Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom La Ligy proti Almeríi. Nosnou témou tlačovky bol v každom prípade prekvapivý koniec aktívnej futbalovej kariéry Gerarda Piquého.

[Marc Brau, Barça TV] Ako mužstvo pristupuje k zápasu proti Almeríi po tom, čo Gerard Piqué oznámil koniec futbalovej kariéry?

"Sústredíme sa na to, aby sme zajtra vyhrali a získali tri body. Je to pre nás dôležitý zápas, aby sme vytvorili tlak na Real Madrid a ukázali, že po ligových zápasoch máme dobré dojmy. Gerard Piqué si zaslúži od barcelonismo všetku pochvalu. Mal som šťastie, že som bol jeho spoluhráčom na ihrisku aj trénerom. Okolnosti viedli k tomu, že sa rozhodol ukončiť kariéru. Toto rozhodnutie chápeme. Hrá menej, cíti sa menej dôležitý, menej užitočný. Aj ja som bol v tejto situácii a je to prirodzené rozhodnutie. Má kontrakt a mohol by pokojne zostať v klube, ale ukázal úžasnú veľkosť. Zaslúži si všetko len to najlepšie."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Bol moment, kedy si Piquému povedal, že s ním nepočítaš, že bude zohrávať menšiu úlohu?

"Pred začiatkom sezóny sme sa porozprávali. Oznámil som mu moje úmysly. Toto je samozrejme súkromný rozhovor. Bol to jeden z najťažších momentov mojej trénerskej kariéry porozprávať sa s Gerardom na túto tému. Aj toto je ťažká chvíľa. Odchádza kamarát, ktorého si veľmi ceníme, ale čo už. Aj ja som bol v rovnakej situácii a viem, že je ťažké sa cez to dostať."

[Marta Ramon, RAC1] Akú veľkú zodpovednosť nesieš za rozhodnutie Gerarda Piquého?

"Myslím si, že pomerne veľkú, ale sú to rozhodnutia, ktoré prijímame pre dobro tímu, pre dobro klubu... existuje veľa faktorov a niektoré rozhodnutia môžu byť chybné, ale robím všetko pre dobro tímu. Bolo to veľmi ťažké, pretože Gerard bol roky mojim spoluhráčom, ale nakoniec som trénerom Barcelony, čo nie je jednoduché."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Zahrá zajtra Piqué v základnej zostave?

"Uvidíme zajtra."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Zdá sa, že je to pre teba veľká úľava. Myslíš si, že celá situácia, v ktorej sa Piqué od začiatku ocitol, bola zvládnutá dobre?

"Neviem, či som bol spravodlivý, ale určite som bol úprimný a čestný so svojimi zámermi. Takýmto spôsobom som to chcel oznámiť Gerardovi a ako som už povedal, Gerard bol v šatni príkladom pre iných kapitánov, pre mladých, pre nových hráčov, pre štáb... Nikdy sa nesťažoval, trénoval na 100%. Ja som bol po celý čas úprimný."

[Helena Condis, Cadena COPE] Myslíš si, že by bolo jednoduchšie rozlúčiť sa s Piquém ešte pred sezónou a nie tri mesiace po štarte?

"Také boli okolnosti. Nie vždy si vyberáme koniec práve my. Musíte vedieť, ako sa cítite, akú úlohu zohrávate v tíme. V tomto prípade okolnosti viedli k tomu, že Gerard prijal také rozhodnutie práve teraz. Želám mu všetko najlepšie. Odkedy sme tu začali pracovať, veľmi nám pomohol. A práve na to budem spomínať: že zo seba vždy dával všetko. Je to víťaz a budem ním kamkoľvek pôjde."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Aké sú najväčšie prednosti a nedostatky Gerarda Piquého ako futbalistu?

"Nerád hovorím o chybách. Radšej o prednostiach. Je odvážny, bojovný, rád súťaží, nemá komplexy, nebojí sa, je nadpriemerne inteligentný, oddaný tomu, čo robí. Bol dobrým spoluhráčom a kapitánom. Bolo potrebné prijať športové rozhodnutie a išlo len o to, nebolo to nič osobné."

[Laura Brugues, TV3] Posledným Piquého zápasom bude ten proti Almeríí na Camp Nou alebo proti Osasune na výjazde?

"Počítame s ním aj na zápas proti Osasune."

[Albert Hernández, TVE] Ešte je nejaký čas, ale vidíš Piquého v úlohe prezidenta FC Barcelona? Chceš, aby sa ním stal?

"Áno, Gerard sa môže stať tým, kým chce. Má skvelé vodcovské schopnosti, osobnosť... môže byť čím chce."

