Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajšou odvetou skupinovej fázy Ligy Majstrov proti Interu.

[Bruno Balleste, Barça TV] Aký máte plán na prelomenie defenzívy Interu?

"Očakávame podobný Inter ako v Miláne. Myslím si, že je to defenzívny tím, ktorý bráni ako zozadu, tak aj v strede. Uvidíme, aký systém použijú. My máme alternatívy. Pripravovali sme sa, aby sme zahrali lepšie. Myslím si, že by sme mali ukázať viac takej hry, ako v posledných 20-30 minútach v Miláne. Musíme byť odvážni a útočiť. Je to pre nás finále, nemáme priestor na chyby. Dúfam, že s pomocou fanúšikov to bude magická noc."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aký máte plán na zápas? Opäť budete hrať v trojicou obrancov?

"No..., Interu by som prezradil priveľa. Určite budeme útočiť a hrať odvážne. Záleží nám predovšetkým na tom, aby sme lepšie útočili. Také je moje DNA. V predchádzajúcom zápase sme nie úplne pochopili úlohy Raphinhu a Marcosa Alonsa. Treba zmeniť a odlišovať určité aspekty, byť agresívnejší, vertikálny, nabiehať do pokutového územia, strieľať z diaľky..."

[Marta Ramon, RAC1] Či okrem boja o zotrvanie v Lige Majstrov budete zajtra hrať aj o nastolenie určitej dynamiky pre celú sezónu?

"Zajtrajší zápas je kľúčový pre celú súťaž. Neurobili sme si domácu úlohu a prehrali sme dva výjazdové zápasy. Teraz máme ďalšiu šancu a našim cieľom vrátiť sa späť už ako mužstvo. Dáme zo seba všetko. Vieme, ako veľmi sme pod tlakom, ale sme Barcelona a vieme, čo sa od nás očakáva. Zajtra hráme tak, ako by to bolo finále."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako zvládnuť takúto situáciu, keď musíte hrať o zotrvanie v Lige Majstrov?

"Som pozitívne nastavený, považujem to za šancu. Je tu tlak, sú tu ťažkosti, sme v nepríjemnej situácii, ale k zajtrajšiemu zápasu pristúpime s najlepším možným spôsobom. Nič iné nám nezostáva. Hráčom hovorím, aby k tomuto zápasu pristupovali, ako keby to bolo finále, pretože o tom tento zápas je. Svojím spôsobom je to 1/16 finále Ligy majstrov."

[Josep Capel, Radio Nacional] Akí dôležití budú fanúšikovia na štadióne počas zápasu?

Myslím si, že fanúšikovia pochopili svoju úlohu - všetky vstupenky sú vypredané. Je to niečo fantastické. Odkedy som trénerom Barcelony, zažili sme na Camp Nou veľa krásnych chvíľ. V stredu musí byť od začiatku kotol. Nech nás podporujú a my zo seba dáme všetko, aby na nás boli hrdí. Urobíme všetko, aby tri body zostali na Camp Nou.

[Helena Condis. Cadena COPE] Pedri povedal, že káder má kvalitu na to, aby vyhral tento zápas. Súhlasíš? Aj ty si taký optimista?

"Áno, vždy! V skutočnosti pocity boli iné po prvom polčase proti Interu či druhom polčase proti Celte... Ja sa budem držať druhého polčasu v Miláne a prvého proti Celte. Nemôžeme znížiť intenzitu. Tá musí byť od prvej do deväťdesiatej minúty. Toto je Liga majstrov a musíte hrať najlepším možným spôsobom. Áno, máme veľa talentu a túžby po odvete."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Bude Jules Koundé povolaný na zajtrajší zápas? Ak nie, bude pripravený na El Clásico?

"Ak sa nestane nič neočakávané, tak zajtra s ním nepočítame. Uvidíme, ako na tom bude v nedeľu, ale myslím si, že sa môže stihnúť zotaviť, hoci veľa bude závisieť od jeho pocitov. Ak sa v takých zápasoch necítite pripravení na 100%, je lepšie nehrať. Vidím však, že trénuje dobre a podľa mňa môže byť pripravený na nedeľu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Majú teraz hráči menšie sebavedomie? Myslíš si, že po tejto reprezentačnej prestávke zareagovali dobre?

