Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom La Ligy proti Valencii na Mestalle. Xavi odpovedal na otázky novinárov a vyhlásil, že zo strany vedenia cíti plnú podporu.

[Marc Brau, BarcaTV] Dá sa očakávať, že Valencia bude hrať podobne ako Athletic a či aspekty, ktoré vám pomohli k víťazstvu nad Athletic, vám rovnako pomôžu aj v sobotu?

"Očakávame súpera, ktorý bude hrať intenzívne, agresívne a ofenzívne. Vieme, že trénerom je Gattuso, mohli sme si myslieť, že s ním budú hrať defenzívne, ale je to práve naopak: hrajú radostný, dynamický futbal, tlačia vysoko. Hrajú podobne ako my. Naozaj môžu zahrať ako Athletic Ernesta Valverdeho. Myslím si, že to bude pekný zápas pre fanúšikov, pre trénerov trochu menej. Ide o veľmi dôležité 3 body, aby sme si udržali dobrú formu v La Lige. Je potrebné vymeniť čip z Ligy Majstrov a sústrediť sa na La Ligu."

[Roger Rosada, Catalunya Radio] V zápase proti Bayernu si opäť nasadil štyroch záložníkov. Budeme to vídať častejšie?

"To závisí od zápasu a od toho, čo v danom momente potrebujeme. Myslím si, že toto rozostavenie nám dáva väčšiu kontrolu, dominanciu, nestrácame toľko lôpt, sme presnejší, máme číselnú prevahu..."

[Marta Ramon, RAC1] Súhlasíš s Pedrim, ktorý po zápase proti Bayernu povedal, že mužstvu chýbala trpezlivosť a presnosť?

"Áno, chýba nám pokoj. V zápase proti Bayernu mal vo väčšej miere vplyv aj psychologický aspekt. V niekoľkých momentoch sme hrali dobre, ale často nám chýbal pokoj, presnosť... Myslím si, že záložníci sú vo futbale dôležitejší, než si myslíme."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Čo si povedal hráčom po prehre s Bayernom?

"Povedal som, že je potrebné vymeniť čip, že sa nám veľmi darí v ligovej súťaži. Boli sme sebakritickí, pokiaľ ide o vystúpenie v Lige Majstrov. No..., vypadli sme a teraz je potrebné obrátiť list. V La Lige sme vo veľmi dobrej pozícii. Pracujeme veľmi dobre a šatni sme veľmi jednotní. Zajtra budeme mať dobrú príležitosť zareagovať."

[German García, Radio Nacional] Ako sa cíti mužstvo? Malo len niekoľko dní na to, aby sa vzchopilo a sobotu hrá zápas proti veľmi náročnému súperovi...

"Naďalej som nastavený pozitívne. Bol to bolestivý úder, ale zostávajú iné súťaže a môžeme odohrať ešte skvelú sezónu. Zajtra je potrebné ukázať hrdosť a charakter."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Hovoril si aj s prezidentom?

"Áno, s prezidentom som v kontakte stále. Možno nie každý deň, ale prakticky na každý zápas cestujeme spolu, neskôr sa často vídame po zápasoch. Jeho diagnóza je taká, že sa udiali veci, na ktoré sme nemali vplyv a to, na čo sme mali vplyv, je potrebné zlepšiť, byť sebakritický a vedieť, že v mnohých momentoch sme si veci nechali prejsť pomedzi prsty."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Znepokojuje ťa to, že Nico González nehráva v základnej zostave a vo Valencii nedostáva toľko minút, koľko by ste chceli?

"Sledujeme ho a myslím si, že zaznamenal značný rozvoj. Dozrieva, veľmi dobre súperí, hrá v systéme, ktorý je v zásade veľmi podobný tomu nášmu, hral ako pivot, ako interior... participuje na hre v takom klube ako Valencia. V strede poľa má konkurenciu, pretože Valencia sa posilnila, ale je dôležitý. Bolo to jeho rozhodnutie, pretože chcel minúty a som presvedčený, že ich dostane."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je víťazstvo v lige po vypadnutí z Ligy Majstrov ešte dôležitejšie?

"Áno, samozrejme. Je tu liga, Copa del Rey, Španielsky superpohár a tiež Európska liga. Máme ešte 4 súťaže, v ktorých je potrebné bojovať o víťazstvo."

[Francesc Latorre, TV3] Ako sa cíti Gavi? Môže zahrať od začiatku?

