Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom skupinovej fázy Ligy Majstrov proti Bayernu Mníchov, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Bruno Balleste, Barça TV] Aký zápas očakávaš? Ovplyvní výsledok zápasu Interu proti Plzni vašu hru?

"Očakávam súpera, ktorý bude hrať veľmi intenzívne a fyzicky, ktorý veľmi dobre pracuje a momentálne je jedným z najlepších tímov na svete. Je to pre nás dôležitý zápas. Bez ohľadu na to, čo sa stane v Miláne, budeme chcieť vyhrať a ukázať, že sme na tejto úrovni. Prostredníctvom našej hry a víťazstva chceme ukázať, že v zápase v Mníchove sme mali futbalovú smolu. Musíme byť sebakritickí. Už nezávisíme od seba, ale chceme ukázať, že môžem hrať na úrovni takých mužstiev ako Bayern."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Veríš v zázrak?

"Zázrak, ako zázrak, ale stále ešte máme malú nádej. Bude to veľmi ťažké. Ak nezáležíte od seba, vznikajú pochybnosti. Ak si dokážete vypracovať výhodnú pozíciu, viac si veríte. Veľa nasvedčuje tomu, že nepostúpime, ale futbal tvoria aj také príbehy."

[Marta Ramon, RAC1] Ako sa pripraviť na zápas, ak nie je jasné, či ešte máte šancu na postup? Ako motivovať hráčov?

"Myslím si, že sme už posilnili našu mentalitu. Po prehranom El Clásicu, ktoré malo znamenať katastrofu, sme zareagovali najlepším možným spôsobom, čiže prostredníctvom dobrej hry a dobrých dojmov, porazili sme súperov. Teraz si veríme. Musíme ísť touto cestou a ukázať, že vieme konkurovať tímom na úrovni Bayernu. Vybehneme na trávnik s túžbou súperiť a ukázať, že po El Clásicu sme trochu zmenili našu situáciu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Aký odkaz pošleš fanúšikom, aby sa napriek všetkému vybrali na Camp Nou?

"Taký ako vždy - potrebujeme ich, potrebujeme ich podporu. Bez ohľadu na to, či máme šancu na postup do osemfinále alebo nie, budeme bojovať a dáme zo seba všetko, aby sme ukázali, že môžeme súperiť s takýmito súpermi."

[Helena Condis, Cadena COPE] Jutre máte zraz pred stretnutím naplánovaný neskôr ako zvyčajne pred zápasmi Ligy Majstrov. Prečo? Neveríte už na zázrak? Myslíte si, že ste hrali dostatočne dobre proti Villarrealu a Athletic? Alebo je to len povera?

"Zraz máme 2 hodiny pred zápasom. Zmenili sme to, pretože sme uznali, že pre futbalistov je lepšie tráviť čas doma s rodinou. Ja som nerád trávil čas na hoteloch. Je to moje rozhodnutie, ale nie som poverčivý. [z miestnosti: 'A čo tvoje oblečenie?'] Obliekam sa takto, lebo sa cítim pohodlne. (smiech) Keby som bol poverčivý, pokiaľ ide o to, či vyhráme alebo prehráme, už by som nemal prácu. (smiech)"

[Xavi Lemus, TV3] Prečo si sa rozhodol v nedeľu nepostaviť krídla tak naširoko? Môže tento systém pomôcť poraziť Bayern?

"To závisí od súpera. Toto rozostavenie nám dáva väčšiu istotu s loptou na nohe, nemáme toľko strát, máme viac hráčov v strede poľa. Podarilo sa nám dostať spod presingu Athletic. Zajtra by sme chceli lepšie útočiť, byť častejšie na lopte a pretlačiť náš herný štýl. Systém sa nemení, ale existujú rôzne možnosti."

[BeIN Sports] Je Barcelona v tomto momente sezóny v najlepšej forme? Ak by mužstvo hralo v predchádzajúcich zápasoch Ligy Majstrov tak ako teraz, zaznamenalo by lepšie výsledky?

"V mnohých situáciách v tejto súťaži sme neboli na zodpovedajúcej úrovni. Niekedy sme boli, ako napríklad v Mníchove, a myslím si, že tam sme si zaslúžili viac, ale najdôležitejší je výsledok. Cítim, že sme mali všetko v našich rukách, ale teraz už nezávisíme od seba, a pritom sme určite mohli. Toto sú naše chyby."

[El País] Akým spôsobom Jules Koundé pomáha záložníkom v hre?

"Koundé vyhráva súboje, koriguje rozostavenie, je rýchly, agresívny, vysoko vyťahuje defenzívnu líniu... je zárukou. Je to úžasný stopér. Už som kedysi povedal, že na svoj vek je špičkovým obrancom. Je zrelý, má vodcovskú mentalitu... má veľa predností a prezentuje sa na veľmi vysokej úrovni."

[Deutche Zeitung] Julian Nagelsmann hovoril o výhodách hry bez klasickej deviatky a teraz hrá s Choupo-Motingom na hrote. Čo si myslíš o hre s deviatkou a bez nej?

"Všetko závisí od okolností a zápasu. Myslím si, že útočník, ktorý je referenčným bodom, je pre mužstvo dôležitý. Ak takého hráča nemá, môže sa prispôsobiť pomocou iného herného systému, napríklad s falošnou deviatkou. Tento systém sme v Barcelone využívali často. Teraz máme špičkového útočníka, ktorý je referenčným bodom a ktorý sa miestami sťahuje nižšie a hrá ako falošná deviatka."

[Albert Hernández, TVE] Čo by si povedal trénerovi a hráčom Viktorie Plzeň pred ich zápasov?