"Je potrebné dobre diagnostikovať to, čo sa stalo. Aby som bol úprimný, myslím si, že sme trochu znížili intenzitu pri vysokom presingu, v presingu po strate. Celta je mužstvo, ktoré ma skvelé možnosti, ako vám vziať osobnosť. Veľmi dobre hrajú s loptou. Poznáme diagnózu a vieme, že nemôžeme znížiť intenzitu a vieme, že musíme vysoko tlačiť celých 90 minút, aby sme hrali hlavnú úlohu a útočili lepšie ako v prvom polčase proti Interu. Myslím si, že v druhom polčase to bolo celkom dobré."

[Jordi Grau, TV3] Podpísal by si sa pod výsledok 1:0?

"Nie, radšej 2:0."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Máš obavy, že plynúce minúty bez priaznivého výsledku budú mať na mužstvo negatívny vplyv?

"Je to zápas, v ktorom bude potrebné dávať pozor na psychologický aspekt. Musíme byť pokojní, vedieť, ako útočiť, ako sa rozostaviť a k tomu dominovať. Máme 90 minút na to, aby sme vyhrali tento zápas. Nie je potrebné streliť gól v prvej minúte. Ak sa tak stane, výborne, ale je potrebné mať trpezlivosť. Je to zápas, v ktorom musíme zostať pokojní."

[Albert Hernández, TVE] Zajtrajší zápas je podobný tomu proti Benfike z uplynulej sezóny - musíte vyhrať, ale ste mali všetko vo svojich rukách. Aký odkaz si poslal hráčom?

"Hovorím, že je to finále, že je potrebné bojovať za každú cenu, že máme byť nastavení pozitívne a snažiť nepodľahnúť tlaku. Hráčom vždy hovorím, že tlak spočíva na trénerovi a oni si majú užívať hru. Hráme doma, pred plným Camp Nou, všetko hrá v náš prospech, takže si to treba užívať."

[David Bernabéu, Sport] V poslednom zápase proti Interu si Gavi a Pedri vymenili len 3 lopty, pritom Barcelona mala až 72% držanie lopty. Bolo ťažké predstaviť si, aby si Xavi s Iniestom prihrali len 3-krát pri takom držaní lopty? Ako to zlepšiť?

"Áno, je to niečo, čo je potrebné zlepšiť. Aj ja som sa s tým stretol, keď súper hral na individuálne bránenie a nemohli sme si prihrávať. Závisí to od toho, kde je voľný priestor, kde je voľný hráč... Niekedy je v takých situáciách lepšie hrať krídlami, ale v skutočnosti by sme mali dominovať v hre v strede, častejšie sa ukazovať na prihrávku... Áno, takto hrá Inter. Ide o systém 5-3-2, čiže traja centrálni záložníci nás tlačili do častejšej hry po krídlach. A práve preto Dembélé, Rapha či Ansu dostali toľko lôpt. Budeme sa snažiť útočiť stredom aj po krídlach."

[José Álvarez, Chringuito] Raz si povedal, že herný štýl je pre teba niečo, o čom sa nediskutuje. Stojíš si za tým? A tiež si povedal, že hľadáš dokonalosť. Čo je pre teba tá dokonať?

"Pre nás dobrá hra znamená dominovať v zápase. Ak máte častejšie loptu, súper ju má menej - máte vyššiu šancu na víťazstvo. Rozumiem aj iným prístupom, konceptom a metódam, ale náš štýl je taký. Práve preto nie som spokojný s druhým polčasom proti Celte. Musíme odohrať podobný zápas ako v Miláne, ale lepšie útočiť."

[David Ibanez, Mediaset] Čo by znamenala prehra v zajtrajšom zápase?

"To by bolo veľké sklamanie, ale snažíme sa byť pozitívni. Z mnohých dôvodov sme teraz v nepríjemnej pozícii a naliehavo potrebujeme vyhrať."

[Joan Domenech, El Periódico] Barcelona vyhrala počas tvojho pôsobenia v klube len jeden zápas v Lige Majstrov na Camp Nou. Je to negatívna štatistika. Na druhej strane - je možné začať novú štatistiku...

"Áno, tá súčasná nie je optimistická. Potrebujeme vymeniť čip, myslieť pozitívne a veriť, že môžeme odohrať skvelý zápas. Pre mňa je to veľká šanca. V tomto zápase by som bol radšej hráčom ako trénerom. Ak sa nám to nepodarí, tak sa s tým zmierime, ale máme motiváciu, aby sme vyhrali."

[Filippo Ricci, La Gazzetta dello Sport] Veľa sa popísalo sa rozhodcoch. Bolo toho priveľa? Vytvoril sa príliš veľký tlak?

