Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Celte Vigo, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra čelíte Celte Vigo, ktorá hrá inak ako vaši poslední súperi Malorka a Inter. Bude to od vás vyžadovať iné plánovanie, aby ste zvíťazili?

"Áno, tento zápas nemá nič spoločné so súbojmi proti Interu a Malorke. Celta pod trénerom Coudetom hľadá loptu, chce dominovať, je veľmi vertikálna a aktívna v strede poľa. V predchádzajúcej sezóne nám veľmi skomplikovala hru a veľmi sme trpeli. Zajtra sa musím pokúsiť pretlačiť náš štýl a dobre vytvárať tlak presingom. Celtu zastihne náš zápas po víťazstve proti Betisu, v ktorom podala veľmi dobrý výkon. My zas budeme hrať po náročnom výsledku, ale musíme sa vzchopiť po prehre a zareagovať. Zajtra pôjde o skvelú príležitosť odohrať zápas pred vlastnými fanúšikmi, aby sme podali dobrý výkon a získali tri body. Bude to náročné, pretože Celta je súper, ktorý má rád loptu a tlačí presingom."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Máte pred odvetou proti Interu a v tíme je veľa zranených hráčov. Plánuješ dávkovať minúty hráčom pred ďalšími výzvami?

"Nie, zajtra nasadíme jedenástku, o ktorej veríme, že nám zabezpečí najlepšie podmienky pre zisk víťazstva. Samozrejme, že vždy berieme do úvahy únavu či problémy, ale nemôžeme sa sústrediť na Inter. Sústredíme sa na Celtu. Sme lídrom La Ligy a chceme ním byť počas celej sezóny. Na Ligu Majstrov budeme myslieť neskôr."

[RAC1] V posledných zápasoch proti Malorke a Interu ste hrali na troch obrancov a napriek tomu ste mali ťažkosti s tvorbou príležitostí. Znepokojuje ťa to? Aký je dôvod a aké je riešenie?

"Musíme zaznamenať viac rozhodujúcich prihrávok, byť odvážni, viac strieľať, pokúšať sa o súboje jeden na jedného, aby sme si vytvorili viac šancí. Sme si toho vedomí, boli sme sebakritickí. Zápasy proti Malorke a Interu nám nevyšli, ale zajtra nás čaká ďalší zápas, ktorý je potrebné vyhrať. Musíme sa pripraviť a byť konkurencieschopnejší, optimistickejší pred bránkou, na individuálnej úrovni vybočiť zo zaužívaného prostredníctvom strely či individuálnej akcie. Áno, musíme si vytvárať viac šancí."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Po zápase proti Interu si často opakoval slovo 'rozhorčenie'. Si stále rozhorčený po tom, čo sa stalo? Rovnaký arbiter rozhodoval o VAR aj v zápase proti Bayernu.

"To som nevedel, z tvojej strany je to dobrá informácia. Ale odteraz je tomu koniec. Boli sme pobúrení, mysleli sme si, že je to nespravodlivé a aj naďalej to tvrdíme, ale to je všetko. Sme pozitívne nastavení a pracujeme na tom, aby sme porazili Celtu. Jedinou pozitívnou správou je, že v Lige Majstrov máme všetko naďalej vo svojich rukách. Teraz je však čas na La Ligu a počas tlačovej konferencie hovoríme na túto tému. Chceme ukázať svoju najlepšiu verziu a zostať lídrom."

[German García, Radio Nacional] Ako vám môže zajtrajší zápas pomôcť v kontexte prípravy na ten stredajší?

"Hráčom som už povedal, že zajtra máme dôležitý zápas, v súťaži, ktorá má pre nás maximálny význam. Nemôžeme myslieť na Inter."

[Victor Navarro, COPE] Čo si myslíš o dohode s Atléticom vo veci Griezmanna?

"Klub sa vraj dohodol, ale zatiaľ to nie je oficiálne. Ak k dohode došlo, to znamená, že obe strany sú spokojné. Hráčovi želám všetko najlepšie, to je všetko."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Môže De Jong zahrať v strede obrany, aby doprial oddych Erikovi a Piquému pri toľkých absenciách?

"Áno, Frenkie môže hrať v strede, v predsezóne tam hral neraz a dokázal sa presadiť, urobil dobrý dojem. Je to silný hráč, ale máme aj iné možnosti, nielen k hre v strede obrany. Našťastie máme veľa všestranných hráčov, ktorí môžu hrať na rôznych postoch. Frenkie je jedným z nich."