[Jordi Blanco, ESPN] Neprekáža ti, že Gerard odchádza práve teraz? Bol by si radšej, ak by zostal?

"Nemám s tým žiadny problém. Práve naopak: bol angažovaný a ak by zostal, nezmenilo by sa to."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Bude teraz po odchode Piquého potrebné podpísať stopéra?

"Uvidíme, aké budú naše priority. Po zápase s Osasunou sa stretneme, aby sme naplánovali najbližšie kroky. Ešte zostáva trochu čas, aby sme spoločne s Mateu, Jordim a prezidentom niečo naplánovali."

[David Ibanez, Mediaset] Kedy si sa dozvedel Piquého rozhodnutie? Vedel o tom klub, keď ste v stredu boli na spoločnej večeri?

"Nie, konečné rozhodnutie prijíma on sám a viete o tom, pretože to je ako v rodine, ak to vie jeden, vie to aj druhý. Je to jeho rozhodnutie, život, kariéra... Vyhral tu všetko a je jedným z najlepších stopérov v histórii a na 100% rešpektujeme jeho rozhodnutie. Získal právo vybrať si, kedy a ako to chce urobiť."

[Josep Soldado, La Sexta] Mohli sa vaše vzťahy zhoršiť a prinútiť Piquého k tomuto rozhodnutiu? Mohol by sa na teba hnevať?

"Nie, vzťahy zostávajú rovnaké, nie sú zlé. Je však potrebné prijímať rozhodnutia pre dobro tímu a Barcelony. Samozrejme, že ak do základnej zostavy niekoho nezaradzujete, takéto rozhodnutie sa nemusí pozdávať, ale to je všetko, k zhoršeniu vzťahov to neviedlo."

[Toni Juanmarti, Relevo] Z veľkej Barcelony už zostal len Busquets. Vyvoláva to nostalgické myšlienky o konci tejto generácie a generačnej výmene?

"Áno, ale taký je zákon života. Dúfam, že budeme mať novú zlatú generáciu. Máme veľa mladých hráčov a dúfam, že budú dôležití a doprajú nám množstvo úspechov. Iste, je to škoda, keď vidíte hráčov, spoluhráčov a aj kamarátov, ako sa lúčia s futbalom a končia kariéru. Spôsobuje to smútok a nostalgiu, ale je to zákon života a všetci si tým predchádzame."

[Marcelo Bechler, ESPN Brasil] Myslíš si, že pred šampionátom sú niektoré tímy v lepšej forme ako iné? Čo si myslíš o reprezentácii Brazílie, o ktorej sa v tvojom kontexte hovorilo?

"Sledujem všetky reprezentácie a myslím si, že Argentína a Brazília sú o jeden krok pred ostatnými. Podľa mňa sú veľmi silní z tímového aj individuálneho hľadiska, na úrovni fyzickej, technickej aj taktickej. Myslím si, že sú lepšie ako najlepšie európske mužstvá, ale na šampionáte nikdy neviete. Všetko je komplikované a úroveň sa v posledných rokoch vyrovnáva, sú aj prekvapenia. V Európe sú významné tímy ako Španielsko, Francúzsko, ale aj Anglicko.... Sú to veľmi silné mužstvá, ale Brazília a Argentína sú o stupienok vyššie."

[Anais Marti, La Vanguardia] V predchádzajúcej sezóne boli pre teba kapitáni nedotknuteľní. V ktorom momente si cítil, že je potrebná generačná výmena a staviť na mladých?

"Áno, nakoniec musíte rozhodnúť o veciach, ktoré nie sú pekné z pohľadu trénerov a ľudského hľadiska. Sme tu však pre dobro klubu, aby sa nám darilo a niekedy je potrebné prijímať drastické rozhodnutia, ktoré sa nepáčia ani vám, ale je potrebné ich prijať. Na pozícii trénera je občas potrebné urobiť niečo, čo sa vám nepáči. Sme tu na to, aby sme prijímali rozhodnutia a pozerali na dobro klubu, niekedy to vynútia okolnosti. Kapitáni nám veľmi pomáhali a budú to robiť aj naďalej. Ak bude Gerard zajtra hrať, určite nám pomôže."

[Jennifer Mendez, Gol Play] Hovoril si s Piquém po oznámení rozhodnutia? Ako sa cíti?

"Cíti sa dobre, je pokojný. Hovoril som s ním aj s mužstvom. Viem si predstaviť, že v nasledujúcich dňoch bude známe, čo chce urobiť, všetko závisí od neho."

[Carlos Monfort, Jijantes] Čo stráca Barcelona odchodom Piquého a ako ho pripravuješ psychicky na zajtrajšok?

