Ernesto Valverde sa vracia na Camp Nou. Bývalý tréner FC Barcelona zajtra zavíta do metropoly Katalánska v rámci 11. kola La Ligy tentokrát ako kormidelník Athletic Club, ktorému sa v tejto sezóne darí. Valverde pri tejto príležitosti absolvoval tlačovku, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

Túžiš po odvete?

"Túžim po výhre, ale nie po odvete, len po zisku troch bodov. Je to náš prvý súper, ktorého máme v tabuľke pred sebou, bude to ťažké. Barcelona hrá skvelú sezónu, v poslednom zápase zahrala výborne. Je to stret s klubom, v ktorom som bol, poznám tam veľa ľudí. Pomohli mi a zvítam sa s nimi, ale potom príde čas na ďalší zápas a pokúsim sa nad nimi vyhrať."

Máš na to obdobie trpké spomienky?

"Nie, som profesionál. Barcelona ma najala a keď som tam bol, dva a pol roka som sa snažil robiť všetko najlepšie ako som vedel, podobne ako v Athletic. Je to dostatočne dlhý čas, aby ste mali pravdu, aj sa pomýlili, ale vo veľkých kluboch má všetko viac dôsledkov. Veci sa niekedy vyvíjajú dobre, niekedy horšie. Ale aj keď sa všetko vyvíja pozitívne, niekedy musíte prehrať nejaký zápas."

Čo myslíš, ako ťa prijmú?

"Neviem. Každý si myslí to, čo chce. Na to nemám vplyv. Čiara, po ktorej chodíme my, tréneri, je veľmi tenká. Na oboch stranách je priepasť. Keď vyhrávate, všetci vás tlačia jedným smerom a hovoria, že ste kráľ, ale keď prehrávate, tlačia vás do druhej strany, hovoria, že ste katastrofa. Vždy ideme z extrému do extrému. Prispôsobil som sa tomu. V Barcelone som sa snažil robiť to, čo som považoval za najlepšie pre tím."

Nepopieraj, že ťa tam ľudia nemajú radi.

"Mám dobré dojmy. Vyhrali sme 2 majstrovské tituly s veľkým náskokom pred našimi súpermi a pár zápasov pred koncom. V Lige Majstrov sme prehrali 2 zápasy, získali sme Copa del Rey. Veľa ľudí mi tam pomohlo, pretože som mal problémy s tým, že som sa mal stať trénerom Barcelony. Mám dobré spomienky, som spokojný s tým, ako to dopadlo, až na pár zápasov, ktoré mali trochu väčšiu publicitu."

Budú mať všetky tie špekulácie týkajúce sa Iñiga Martíneza vplyv na jeho zaradenie do zostavy?

"Či bude hrať alebo nie, nebude to zapríčinené touto záležitosťou. Na tejto pozícii mám dobrých hráčov."

Hrá Barcelona na takej úrovni ako si očakával?

"Z Ligy Majstrov zatiaľ nevypadla, zostávajú 2 zápasy, ale v La Lige je na veľmi vysokej úrovni. Prehrala El Clásico, ale vieme, že také prehry sú tomto klube vnímané horšie, ako v skutočnosti sú, vždy sú bolestivé. Barcelona môže podľa mňa zájsť veľmi ďaleko. Je však pravda, že Real je v dobrom momente, hrá sa mu ľahko a dobre. Očakáva sa, že získa veľa titulov. Barcelonu hodnotím dobre, pretože keď sa zdá, že hrá trochu horšie, vytvorí si 8 čistých šancí a keď hrá dobre, tak 20."

Stotožňuješ sa s Xavim? Už bol kritizovaný.

"Barcelonu pozná dokonale, pretože bol výnimočným futbalistom a vie, aké je prostredie v klube a čo to znamená, ak sa nevyhráva alebo len remizuje. Snaží sa mužstvu sprostredkovať svoju ideu. Mužstvo hodnotím veľmi dobre, niekedy hrá bravúrne a niekedy horšie, ale je to silné mužstvo, ktoré môže ašpirovať na všetko. Zvyšok nie je len o Barcelone, kritika je aj v Athletic."

zdroj: as.com marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-10-22 23:14:49
Tak, tak Ernestove tlačovky mi chýbali ??
2022-10-22 23:16:30
"Trpeli sme."