Eduard Romeu, viceprezident FC Barcelona pre finančnú oblasť, na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že klub nebude mať platy na udržateľnej úrovni dovtedy, kým neodídu veteráni.

Eduard Romeu pri predstavovaní rozpočtu na túto sezónu varoval, že bude pravdepodobne trvať ďalšie dve sezóny, kým bude Barcelona schopná dostať platové zaťaženie hráčov do zvládnuteľných limitov.

Platy Barcelony sa za bývalého prezidenta klubu Josepa Bartomeua vyšplhali na nesmierne bláznivú úroveň. Následná kríza spôsobená pandémiou koronavírusu však klub dostala do obrovských problémov. Súčasný prezident Joan Laporta spolu s vedením pracujú na tom, aby Barcelonu z týchto problémov dostali. Romeu uviedol, že Barcelona mala k júnu čistý dlh na úrovni 608 miliónov eur.

"To, čo nás rozhodí, je suma, ktorú míňame na platy našich hráčov," povedal Romeu. "Existuje skupina (kontraktov), ​​ktorá má veľmi dôležité zaťaženie a medzi touto a ďalšou sezónou zmizne."

Na otázku, či mal na mysli kontakty veteránov Gerarda Piqueho, Sergia Busquetsa a Jordiho Albu, Romeu odpovedal áno. Busquets, ktorý je spájaný s prestupom do Major League Soccer, ukončí svoje pôsobenie v klube na konci sezóny. Zmluva v prípade Piquého a Albu je platná do roku 2024. Klub sa však v posledných sezónach dokázal zbaviť aspoň extrémne vysokých platov Messiho, Suareza, Griezmanna aj Coutinha.

Ale namiesto toho, aby Barcelona znížila svoje platové zaťaženie, v tejto sezóne ho zvýšila po príchode niekoľkých nových hráčov vrátane Roberta Lewandowskeho, Julesa Koundého a Raphinhu. To zvýšilo celkové platové zaťaženie na 656 miliónov eur (644 miliónov USD) z pôvodných 518 miliónov eur.

Romeu tvrdí, že Barcelona chce na platy vynakladať maximálne 500 miliónov eur ročne, pričom 420 miliónov eur je vyčlenených pre hráčov prvého tímu a zostávajúcich 80 miliónov na platy hráčov rezervy a mládežníckych tímov.

Barcelona ukončila sezónu 2021-22 so ziskom po zdanení 98 miliónov eur. Zisk však vykázala prvýkrát za posledné tri sezóny. Ale to bolo možné len vďaka tomu, že katalánsky klub predal 25% televíznych práv na La Ligu na 25 rokov a ďalšie aktívna dovedna za 866 miliónov eur. Viceprezident Barcelony na záver uviedol, že klub má na sezónu 2022/2023 rozpočet 1,4 miliardy eur a zisk po zdanení na úrovni 275 miliónov eur.

zdroj: apnews.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-10-06 19:39:33
Pique , alba , busquets , roberto už musia Barcelonu opustiť sme im za všetko vďačný ale treba vedieť , že už je koniec sú momentálne najväčšiu finančnou záťaž pre klub a výkon na také peniaze už pár rokov nemajú.. treba sa posunúť ďalej inak to bude stále to iste.. nič nieje nekonečne