FC Barcelona zvíťazila v zápase 13. kola španielskej ligy nad Almeríou 2:0. Xavi na pozápasovej tlačovej konferencii hovoril o priebehu stretnutia a vyjadril sa aj k odchodu Gerarda Piquého.

Ako hodnotíš priebeh zápasu?

"Bol to skvelý zápas. Najmä pre Gerarda. Pre neho to bol dôležitý zápas. Pre hráčov ide o magické zápasy, najmä pre takých hráčov ako Piqué. Hral veľmi dobre na individuálnej úrovni, ale aj pre tím. Myslím si, že sme zahrali dobre v útoku a výsledk je veľmi nízky. Neodzrkadľuje našu prevahu, ale máme tri body, ktoré nám umožňujú bojovať ďalej."

[Marta Ramon RAC1] Čo si si myslel v momente, keď Piqué odchádzal z trávnika?

"Bol som dojatý. Pripomenulo mi to všetky momenty, ktoré sme spolu zažili ako hráči. Vyhrali sme všetko, spoločne sme zažili zlatú éru. Gerard si zaslúžil takúto rozlúčku. Viem si predstaviť, že odíde pokojne vzhľadom na to, že zo seba dal všetko vo farbách Barcelony. Mám z neho veľkú radosť, pretože si to zaslúžil."

[Adrià Albets Cadena SER] Nie je ešte skoro na to, aby ukončil kariéru?

"Bolo to jeho rozhodnutie. On sa rozhodol v takomto momente kariéry. Nie je to jednoduché rozhodnutie. Ja som takmer odišiel o rok skôr, ale zostal som a mal som tú najlepšiu rozlúčku v histórii futbalu - s treble. Nikdy neviete, kedy takýto moment nastane. Niekedy vám v hlave skrsne takýto nápad a je potrebné to rešpektovať."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Zahrá Piqué aj proti Osasune?

"Dnes nám vyšlo všetko. Zápas, výkony jednotlivých hráčov a hold pre Piquého. Musíme si dvakrát rozmyslieť, či budeme pískať na hráčov. Piqué si zaslúžil takúto rozlúčku ako dnes. Musíme však pamätať na to, že piskot nepomáha."

[Helena Condis Cadena COPE] Videli sme tvoje emócie, keď Piqué schádzal z trávnika. Aké boli tvoje posledné slová pre neho?

"Snažil som sa mu povedať, čo cítim. Povedal som mu všetko, čo som si o ňom myslel, pretože takýto rozhovor je najprirodzenejší. Je to veľká osobnosť a zanechal nám veľmi dôležité dedičstvo. O vodcovstve, o osobnosti, o hraní bez komplexov. To je všetko, čo si o Gerardovi myslím. A to som mu aj povedal."

[Raúl Fuentes Radio Marca] Myslíš si, že sa v budúcnosti objaví v šatni taký líder ako Piqué?

"Nerád niekoho porovnávam, pretože som to zažil na vlastnej koži. Máme štyroch stopérov, ktorí majú moju plnú dôveru. Dúfam, že odchod Piquého nebude citeľný z futbalového hľadiska. Z pohľadu osobnostného to však bude zjavné. V šatni potrebujeme takých ľudí a Piqué je prirodzeným lídrom."

Koniec éry veľkých hráčov...

"Bola to najväčšia éra v histórii klubu a keď si pozeráte fotografie, vybavia sa vám spomienky. Myslím si, že to bolo najlepšie obdobie v klubovej histórii a Gerard tam bol. Bolo to pozoruhodné a musíme sa pokúsiť to zopakovať. Samozrejme, že to nebude jednoduché. Snažíme sa hrať tak, aby sme fanúšikom prinášali radosť."

[Mundo Deportivo] Ako to Piqué prežíval pred zápasom?

"Bol uvoľnený. V šatni vládla uvoľnená atmosféra, no v hre boli veľmi dôležité body. Gerard má schopnosť sústrediť sa na zápasy v priebehu niekoľkých minút. Čím bol zápas dôležitejší, tým viac sa motivoval. Bol taký počas celej kariéry. Dnešný zápas bol pre neho a zvládol ho bez chýb."

Chceš poslať nejaký odkaz fanúšikom?

"Koniec koncov, keď fanúšikovia povzbudzujú a hráči cítia, že fanúšikovia sú s nimi, hrá sa ľahšie."

[Jordi Blanco, ESPN] Kto bude teraz rýpať do Realu Madrid?

"Nie je to nutné. Máme veľký rešpekt voči našim súperom. Gerard je taký a môže sa naďalej angažovať."

Aký máš herný plán v Európskej lige?

"Musíme sa na tieto zápasy koncentrovať a hrať vyspelejšie. Vyspelosť prichádza od zápasu k zápasu. Je to otázka času."

Myslíš si, že Piqué trochu ľutuje svoje rozhodnutie?

"Bol veľmi emotívny. To je normálne. Keď vás ľudia milujú, fandia vám, je to zvláštny pocit. Zažil som to a je to jedinečné. Zažili sme spolu veľa vecí a mám z neho radosť. Poznám ho dobre a nemyslím si, že by to ľutoval."

Vzorom Ronalda Arauja je práve Piqué... Vycestuje Ronald na šampionát do Kataru?

"Je normálne, že jeho vzorom je Piqué. Jeho osobnosť, veľkosť... Je normálne, že ho má Ronald za vzor. Možno si to Piqué neuvedomuje, že zanecháva po sebe veľmi dôležité dedičstvo. Hovoríme s Araujom o otázke výjazdu do Kataru. Uvidíme, aké rozhodnutie bude prijaté. Pokiaľ je to psychologická otázka a chce byť s mužstvom, nech ide. Nech bude s tímom a zotaví sa."

V lige ste inkasovali len 4 góly. Ako to okomentuješ?

"Našou myšlienkou je dominovať v zápasoch. To je pozitívne. V obrane sme čoraz lepší a Ter Stegen prezentuje veľmi vysokú úroveň. snažím sa brániť najlepším možným spôsobom."

[Relevo] Prečo Piqué nezahrával pokutový kop?

"Dnešný zápas nebol priateľský. Je jeden človek, ktorý je za to zodpovedný a tým je Robert. Škoda, že nepremenil. On zahráva pokutové kopy a stále na tom pracujeme."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-11-06 08:51:13
Xavi,klobuk dole,,,,,,,,,,,ale že sme dobre zahrali v utoku,,to nesedí,,
lebo nedať toľko 100% šancí,,,to už neni len dnes,včera,,,skoro stále,,
2022-11-06 10:19:32
Škoda, že to včera nekopol predsa len Pique. Som si istý, že by tú penaltu dal