"Zajtra bude dodatočná motivácia súvisiaca s rozlúčkou Gerarda na Camp Nou, aby sme mu darovali tri body, aby odišiel najlepším možným spôsobom po dobrom zápase, s dobrými dojmami, aby mu fanúšikovia tlieskali a skandovali jeho meno. Zaslúži si všetko len to najlepšie za všetko, čo urobil, za celú svoju mimoriadnu kariéru. Pokúsime sa, aby to bol skvelý deň pre klub a pre neho, za všetko, čo nám dal: vodcovstvo, prístup, odvahu, osobnosť. Podľa mňa je jedným z najlepších stopérov v histórii tohto športu."

[Dia del Barca] Kessíe hral nedávno ako pivot, predtým Frenkie de Jong a Busquets. Každý z nich má iný profil. Ako sa v tíme menia automatizmy v závislosti od výberu hráča na danú pozíciu?

"To závisí od toho, ako hrá súper, pretože defenzívny záložník môže byť krytý alebo nie. Z taktického hľadiska je dôležité, aby nám dával rovnováhu v obrane a v útoku, aby dobre pochopil zapájanie sa do vysokého presingu. Na tejto pozícii je kľúčové aj vyvážanie lopty. Busi nám v týchto otázkach dáva veľa. Aj Frenkie, ale je viac fyzický a môže sa častejšie zapájať do útokov. Franck nám zabezpečuje takmer mix oboch profilov, nedávno podal dobrý výkon napriek zraneniu, vyhráva veľa súbojov, dobre hrá vo vzduchu, je silný, dobre vyváža loptu. V závislosti od zápasu nasadíme jedného alebo druhého."

[Iniestazo] Piqué bol pre teba prv spoluhráčom v tíme, neskôr si ho trénoval. Čo si si najlepšie zapamätal z obdobia, keď bol tvojim spoluhráčom a čo ťa na ňom najviac prekvapilo?

"Prekvapila ma jeho osobnosť, s akou hral po príchode z Manchestru, ako všetkému rozumel, náš model hry, vo veku 20-21 rokov, aj napriek tomu, že bol odchovancom. Na svoj vek ukázal mimoriadnu osobnosť. Je to odvážny človek, má výnimočné schopnosti a inteligenciu. Pre mňa je to jeden z najlepších stopérov akého som videl vo svojej športovej kariére. Je mimoriadny."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Povolal si Riada a predtým aj Pelaya. Môže Piquého nahradiť obranca rezervy, najmä vzhľadom na zranenia v tíme?

"Sledujeme rezervu, Riad je veľmi fyzický, dobre vyváža loptu, vyhráva súboje. Páči sa nám to, preto bol povolaný. Sledujeme aj Pelaya, máme Zalaya, máme rôzne možnosti, aby sme niekoho stiahli do prvého tímu. Chadi je hráč, ktorý môže byť dôležitý teraz a môže byť budúcnosťou klubu."

Myslíš si, že Piqué je najlepším stopérom v histórii Barcelony?

"Nechcem byť voči niekomu neúctivý, pretože tam boli hráči ako Migueli či Puyol, je ich veľa. Je však jedným z najlepších, rovnako v histórii futbalu, bez pochýb."

Zajtra nastúpite proti Almeríi, ktorá hrá na výjazde najhoršie v lige. Čo očakávaš od zajtrajšieho súpera? Aký máš plán na posledný zápas na Camp Nou pred šampionátom?

"Almería má Rubiho, ktorý je skvelý tréner a náš dobrý priateľ, veľmi dobre nás pozná. Môže si naplánovať dve rozostavenia, so štvoricou alebo päticou obrancov, uvidíme, ako sa rozhodne. Jeho mužstvo sme analyzovali, v strede poľa je technicky dobre vybavené a vpredu má rýchlosť. Je pravda, že na výjazdoch sa im nedarí najlepšie, ale doma sú veľmi silní. Almería rýchlo prechádza z obrany do útoku, na krídlach má fyzicky silných a rýchlych hráčov, stopéri hrajú agresívne... Rubi veľmi dobre pracuje s týmto tímom a určite nám skomplikujú hru."

[ESPN] Ktorí stopéri sú podľa teba najlepší v histórii a kam by si zaradil Piquého?

"Najlepší, neviem, možno Beckenbauer, Baresi... Možno z Anglicka, Rio Ferdinand, John Terry... Piqué je na tejto úrovni, medzi najlepšími. Som presvedčený, že je medzi najlepšími.

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-11-04 18:26:40
Zajtra zas poplacem ako pri rozluckovom videu
2022-11-04 21:25:50
Zajtra snáď lavica a Alonso v zaklade