Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom proti Viktorii Plzeň, ktorý bude pre Kataláncov v tejto sezóne Ligy Majstrov posledným.

[Bruno Balleste, BarcaTV] Ako čeliť takémuto zápasu, ktorý na športovej úrovni nemusí mať veľký význam vzhľadom na to, že tretie miesto v skupine je zabezpečené? Rozmýšľaš nad tým, že by si zachoval štýl posledných zápasov alebo dal šancu niektorým hráčom?

"Z hľadiska postupu zajtra nehráme o nič, ale je to pre nás dôležitý zápas z pohľadu prestíže, aby sme dobre zakončili tieto súboje, ktoré sa pre nás stali osudnými. Chceme zahrať dobre a už od zajtra postupne naskakovať do pozitívnej dynamiky v Európe. Je to dôležitý súboj pre hráčov, ktorí hrávajú menej a tiež pre mladých. Každý zápas je šanca niečo dokázať."

[Catalunya Radio] Blíži sa šampionát, zostáva len málo času. Panuje medzi hráčmi strach z možných zranení v najbližších zápasoch?

"No..., riziko je tu stále a hlave sa môže objaviť možnosť zranenia, ale hráčom som povedal, aby na to vôbec nemysleli. Koniec koncov sa môže človek zraniť aj počas rozcvičky pre šampionátom. Skúsenosti z futbalu sú také, že najlepšie sa cítite vtedy, ak hráte v každom zápase. Ak budete na 100% pripravení v klube, rovnaké to bude aj v reprezentácii. Zraniť sa môžete vždy. Je potrebné sa o seba starať a byť pripravený na 100% v každom zápase."

[Joan Maria Pou, RAC1] Ako hráč si bol v Barcelone často v horších situáciách, než je tá aktuálna. Myslíš si, že je to otázka času, kým sa projekt rozbehne aj napriek rozruchu zvonku?

"Áno, myslím si, že si to povedal perfektne. Bohužiaľ a našťastie som prežil najhoršiu epochu v histórii klubu v rokoch 2000-2003 a najlepšie etapu od Rijkaarda prakticky až do konca mojej kariéry. Ako hráč som zažil všetko. Musíme ďalej tlačiť, nemôžeme pochybovať. Toto je moment pochybností, pretože sme vypadli z Ligy Majstrov, ale stále súperíme v La Lige. Musíme bojovať a veriť v projekt. Musíme tlačiť a byť pozitívni. Stále si myslím, že sme na správnej ceste. Je to otázka času. Tituly sa budú získavať v roku 2023. Musíme počkať, či budeme mať šancu aj my. V La Lige sme vysoko a pokúsili sme sa súperiť aj v Lige Majstrov s ťažkými súpermi, ale nepodarilo sa nám to. V predchádzajúcej sezóne boli dojmy také, že sme neboli v správnom momente, ale v súčasnej áno. Mohli sme sa pokúsiť vyhrať zápasy. Urobili sme ten krok. Možnože menší ako sme očakávali, ale ideme krok po kroku, o tituloch sa rozhodne v roku 2023. Musíme byť trpezliví, pokojní a veriť v to, čo robíme. Po tom, čo vidím, som veľmi pozitívne nastavený."

[Laura Brugues, TV3] Ako motivovať hráčov na zápas, ktorý je nepodstatný z hľadiska postupu zo skupiny?

"Ja ako tréner Barcelony by som bol motivovaný, aj keby to bol priateľský zápas, rovnako ako hráči. Musia sa cítiť privilegovaní a motivovaní tým, že sú v najlepšom klube na svete. Hráči, ktorí hrajú menej a mladí majú čo dokazovať, že si zaslúžia miesto v tíme. To je dostatočná motivácia. Sme v situácii, ktorú sme nečakali a nechceli sme ju, ale sú to hráči Barcelony. Každý deň je test. Snažím sa im dennodenne sprostredkovať, že sú privilegovaní. Zajtrajší zápas je tu na to, aby sme si ho užili a ukázali veci hodné hráčov Barcelony."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo je najdôležitejšie v zajtrajšom zápase - peniaze, prestíž a povesť v Európe, dynamika tímu, dobrá hra, dať šancu mladým a tým, ktorí hrajú menej? A možno zo všetkého po trochu?

"Áno, ideálny scenár by bol taký, že vyhráme, zahráme dobre, zanecháme dobré dojmy, budeme pokračovať vo forme z posledných zápasov, s výnimkou toho proti Bayernu. Mať dobré dojmy pred nasledujúcimi ligovými zápasmi, ktoré budú mať obrovský význam. Zajtra nehráme o postup, ale vzhľadom na prestíž a profesionalitu musíme získať dobrý výsledok a hrať dobrý futbal, aby sme dobre zakončili pôsobenie v tejto súťaži."

Čo je možné naučiť sa z tejto edície Ligy Majstrov? Ako sa to dá využiť a čomu sa vyhnúť v kontexte Európskej ligy, kde je veľa silných tímov?

"Prehrali sme sami so sebou. Šance sme mali vo svojich rukách, ale vyšmykli sa nám z rúk kvôli futbalovým otázkam, ale tiež kvôli detailom, ako sú rozhodnutia rozhodcov, protivenstvá a rôzne momenty. V prvom rade však musíme byť sebakritickí a úprimní sami k sebe. V Mníchove sme dobre súperili s Bayernom, ale nezískali sme body. Sú to naše chyby. Doma s Interom sme kontrolovali zápas, ale nevyhrali sme. Tieto chyby nám pomôžu v rozvoji."

