť, ale ja chcem viac dominovať a ukázať osobnosť. Tréneri veľa analyzujú. Prispôsobujeme sa, aby naša metodológia bola lepšia, nikdy nie preto, aby sme urobili krok späť. Toto je naša DNA."

[Bruno Valleste, Barça TV] Kde je Inter najnebezpečnejší? Venoval si pozornosť tomu, že má slabú formu?

"Na horšej forme naozaj nezáleží. Odohral som veľa zápasov, v ktorých sme boli favoritom a niekedy sme zakopli. Inter je veľmi silný tím, ktorý veľmi dobre pracuje v defenzíve a hrá iným systémom, než s ktorými sa bežne stretávame. Inzaghi má dobre pripravený pohyb v ofenzíve. Sú veľmi dynamickí a hrajú na dvoch útočníkov. S takou stratégiou sa v Španielsku často nestretávame. Sme v najťažšej skupine za posledné roky. Sme v dobrej forme, ale je potrebné to dokázať. Pokúsime sa byť efektívnejší, než v zápase proti Bayernu."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Máš už zostavenú jedenástku?

"V hlavne už mám hotovú myšlienku. Budeme ešte trénovať, ale už mám jasnú predstavu o tom, ako budeme hrať. Chceme dominovať a držať loptu. Toto je Liga Majstrov. Nie je to rozhodujúci zápas, ale určite dôležitý v kontexte postupu."

[Albert Hernández, TVE] Dodá tímu morálku fakt, že je po tomto kole lídrom La Ligy?

"Toto je morálka a viera navyše. Sme v dobrej forme, ale zajtrajší zápas je iný príbeh. V Mníchove sme nebodovali, takže zajtrajší zápas je pre nás nesmierne dôležitý. Musíme si povedať, že toto je ten moment, aby sme ukázali úroveň tejto súťaže."

[Xavi Hernández, Diari ARA] Ako sa zmení taktika v závislosti od toho, či súper bude hrať v obrane na troch obrancov?

"Z taktického hľadiska si dávam pozor na to, ako súper umiestňuje hlavné body zabezpečenia. Real Sociedad hrá napríklad s dvoma útočníkmi, takže v obrane mi chýbajú hráči. Zajtra uvidíme, ako sa pripravíme na Inter, ale myslím si, že v útoku môžeme byť častejšie. V takomto zápase musíme byť odvážni. Je potrebné riskovať, taká je naša filozofia. Inter hrá veľmi priamy a fyzický futbal, je to súper, ktorý dominuje v mnohých aspektoch hry."

[Francesc Latorre, TV3] Čo by znamenalo možné víťazstvo v takomto zápase v Európe?

"Išlo by o obrovskú dávku morálky a viery. Víťazstvo by znamenalo veľa, pretože tieto tri body sú kľúčové v súvislosti s budúcnosťou tohto tímu v súťaži. K tomuto zápasu pristúpime pripravení na 100%, chceme ukázať, že chceme vyhrať za každú cenu."

[German García, Radio Nacional] Barcelona inkasovala v tejto ligovej sezóne len jeden gól. Čo si o tom myslíš?

"Po jednom zo zápasov som už povedal, že pre mňa je dôležitá dobrá hra s vysoko vysunutou obranou. Je to dôležité pre dobré súperenie. V Lige Majstrov sme dostali gól od Bayernu z rohového kopu, keď sme kontrovali hru. To zmenilo zápas a pritom sú to len detaily. My hráme ofenzívne, takže vždy máme nejakú príležitosť na strelenie gólu, preto je ešte dôležitejšie tie góly neinkasovať."

[Marta Ramon, RAC1] Akú úlohu zohrá Sergi Roberto v zajtrajšom zápase? Ako sa cíti?

"Pre mňa je Sergi Roberto garanciou. Hovoril som s ním v uplynulej sezóne, pretože mal pochybnosti o svojej budúcnosti. Mne bolo jasné, že je pre nás dôležitým hráčom a že nám určite pomôže. Môže hrať na pravej strane obrany, v zálohe, ako pivot a dokonca na krídle. Myslím si, že má profil hráča, ktorý si my, tréneri, veľmi ceníme."

Museli ste po nedávnych neúspechoch v Európe popracovať na psychologickej stránke?

"Áno, pracujeme na tom. Snažím sa dať hráčom plnú podporu. Myslím si, že v zápase proti Bayernu sme boli lepší. Sme v dobrej forme a súper v slabšej a musíme to využiť. Od začiatku budeme chcieť ukázať charakter."

[El País] Lewandowski strelil 50% gólov Barcelony v tejto sezóne. Leo Messi vo svojej najlepšej sezóne 37%. Čo to znamená? Je možné to udržať?

"Také sú čísla. Lewandowskeho efektivita je úžasná. Je to fantastický hráč hrajúci na vysokej úrovni. Je pravda, že musíme pomôcť aj ostatným, pokiaľ ide o strieľanie gólov, ale nech ich Robert strieľa čo najviac. S Robertom som veľmi spokojní a ostatní musia hromadiť čísla."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V tomto zápase budú obom tímom chýbať viacerí hráči. Kto kvôli zraneniam prišiel o viac?