Je Frenkie pripravený na to, aby začal od začiatku? Čo môže vniesť do tímu?

"Áno, je pripravený na 100%. Rozhodneme sa zajtra. Dáva nám veľa, je to skvelý hráč, je na dobrej fyzickej úrovni. Pracuje v defenzíve a delí sa o loptu, z technického hľadiska je ťažké mu ju zobrať. Dáva nám veľa dynamiky, vbieha do šestnástky, môže hrať na pravej, ľavej strane, ale aj v strede."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Ako hodnotíš Chadiho Riada?

"Poznáme ho z predsezóny a predchádzajúceho ročníka. Má dobré fyzické predpoklady, je ľavák a agresívny, dobre vyváža loptu. Má pred sebou budúcnosť, zajtra sa na neho spoliehame. Je v nominácii a uvidíme, či bude hrať. Sledovali sme ho tak, ako iných mladých hráčov."

[Canal+ France] Čo chýba Dembélému, aby sa stal jedným z najlepších krídelníkov na svete?

"Je na dobrej ceste. S Ousmanem som veľmi spokojní, verili sme mu od samého začiatku, dbali sme o neho. Od nášho príchodu ukázal svoju profesionalitu. Urobil rozdiel v mnohých zápasoch a musí v to veriť. Chceme, aby viac strieľať a asistoval. Má veľký potenciál, aby to robil v kedykoľvek a v každom zápase. Musíme mu v tom pomôcť."

[David Ibanez, Mediaset] Myslíš si, že Barcelona ako klub sa mala formálne obrátiť na UEFA so sťažnosťou na posledné výkony rozhodcov v zápasoch proti Bayernu a Interu?

"Aj ja som súčasťou klubu (smiech). Rozprávali sme sa o tom a rozhodli sme sa to neurobiť. To je všetko."

[L’Esportiu] Piqué odohral od začiatku sezóny málo minút, ale teraz môže byť dôležitý. Ako ho hodnotíš?

"Gerard je futbalista s veľmi silnou mentalitou, jeden z najsilnejších, akých som poznal počas kariéry. Pomôžem nám, rovnako ako Sergio, Jordi a Sergi Roberto. Bez ohľadu na to, kto hrá, sú lídrami a som s nimi spokojný. Budú dôležití a musia byť pripravení pomôcť tímu, keď ich bude potrebovať. Týka sa to aj Gerarda, najmä pri pohľade na zranenia."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako vysvetlíš, že v zápase proti Interu nebol stred poľa s Pedrim a Gavim tak významný. Čo im chýbalo, čo im poradíš?

"Stred ihriska bol veľmi uzatvorený. Musíme viac strieľať z diaľky, nabiehať z druhej línie, vbiehať do súperovej obrany. Mali by sme hľadať iné možnosti, čo sme nedokázali urobiť. V druhom polčase sme to pochopili lepšie. Také veci sa stávajú. Inter uzavrel stred poľa a nechal viac miesta na krídlach, o čom svedčí množstvo kontaktov Dembélého, Raphinhu, Roberta či Alonsa. Analyzujeme všetko a od pondelka budeme pripravení na odvetu, aby sme lepšie útočili."

[Otázka z Uruguaja] Myslíš si, že má Araujo šancu dostať sa na šampionát?

"Je v procese rehabilitácie. Je to bojovník, nevzdá sa. Počas jedného z tréningov prišiel motivovať mužstvo. Ja veľmi pozitívne nastavený. Neviem, či sa mu podarí skrátiť čas liečby, ale ak to niekto dokáže, tak je to určite Ronald. Uruguaj bude na šampionáte konkurencieschopný. Myslím si, že je veľmi ťažké vybojovať si postup z juhoamerickej zóny. Na šampionáte bude určite bojovať."

[Toni Juanmarti, Relevo] Myslíš si, že je to dobrý moment na oddych pre Busquetsa pred ďalšími zápasmi?

"Nie, nepremýšľal som o tom. Myslím len na výhru v zápase. Uvidíme, čo sa stane, je treba dobre riadiť káder a existujú rôzne faktory. Celta je veľmi silná, snaží sa nestratiť loptu. Bude pre nás ťažké ju získať. Sergio je pre mňa veľmi dôležitým hráčom, vždy som to hovoril. Vyvažuje obranu a útok, robí rozdiel z taktického hľadiska. Vždy je dostupný a je pre mňa zárukou."