[Albert Hernández, TVE] Lewandowski zostal v Barcelone kvôli problémom s chrbtom. Je to otázka odpočinku alebo to môže ovplyvniť nasledujúce zápasy?

"Nie, sú to len drobné problémy. Pôvodne bol v nominácii, ale sťažoval sa na dlhotrvajúce problémy s chrbtom a dali sme prednosť tomu, aby si oddýchol. Na nasledujúci zápas bude v poriadku."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Môžu mladí hráči zahrať v tomto stretnutí? Chystáš sa zmeniť aj brankára? Môže zahrať Iñaki Peña? Nastúpi Pablo Torre v základe?

"Áno, zámer je taký, aby si zahrali obaja. Urobíme zmeny, máme hráčov s drobnými problémami a ktorí odohrali veľmi veľa. Tí, ktorí odohrali menej minút, budú mať väčší podiel, ako Iñaki či Pablo."

[German Bona, Sport] Myslíš si, že by ste sa mali v zime posilniť?

"Myslím si, že je na to priskoro, zostávajú nám ešte tri zápasy a následne mal pol druha mesiaca na to, aby sme rozmýšľali nad zimným prestupovým obdobím. Sadneme si s prezidentom a športovým oddelením a uvidíme, koho môžeme podpísať a čo zlepšiť. Nič nevylučujeme."

[German García, Radio Nacional] Kde sa nabral ten rozdiel medzi La Ligou a Ligou Majstrov? Je to problém súvisiaci s rivalmi, prístupom alebo to nemá vysvetlenie?

"Prístup za tým nie je, na ihrisku nechávame všetko. Myslím si, že je to otázka našich chýb, v mnohých momentoch sme mohli lepšie súperiť, byť futbalovo vyspelejší, psychicky pristupovať k zápasom s väčšou vierou... Je to proces. V minulej sezóne boli dojmy také, že sme si neviedli futbalovo. V tejto sezóne sme prehrali sami so sebou. V kontexte budúcnosti som optimista. Máme lepší káder, zanechali sme lepší dojem ako v uplynulej sezóne. Skupina bola bohužiaľ silná a túto výzvu sme nezvládli. Taká je naša realita."

[Helena Condis, COPE] Neviem, či si čítal rozhovor s Lewandowskim pre La Vanguardiu, ale povedal, že musíte vedieť, ako vyhrávať a nie ako hrať, aby ste vyhrávali. Súhlasíš s ním?

"Áno, treba vedieť, ako súperiť, má úplnú pravdu. Ako súperiť v určitých momentoch, dominovať, kedy sa dostať do vedenia. To však nemá nič spoločné s herným konceptom, ak idete po tejto ceste. Nie je to otázka štýlu či koncepcie. Naráža na to, že je potrebné vedieť súperiť v konkrétnych momentoch. V určitých momentoch nám chýbala táto vyspelosť a zohratosť, ale to vyplýva aj z toho, že máme veľa mladých hráčov. V tomto kádri sme odohrali 16-17 zápasov, mali sme najhoršiu skupinu za posledné roky, v určitom momente bolo veľa zranení. Nie sú to výhovorky, ale oslabilo nás to. Predovšetkým je to však o nás, niektoré situácie sme nekontrolovali, možnože v najstresujúcejších momentoch súťaže. Myslím si, že na to narážal."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako by k zápasu pristúpil Xavi ako hráč?

"Išiel by som na 200%. Chcel som hrať vo všetkých zápasoch. Vnímal som to ako ďalšiu príležitosť užiť si hru, dominovať v zápase a vyhrávať. Nakoniec chcú hrať všetci. Pedri, Gavi, všetci po tom túžia. Hráči sa už pozerajú na ihrisko. To ma motivuje ako trénera. Ide o profesionalitu, ale zároveň radi hráme futbal. Mnohí z nich by si zahrali aj v parku s kamarátmi a môžu si zahrať Ligu Majstrov. Treba to využiť a užiť si to."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-11-01 08:44:07
Lewa: Treba vedieť ako vyhrávať, nie ako hrať.
Xavi si myslí, že Lewa nemal na myslí herný koncept, ale ja si myslím, že mal. Načo 70%-né držanie lopty a 800 prihrávok bez strely na bránu? Toto sa stalo našou DNA. To Leo ovplyvnil za vyše 10 rokov pohľad na náš štýl - dával góly a vyhrával zápasy a mnohí získali presvedčenie, že to je naším geniálnymi štýlom, ten však je na ho.no už dlho. Moderný a účelný futbal je futbal založený na rýchlosti, dynamike, zakončení každej akcie streľbou.
2022-11-01 09:09:21
Bayern nám ukázal ako sa hrá dnes moderný a hlavne efektívny futbal a nie efektný zbytočne prekombinovaný. Dlhé prihrávky za obranu, brejk, šprint, strela a gól, tak dnes hrajú úspešné popredné tímy v Európe.
Ano mali sme zlý žreb a najťažšiu skupinu, no Real minulú sezónu prešiel kompletnou Európskou špičkou až zdvihli pohár nad hlavu. Konečne nemali šťastie pri žrebe, no zvládli to až do konca. Minulú sezónu objektívne získali moj rešpekt a ukázali aj nám ako sa to má robiť.