"Oba tímy stratili, ale ja by som chcel oceniť Inter ako tím. Má prakticky automatizované pohyby v útoku a veľmi dobre pracuje v obrane. Bez ohľadu na to, kto hrá. Nedávno chýbal Brozović, ale hrali veľmi dobre. Myslím si, že Inter si zaslúžil vyhrať nad Rímom, ale taký je futbal."

[Jordi Blanco, ESPN] Myslíš si, že by sa malo prihliadať prácu rozhodcov?

"Neviem, nerozmýšľal som nad tým. Vždy hovorím, že aj rozhodcovia by mali byť na tlačových konferenciách, aby vedeli veci vysvetliť. Sú tiež veľmi dôležitou súčasťou futbalu. A tiež vždy hovorím, že verím v čestnosť rozhodcov."

[La Vanguardia] Kladieš dôraz na to, že Barcelona odohrá dva zápasy proti Interu v tak krátkom čase?

"Nie, ale sú to veľmi dôležité zápasy, pretože rozhodnú o budúcnosti v súťaži. Je to Liga Majstrov a chceme sa dostať ďaleko. Chceme ukázať, že opäť môžeme byť konkurencieschopní. Urobili sme to už v zápase proti Bayernu, ale je potrebné získať aj body. Nebudú to rozhodujúce zápasy, ale určite dôležité."

[José Álvarez, Chiringuito] Ktorá súťaž je pre teba náročnejšia: La Liga alebo Liga Majstrov? Hovorí sa aj o návrate Messiho. Mal by u teba miesto v základnej zostave?

"Myslím si, že náročnejšia je Liga Majstrov, pretože musíte trafiť ideálnu formu na zápas. Drobný detail vás môže vyradiť zo súťaže. Liga Majstrov je nespravodlivejšia. Myslím si, že to bol Leo, kto povedal, že Ligu Majstrov nevyhrávajú vždy tí najlepší. Uvidíme, čo bude s Leom. Toto nie je vhodný moment, aby som o tom hovorili. Viete, že ho mám veľmi rád, že je mojim kamarátom a že Barça je jeho domov, ale nie je to moment, aby sme o tom hovorili. Nech si užíva hru v Paríži. Želám mu všetko najlepšie."

[Toni Juanmarti, Relevo] Čomu si venoval osobitnú pozornosť, keď si analyzoval hru Interu? Chystáš sa nasadiť hráčov, ktorí hrajú podobne ako hráči Interu?

"Práve naopak. Vyhľadávam opačné veci. Nechceme taký zápas, aký preferuje Inter. Nechceme 'rozhádzaný' zápas, pretože taký nevieme odohrať a na takúto hru nemáme ani hráčov."

Čo si myslíš o zrušení pravidla o góloch na výjazde?

"Pre mňa je to pozitívne. Dá sa veľa špekulovať o tejto téme, ale teraz oveľa menej ako predtým."

[Juan Jimenez, AS] Znepokojuje ťa fakt, že Pedri má tak málo asistencií? V predchádzajúcej sezóne jedna a teraz na gól ešte neprihral.

"Vždy je možné niečo zlepšiť. Pre interior je veľmi dôležité, aby nabiehali do šestnástky, strieľali góly a boli rozhodujúci. Neraz to nie je o finálnej prihrávke, ale o vytvorení akcie. Môžete dobre prihrať krajnému obrancovi, ktorý bude asistovať. Hovoríme mu, aby tvoril hru, aby bol dôležitý a rozhodujúci... Je pre nás veľmi dôležitý ako napríklad Gavi, Frenkie, Franck... Je veľmi dôležité, aby stredopoliari generovali čísla."

[Adria Albets, Cadena SER] Máš v pláne urobiť veľa zmien v porovnaní so zápasom proti Malorke?

"Nie tak veľa. Idea zostáva rovnaká. Ako trénera ma už poznáte. Chceme držať loptu a dominovať. Môžeme to robiť v systéme na štyroch, ale aj na troch obrancov. Často to závisí od súpera."

[Helena Condis, Cadena COPE] Môže Marcos Alonso zahrať ako jeden z troch stopérov?

"Áno, všetky možnosti sú dobré. Transfer Marcosa Alonsa je podľa mňa úžasný. Môže hrať ako ľavý obranca a stopér, začleňuje sa do tímu... Je veľmi všestranný. On a Sergi Roberto nám ponúkajú veľa alternatív."

Čo si myslíš o Lautarovi Martínezovi? Higuín na druhej strane oznámil koniec kariéry. Čo si o ňom myslíš?

"Lautaro je veľmi dôležitý a veľmi dobrý hráč. Veľmi dobre hrá chrbtom k bráne, nabieha do priestoru... je veľmi dobrý, veľmi zaujímavý. Uvidíme, či bude zajtra hrať. Higuaín sa mi vždy páčil. Trpeli sme kvôli nemu, keď hral v Reale Madrid. Bol príkladom. Vždy mal rešpekt voči súperovi a má za sebou skvelú kariéru."

[Sport Italia] Nakoľko je Gavi pre teba dôležitý? Ako veľmi sa rozvinul?

"Veľmi sa rozvinul. Je ešte veľmi mladý, ale už teraz má v hre veľkú zrelosť. Loptu nestratí len tak, dáva nám vysokú intenzitu hry. Je úžasné, ako sa zapája do presingu, ako získava lopty, ako rozumie isteniu, napríklad keď Busi vybieha vyššie. Vzhľadom na to, že má 18 rokov, je to hráč na veľkolepej úrovni."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.