[Adria Fernández, Sport] Lewandowski strelili polovicu gólov tímu. Nasledujú Dembélé a Fati, no na konte majú len po 2 góly. Znepokojuje ťa závislosť na góloch Poliaka?

"Áno, musíme sa zlepšiť. Musíme sa zlepšiť v mnohých aspektoch, aj v štandardných situáciách, strelách z diaľky. Pracujeme na tom. Všetci musia prispieť gólmi - útočníci, záložníci... Musíme sa viac sústrediť a prijímať lepšie rozhodnutia v poslednej tretine ihriska."

Ľutujete odchod Ferrana Jutglu pri pohľade na jeho pôsobenie v Club Brugge? Myslíš si, že môže mať budúcnosť v Barcelone?

"Máme z neho veľkú radosť. Naši analytici ho sledovali už v Sant Andre, poznáme ho dobre. Mal dobrý predchádzajúci ročník, prezentoval skvelú výkonnosť, keď dostával šance. Myslím si, že je to pre neho dobrá šanca, pri Lewandowskom by pre neho bolo ťažké hrať. Kde by sme ho umiestnili? Myslím si, že v iných kluboch je ľahšie ukázať úroveň, ako tu. Mám však z neho radosť, zaslúžil si to, je vzorom a pracovitou osobou. V kontexte budúcnosti nič nevylučujeme."

Ako môže stred poľa fungovať lepšie pri systéme súpera na piatich obrancov?

"Je potrebná väčšia mobilita, vytváranie voľného priestoru vďaka vyťahovaniu stopérov z pozície, pred spracovaním lopty sa pozrieť, či je niekto voľný. Toto chápanie hry má za následok, že hráme lepšie alebo horšie. Budeme sa to učiť. Hrať proti 5-člennej obrane je veľmi komplikované, pretože je menej priestoru, ale musíme ho hľadať."

Mali by byť strely z diaľky častejšou voľbou hráčov proti tímom, ktoré hrajú stiahnuté v obrane?

"Áno, rozhodne. Musíme to skúšať. To spôsobí, že obrana sa vytiahne vyššie a objaví sa priestor za jej chrbtom. Musíme sa tiež pohybovať po krídlach a centrovať, a tiež sa lepšie rozhodovať ako v posledných zápasoch. Strely z diaľky sú veľmi dôležitou možnosťou."

[Iniestazo] Vylúčil si po poslednom zápase možnosť, že Raphinha bude hrať v strede? Hovoril si s ním?

"Áno, dnes sme na túto tému hovorili osobne, je to v poriadku. Komfortnejšie sa cíti na krídle, ale niekedy je potrebné myslieť na vytvorenie prevahy aj v strede poľa a vytvorení miesta na krídle, napríklad pre Marcosa. Nie je jednoduché útočiť proti mužstvám, ktoré sú stiahnuté a to miesto sa nám nepodarilo nájsť. Na každý zápas je iná možnosť."

[Culemania] Ako hodnotíš motiváciu a prístup Ferrana Torresa na tréningoch?

"Je na tom dobre, je pripravený na 100%. Samozrejme, má konkurenciu a musíme si vybrať jedného či druhého v závislosti od zápasu, ale bude hrať a bude dôležitý. Veľmi dobre trénuje a v tomto smere je vzorom, pretože sa nevzdáva. Má ambície, túžbu a neustále sa snaží."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-10-08 20:04:06
Zajtra čakám útok Raphinha, Lewa, Ferran. A práve Ferran sa aj gólovo presadí. Prichádza jeho čas!
2022-10-09 10:56:28
Hurá !!!!! Trénerský štáb objavil Ameriku. Nebol to Columbus alebo Amerigo "Bez puči ??" Streľba z diaľky nebola zakázaná ? Koľko gólov (okrem Messiho) sme dali za posledné roky zo stredných a dlhších vzdialeností ? Minimum. A to je 60-70% úspechu proti zaparkovaným autobusom. Lopta sa poodráža od 10 tiel + 20 nôh a kto vie - doraziť sa dá lebo si pred bránou. Píšeme to tu už dlho. Ako keby to bolo zakázané v Barce. Nedovedieš loptu až do brány kombináciou pri autobuse to je jasné. Takže objavili to - chvála. Otázka je kto vie strieľať z diaľky.