Katalánsky klub v poslednom čase sužujú mnohé zranenia. Počas reprezentačnej prestávky a hneď po jej skončení sa zranili viacerí hráči FC Barcelona. Pred štartom septembrového repre brejku mal zdravotné problémy len Sergi Roberto.

Jules Koundé, Frenkie de Jong, Memphis Depay a Ronald Araujo, za ktorými nasledujú Héctor Bellerín, Andreas Christensen a Franck Kessié. Všetci títo hráči nie sú trénerovi momentálne k dispozícii. Najdlhšie si od futbalu nútene oddýchne Araujo, ktorý zrejme vynechá aj Majstrovstvá sveta. Záhadné je v každom prípade to, že všetky tieto zranenia prišli v priebehu reprezentačnej prestávky resp. hneď po jej skončení.

Vzhľadom na to, že jedným z cieľov Xaviho a tímu Ricarda Prunu, ktorý sa do klubu vrátil po niekoľkých rokoch, bolo ukončiť sériu veľkého počtu zranení, mnohí fanúšikovia môžu začať obviňovať nový zdravotný personál a samotného trénera pre zlú prípravu hráčov na sezónu.

Celá záležitosť je v každom prípade zložitejšia. Pre väčšinu hráčov z kádra znamená reprezentačná prestávka zmenu v počte, charaktere a intenzite tréningov. A väčšinou je repre brejk spojený s náročným cestovaním, čo taktiež zaťažuje organizmus. Samozrejme, Barcelona je v kontakte s predstaviteľmi jednotlivých federácií a spolupracuje s nimi na veciach týkajúcich sa zdravia hráčov, no nie všetko má pod kontrolou. Navyše, pri pohľade na zranenie Héctora Bellerína, ktorý nebol do reprezentácie povolaný, sa aj zmena rutiny v tréningu môže podpísať pod vyššiu šancu na zranenie. Na druhej strane, ako v prípade Christensena, existuje aj kategória zranení, ktoré hráči utrpia pri súboji so súperom. A tie sa nedajú predvídať.

Tréner FC Barcelona nedávno povedal: "Táto záležitosť má mnoho rovín. Väčšia opatrnosť, preventívne opatrenia. Budeme o tom diskutovať s reprezentáciami. Nie sme si istí, či dôvodom je cestovanie, intenzita zápasov, metodológia... Nehľadáme vinníkov." Zdá sa však, že v klube si momentálne nie sú istí, ktoré faktory v najväčšej miere ovplyvnili množstvo zranení v tíme.

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-10-06 21:40:22
Ako je možné, že iné tímy s tým tak výrazne problém nemajú? Hádzať zranenia na repre je dosť trápne.
2022-10-07 07:00:50
zranění prostě budou, to je naprosto normální a je s tím třeba počítat dopředu. A právě ona šířka kvalitního kádru odlišuje ty top kluby od těch průměrných.