"Cíti sa dobre. Mal určité problémy, ale aj napriek tomu chcel hrať. Vždy chce hrať. Uvidíme zajtra, či si zahrá proti Valencii."

Ako 'získať späť' mužstvo po takom sklamaní? Začne sa po Majstrovstvách sveta 'nová' liga?

"V zásade si myslíme, že to budú 2 sezóny v jednej. Teraz sa všetko pozastaví a 1,5 mesiaca sa nebude hrať. Je to netypická sezóna, akú vo futbale ešte nikto nezažil. Je to netypické dokonca aj pre najskúsenejších trénerov. Pokúsime sa čo najlepšie prispôsobiť a motivovať hráčov. Zároveň je potrebné absolvovať predsezónu s hráčmi, ktorí nevycestujú na šampionát."

[Anaïs Marti, La Vanguardia] Pred časom sa hovorilo o tom, že Nico má v zmluve 'klauzulu strachu'. Čo si o tom myslíš? Chcel by si, aby zahral v takom dôležitom zápase?

"Hovoril som s Nicom a povedal som mu, že bude mať minúty v Barcelone, ale rozhodol sa odísť do Valencie. Hrá, ale možno nie až toľko, koľko by chcel. Vždy to bolí, ale je to jeho rozhodnutie. Pokiaľ ide o tú klauzulu, myslím si, že je to dobré. Koniec koncov je to náš hráč. Nicovi veľmi verím, ale je to náš hráč a nechceme byť poškodení. Považujem to za pozitívne. Také bolo rozhodnutie klubu."

[Albert Roge, Relevo] V posledných dvoch zápasoch si zahral Pablo Torre. Ako hodnotíš jeho výkony?

"Veľmi dobre. Výborne trénuje, nevzdáva sa, dobre hrá medzi líniami, dokáže vystreliť... Problém je v tom, že nehrá veľa. Bude nastupovať, pretože v neho verím a môže byť veľmi dôležitý."

[Anais Marti, La Vanguardia] Požiadal si o januárové odchody aj príchody do klubu? Myslíš si, že je to potrebné?

"Nie, na to je ešte skoro. Viem, že zostávajú len 4 zápasy, ale do januára je ešte ďaleko. Športové riaditeľstvo na čele s Mateu Alemanym pracuje, ale je ešte skoro."

[David Ibanez, Mediaset] Nedávno si hovoril s prezidentom. Je nahnevaný preto, čo sa stalo po toľkých investíciách, alebo ti poslal odkaz, že ťa podporuje?

"Hovorím s ním tvárou v tvár, takže nie je potrebné posielať mi odkazy. Sme priatelia, vedenie plne verí tomu, čo robíme. Myslím si, že sme dobre pracovali napriek tomu, čo sa stalo v Lige Majstrov. Musíme naďalej veriť. Dodáva nám veľa sebavedomia a v tomto smere som z neho nadšený."

[David Bernabéu, Sport] Na výhru trofeje je niekedy potrebná trpezlivosť a čas. Budeš ich mať?

"Neprestávame pracovať a veľmi veríme v to, čo robíme. Áno, cítim plnú podporu projektu a máme pokoj potrebný k práci. Očakávania sú veľmi vysoké, cieľom je vyhrávanie trofejí, no nezískali sme jednu v Lige Majstrov, možno tú najdôležitejšiu. V klube nie sú pochybnosti, tvrdo pracujeme, aby na konci sezóny boli výsledky. Áno, trpezlivosť a pokoj. Máme dôveru prezidenta, vedenia, Mateu, Jordiho. Musíme naďalej pracovať, nezostáva nám nič iné."

[Jordi Blanco, ESPN] Pedri po skončení zápasu proti Bayernu povedal, že mužstvo nehralo na zodpovedajúcej úrovni a súper bol fyzicky lepší. Si spokojný s fyzickou prácou tímu, alebo niečo chýba? Bude potrebné na tom počas šampionátu pracovať?

"Pýtaš sa na scenár po domácom zápase proti Bayernu a ja sa držím prvého zápasu v Mníchove. Ak sa budeme sústrediť na tento zápas, všimneme si, že sme ho mali vyhrať. S Bayernom sme dobre súperili. V druhom zápase už nie, pretože sme vypadli zo súťaže, bola to ťažká situácia. V prvom zápase sme si však vo všeobecnosti zaslúžili viac. Pedri mal pravdu, neboli sme na zodpovedajúcej úrovni, ale nie z fyzického hľadiska. Proti Interu sme vyrovnali v nadstavení a mali sme šancu na víťazstvo. V Mníchove sme uzatvorili Bayern na jeho polovici. Obraz je taký, že sme s nimi súperili a nakoniec sa nám to nepodarilo z pohľadu výsledku, ale myslím si, že sme na dobrej ceste a musíme napredovať."