"Ja Viktorii? Už len toto chýbalo! (smiech). Mám trénovať ešte aj Viktoriu Plzeň?! (smiech) Nemyslíš si, že toto mi stačí?! (smiech)"

[Ivan San Antonio, Sport] Sleduješ už súperov v Európskej lige?

"Ešte nie! (smiech) Ale bohužiaľ je taká možnosť. Nemáme to vo vlastných rukách. Zajtra budeme sledovať výsledok Interu a následne nastúpime na náš zápas, chceme zahrať najlepším možným spôsobom. Ak nakoniec vypadneme, budeme bojovať v Európskej lige, aby sme ju vyhrali."

[David Ibanez, Mediaset] Ako je možné, že mužstvo sa v posledných dvoch zápasoch po prehre v El Clásicu tak zmenilo?

"Každý má inú osobnosť. V El Clásicu sme nehrali na vysokej úrovni, ale aj napriek tomu sme mali šance, aby sme z toho zápasu niečo vyťažili. Myslím si, že mužstvo veľmi dobre zareagovalo. V šatni sme veľmi zohratí. Reakcia bola veľmi dobrá, ale je potrebné v tom pokračovať."

[Marc Fuste, Jugones]  José Mourinho nedávno povedal, že Európska liga bude ťažká, pretože do nej spadnú najväčšie ryby. Ako mu odpovieš?

"Nie je čo povedať. Ak budeme musieť hrať v Európskej lige, budeme musieť súperiť. V predchádzajúcej sezóne sme sa dostali len do štvrťfinále."

[Jordi Blanco, ESPN] Počkáš s rozhodnutím o základnej jedenástke do poslednej chvíle vzhľadom na výsledok zápasu Interu?

"Určite nie. Zostavu máme zostavenú bez ohľadu na to, čo sa stane v Miláne."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Marcos Alonso hral v troch zápasoch Ligy Majstrov v tejto sezóne na poste ľavého obrancu. Je Alejandro Balde pripravený na zápasy ako tento proti Bayernu?

"Áno, všetci sú pripravení. Máme 25 hráčov a plne im verím. Marcos hrá veľmi dobre na pozícii stopéra a Balde ukazuje, že má vysokú úroveň. Som s ním veľmi spokojný. Rovnako s Jordim."

[Marcelo Bechler, TNT Sports Brasil] Myslíš si, že zajtrajší zápas je dobrým testom, aby ste preverili, ako bude Barcelona vyzerať bez Sergia Busquetsa?

"Toto nie je čas na experimenty. Musíme vyhrávať zápasy a tituly. Verím Busquetsovi, Frenkiemu a všetkým mojim hráčom. Využívam ich nanajvýš adekvátne, aby sme vyhrali zápas. Busi je veľmi dôležitý. Naposledy odohral skvelý zápas proti Athletic. V zápase proti Villarrealu sme dospeli k záveru, že najlepšie bude, ak na pozícii pivota zahrá Frenkie."

[Maciek Zielarski, TVP Sport] Môže už Christensen hrať? Akú defenzívnu líniu plánuješ na zápas proti Bayernu?

"Christensen ešte nie je pripravený. Chceme, aby mohol hrať koncom týždňa. Uvidíme. Dobre pracuje a vynakladá veľké úsilie. Chcel by byť dostupný, no uvidíme. Na zajtra ešte nie je pripravený."

[Culemania] Ako je na tom Ansu Fati z fyzického aj psychického hľadiska?

"Veľmi dobre. Nedávno odohral pol hodinu a v zápase proti Villarrelu vynaložil veľké úsilie ako v ofenzíve, tak aj v defenzíve. Strelil gól... Je veľmi dôležitý pre mužstvo, rovnako ako každý iný hráč."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ako hodnotíš Francka Kessíeho, ktorý hrá v poslednom čase veľmi málo? Môže zajtra nastúpiť od začiatku?

"Uvidíme zajtra. Franck je dôležitý. Naposledy nahradil Gaviho v 30. minúte a hral dobre, zapájal sa do rozohrávky, dodal mužstvu hĺbku, vyhrával súboje, bol dobre postavený... je to hráč, ktorý bude dostávať minúty a bude tiež dôležitý."

[Iniestazo] Aký vplyv na mužstvo bude mať zranenie Sergiho Roberta? Ako ho plánuješ nahradiť?

"Absencia Sergiho je veľmi významná. Je to hráč, ktorému osobne veľmi verím. Je to pre nás ťažká rana, o to viac, že z fyzického hľadiska bol na tom výborne. Asistoval, strieľal góly... Veľká škoda, že sa zranil v najlepšom momente svojej sezóny. Máme Héctora Bellerína, ktorý sa tiež vracia po zranení, ale máme aj iné možnosti. Na pravej strane môže zahrať aj Jules, no verím aj Héctorovi."

[El 10 del Barca] Ak Inter porazí Viktoriu a Barcelona Bayern, budeš nahnevaný, budeš sa cítiť zle?

"Áno, takto som sa cítil po zápase proti Bayernu. Rovnako po zápase proti Interu. Aby som bol úprimný, myslím si, že sme si zaslúžili viac. Viete, že som sebakritickí, ale táto súťaž bola a stále je k nám krutá."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-10-25 16:55:32
Xavimu věřím, ale jeho důvěra vůči Robertovi mě zaráží, Roberto je pro mě zárukou zajímavých situací pro …. soupeře
jirkam Premium
2022-10-25 18:13:09
Moc dobře si pamatuji jak tady byl Roberto nazýván Mr. Back,pan Dozadu, ironicky univerzál a pod. Hraje stejně, většinou dozadu.