"Možno áno, ale čo bolo, to bolo. Po zápase bolo pobúrenie, čo je logické, ale to bolo všetko. Musíme myslieť len na lepšiu hru. Ak zlepšíme hru, možnože nebude potrebné hovoriť o arbitroch. Teraz musíme vyhrať tento zápas a nespoliehať sa na rozhodnutia rozhodcu."

[Corierre dello Sport] Inter hrá štýlom, ktorý Barcelone nepasuje. Môže zahrať len s jedným útočníkom. Zvažuješ poslať Frenkieho de Jonga do obrany, aby ste voľnejšie rozohrávali loptu?

"Pre nás to nerobí veľký rozdiel. Máme jasnú predstavu o tom, ako hrať a ako útočiť. Dnes budeme ešte trénovať, porozprávame sa s tímom, aby sa hráči cítili komfortne a hrali najlepším možným spôsobom. Musíme ukázať svoj charakter. Môžeme sa len pozerať na to, ako hrá náš súper, aby sme lepšie prispôsobili našu hru, ale na tento zápas máme jasné predstavy."

[Albert Nadal, Diari ARA] Ako hrať, aby ste boli viac vertikálni, ako hovoríš?

"Ide mi o častejšie útočenie do priestoru, o častejšie nabiehanie do šestnástky, útočenie rôznymi variantmi..."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Lewandowski bol v zápasoch proti Interu a Celte neviditeľný. Hovoril si s ním? Ako to chcete vyriešiť? Povedal si mu: 'Toto je tvoj deň?'

"Ale je to deň celého tímu. Samozrejme, že Robert musí byť dôležitý, ale nielen zajtra, ale vo všetkých zápasoch. Je potrebné urobiť krok vpred, aby sme odohrali dobrý zápas a vyhrali ho. Chceme častejšie rozohrávať loptu s Robertom, častejšie ho zapájať do akcií."

[Marcelo Bechler, TNT Sport Brasil] Myslíš si, že takáto motivácia medzi hráčmi a fanúšikmi je pozitívna, alebo sa to môže skončiť premotivovanosťou?

"Dúfam, že nebude žiadny strach, že všetko bude pozitívne. Nech nám toto rozhorčenie z koncovky zápasu v Miláne poslúži na znovuzrodenie v zápase na Camp Nou. V druhom polčase sme boli lepší a zaslúžili sme si viac. Všetok ten vnútorný hnev nám poslúži na to, aby sme hrali lepšie."

[Dominik Piechota, Kanał Sportowy] Prečo mal Lewandowski podľa teba problém streliť gól ťažšiemu súperovi?

"V Mníchove sme mali množstvo príležitostí. Vtedy išlo o efektivitu. V Miláne to bolo ťažšie. Hrali s piatimi obrancami a trojicou veľkých stopérov. Možnože je potrebné hrať bližšie k nemu. Najmä v prvom polčase bol vypojený. Boli sme od neho ďaleko. Ak budeme hrať bližšie k nemu, bude to prospešné pre nás, aj pre neho."

[Albert Roge, Relevo] Keď Jordi Alba a Ferran Torres schádzali v zápase proti Celte z trávnika, bolo počuť piskot. Čo si o tom myslíš?

"Vždy hovoríme, že publikum je nezávislé. Snažíme sa hrať tak, aby nás podporovali a fandili nám, najmä v stredu. Aby som bol úprimný, nemyslím na piskot, ale skôr na to, aby sa všetko vyvinulo dobre a ak fanúšikovia budú na hráča pískať, bude to mať za následok, že zrazu zmení osud zápasu. Niečo také sa stalo neraz. Cieľom je, aby fanúšikovia boli hrdí na mužstvo a bez ohľadu na výsledok videli, že hráči nechali na ihrisku dušu."

[Juli Claramunt, Jijantes] Ako je na tom Frenkie de Jong?

"Frenkie je v poriadku. Vracia sa po menšom zranení a uvidíme, aké bude mať pocity po tréningu, podobne ako zvyšok. Zajtra zhodnotíme, či je Frenkie pripravený hrať od začiatku, alebo nastúpi až v druhom polčase."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2022-10-11 20:27:43
Poďme do nich, vyhráme a postup budeme mať na dosah. VISCA EL BARÇA I VISÇA CATALUNYA, SIEMPRE ?❤️????
2022-10-11 20:42:22
Nech ten zápas dopadne akokoľvek, dúfam že budeme vidieť parádny výkon.. Aby chlapcom horela tráva pod nohami.. Visca