[Sara Simonet, EFE] Balde v zápase proti Bayernu ukázal, že je plne pripravený na zápas na najvyššej úrovni. Myslíš si, že si týmto vybojoval miesto v základnej zostave?

"Už neraz som povedal, že v Barcelone neexistujú hráči základu a náhradníci. Hráč Barcelony musí byť vždy pripravený. Balde je na mimoriadnej úrovni, ukazuje veľkú hernú vyspelosť, ohromný fyzický a technický potenciál, vylepšujeme ho aj na taktickej úrovni. Má obrovský potenciál na súčasnosť aj budúcnosť."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Existuje možnosť návratu Nica v zimnom prestupovom období?

"Áno, prečo nie, porozprávame sa s ním. Do januára však zostáva veľa času. Budeme mať prestávku, aby sme na tom mohli pracovať a vtedy sa rozhodneme v závislosti od toho, aká bude situácia v tíme. V súčasnosti sa sústredíme na zostávajúce 4 zápasy."

V posledných ťažkých zápasoch bolo možné nadobudnúť dojem, že Lewandowski bol v šestnástke izolovaný a ťažko sa dostával do šancí. V zápase proti Interu strelil 2 góly, no boli to prakticky jeho jediné šance. V zápase proti Bayernu na Camp Nou nemal žiadne. Musíte pracovať na tom, aby ste pre Lewandowskeho vytvárali šance aj vo veľkých zápasoch?

"Áno, už na tom pracujeme. Snažíme sa dať hráčom, centrálnym záložníkom a krídelníkom nástroje, aby mohli nabiehať do pokutového územia a vystreliť, nielen Robert. Existuje veľa vecí, ktoré môžeme zlepšiť, pretože nemáme výsledky, predovšetkým v Európe. Musíme častejšie nachádzať Lewandowskeho a nadviazať s ním hru."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] V poslednom zápase ste hrali na 4 záložníkov a hráči ako Fati, Torres a Raphinha zasadli na lavičku. Ako zvládnuť situáciu, keď na lavičke sedia 3-4 krídelníci?

"Nie sú náhradníci, sú to hráči, ktorí sa dostávajú na trávnik. Ansu hral v základe, aj Ferran. Hráči Barcelony musia byť pripravení hrať od začiatku, naskočiť na 30 minút, 45 minút či 5 minút. Hráčov využívame v závislosti od okolností v zápase. Chceme vyhrávať a využívame všetkých dostupných hráčov."

[Dia del Barca] Ako hodnotíš mužstvo po psychickej stránke? V poslednom čase sa zdalo, že tím po rýchlom inkasovaní gólu začína pochybovať. Chýba mužstvu počas zápasov trochu zrelosti?

"Nemyslím si, mali sme zápasy, v ktorom sme doťahovali. Musíme byť silní, sú také chvíle, kedy dostávate negatívne signály, objavia sa protivenstvá a musíte byť zrelí. Myslím si, že sme to dokázali, nie je to psychologický problém, okrem posledného zápasu, kde sa po vypadnutí hralo naozaj ťažko."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ako sú na tom Christensen a Memphis a kedy s nimi budeš môcť opäť počítať?

"K návratu nemajú ďaleko, sú pripravení takmer na 100%. V utorok už hráme iba o prestíž. Uvidíme, ako sa budú cítiť, určite budú pripravení na Almeríu."

[Ángel Álvarez, Culemania] Ako sa mení spôsob vášho útočenia, keď Bellerín hrá na pravej strane? Ako sa cíti po zranení?

"Veľmi sa to nemení, má podobný profil ako Sergi Roberto. Zapája sa do útokov, pomáha krídelníkovi vo vytváraní prevahy. Taká je funkcia krajného obrancu v Barcelone, niekedy je potrebné vedieť, kedy uzatvoriť krídlo, ako sa zachovať z taktického hľadiska. Hodnotím ho dobre z fyzického aj psychického hľadiska, okrem posledného zápasu, v ktorom sme trpeli všetci."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-10-28 17:30:56
Zajímalo by mě, co je to za projekt. Možná ten, který už je dávno přežitý a všechny prestižní týmy jej mají přečtený.
2022-10-29 10:30:15
No tak v poslednom zápase bol Bellerín snáď najhorším hráčom zápasu