Aj napriek nezdaru na európskej scéne nestráca Xavi Hernández dôveru vedenia FC Barcelona. Klub na čele s Joanom Laportom považuje bývalého stredopoliara aj bez ohľadu na niektoré neúspechy za dlhodobú voľbu na trénerskej lavičke. Barcelona však pre istotu uvažuje aj o núdzových alternatívach.  

V katalánskom klube panuje všeobecný úzus o “prechodnom období“, ktoré je späté s prestavbou kádra Blaugranas. Xavimu sa preto vedenie klubu snaží poskytnúť aj napriek množiacej sa kritike zo strany fanúšikov a futbalovej verejnosti dostatočný čas na realizáciu jeho športového projektu. Každý plán ale musí mať aj “zadné vrátka“, preto Katalánci podľa denníka SPORT pozorne sledujú progres Mikela Artetu v Premier League.

Informácie španielskych médií naznačujú, že práca hlavného trénera Arsenalu Londýn je pod drobnohľadom Barcelony.  Najmä vzhľadom na spôsob, akým Arteta dokázal dlho tápajúcich The Gunners vytiahnuť až na vrchol prestížnej anglickej ligy. Londýnskemu mužstvu aktuálne patrí prvá priečka pred Manchesterom City. Záujem Barcelony o rodáka zo San Sebastiánu je preto viac než logický. 

SPORT poukazuje aj na prepojenie bývalého záložníka s FC Barcelona. Mikel Arteta totiž ako niekdajší výborný hráč pôsobil v mládežníckych kategóriách katalánskeho klubu. Prešiel si mužstvom U19, Barcelony C a Barcelony B. Neskôr však jeho kroky putovali z Camp Nou do iných mužstiev. Ako tréner sa zasa formoval v mužstve Manchester City pod taktovkou Pepa Guardiolu, niekdajšieho  kouča Blaugranas. Práve úzke prepojenie s prostredím klubu ho stavia do pozície vážneho kandidáta na post trénera – samozrejme iba v prípade, ak by Katalánci prestali dôverovať Xavimu.

Pozornosť Barcelony nepriťahuje iba atraktívny futbal, ktorý Arsenal pod vedením Mikela Artetu praktizuje. SPORT píše aj o jeho manažérskych schopnostiach. Ako príklad uvádza schopnosť pracovať s hviezdami v mužstve – názornou ukážkou je “konflikt“, ktorý prebehol medzi ním a Aubameyangom. Arteta tým podľa španielskeho denníka dokázal medzi hráčmi presadiť svoju autoritu nehľadiac na meno – aj za cenu odchodu futbalistu Gabonu z mužstva. Ďalším plusom je Artetov blízky vzťah s Mateu Alemanym a Jordim Cruyffom.

V najbližšej dobe by síce k zmenám na lavičke FC Barcelona a Arsenalu dôjsť nemalo, uvádza na záver SPORT. Xavi a Arteta zatiaľ disponujú dostatočným množstvom dôvery zo strany ich klubov. Mikel Arteta sa však svojou skvelou trénerskou prácou dostal do hľadáčiku Kataláncov. Nebolo by preto až takým veľkým prekvapením, ak by sa rozhodli po španielskom trénerovi v budúcnosti siahnuť.

zdroj: sport.es / Transfermarkt
foto: planetsport.com
 
   

Diskusia

8 komentáre
2022-11-01 17:08:24
Taky to nebylo přes noc..
2022-11-01 17:12:47
To je vtip hadam… Arteta je 4 roky v Arsenale ci kolko? Ten progres nenastal lusknutim prsta. Nechajte Xaviho pracovat v pokoji.