Àngels Prieto, pracovníčka BarçaTV, ktorá počas letného prestupového obdobia oficiálne predstavila hráčov ako Roberta Lewandowskeho, publikovala na svojom účte na Twitteri otvorený list. Z vyhlásenia vyplýva, že zamestnanci klubovej televízie pracujú v zlých finančných podmienkach a majú slabé technické vybavenie. Požadujú zmenu tohto stavu.

Prieto svoj príspevok začína nasledovne: "Sme Viac ako klub a opäť chceme byť Viac ako kanál." Jej príspevok zdieľal okrem iných aj Marc Brau. Nižšie si môžete prečítať preklad otvoreného listu.


"Oznámenie Komisie TBSC Barcelona Producciones SLU – zamestnanci BarçaTV

BARÇATV V BOJI!

Pracovníci a pracovníčky BarçaTV požadujú slušné finančné a pracovné podmienky.

Barcelona, 10. novembra 2022

Tím pracovníkov a pracovníčok BarçaTV hovorí dosť! Chceme demonštrovať náš silný odpor voči spôsobu, akým s nami zaobchádza časť spoločnosti. Sme vysokokvalifikovaní zamestnanci, no naše platy sa pohybujú na úrovni 1000 eur. Pracujeme s plnou flexibilitou, od pondelka do nedele vrátane sviatkov. Naše nadčasy nie sú extra platené, cestujeme na miesta, kde sme potrební, prispôsobujeme náš program potrebám kanálu a FC Barcelona.

BarçaTV funguje vo forme outsourcingu od roku 1999. Vždy sme boli závislí od inej spoločnosti, s ktorou Barcelona uzatvorila zmluvu o správe kanála. Od roku 2015, kedy Telefónica prevzala výrobu produkcie v BarçaTV, naše pracovné a platové podmienky sa začali zhoršovať. Každé najatie nového pracovníka bolo spojené s horšou zmluvou, základným platom, pracovnou kategóriou, bez zadefinovania pracovného miesta...

TBS (firma zo skupiny Telefónica, ktorá nás spravuje) zaviedla rôzne vylepšenia vo firmách v Madride, ale nezaviedla ich u nás. V júli 2020 sa Telefónica rozhodla založiť TBSC (Telefónica Broadcast Services Catalunya Barcelona Producciones SLU), spoločnosť vytvorenú len pre zamestnancov BarçaTV s klubom ako jediným klientom. Týmto spôsobom sme sa oddelili od zvyšku spoločnosti a možných kolektívnych vylepšení.

Počas tohto obdobia sme stratili 22,8% našej kúpnej sily. Nízke platy znamenali, že vysokokvalifikovaní ľudia, ktorí milovali svoju prácu, museli do konca mesiaca začať hľadať iné príležitosti, ako prežiť, a nakoniec firmu opustiť. V posledných mesiacoch k tomu bolo donútených 10 z 89 zamestnancov. S tým bol zasa spojený ďalší problém pri prijímaní nových ľudí, keďže uchádzači po patričnom zaškolení odmietli pracovať v súčasných podmienkach. V mnohých prípadoch sa tí, ktorí zostali, museli popri plnení svojich základných povinností zapojiť do zapracovania nových zamestnancov (čo negatívne ovplyvnilo základné pracovné miesto), bez náhrady.

Každým dňom sme chudobnejší. Zamestnanci vyzerajú znepokojene, keď pracujú za minimálnu mzdu, bez zodpovedajúceho pracovného vybavenia, ktoré starne a potrebuje renováciu. Časť nákladov dokonca hradíme z vlastného vrecka. Čelíme aj veľkému tlaku. Sme presvedčení, že takéto podmienky nie sú vhodné pre spoločnosť s hodnotami, ako je Telefónica alebo klub tak rešpektovaný ako FC Barcelona, ​​a že ako my osobne, tak aj klubová televízia, si zaslúžime iné zaobchádzanie.

Telefónica nakoniec v decembri 2021 súhlasila so začatím rokovaní. Leto však prešlo a naše opakovane odoslané listy boli ignorované, takže sme museli podať žalobu na pracovný súd v Katalánsku, aby sme stanovili harmonogram rokovaní.

V súčasnosti sa tieto rozhovory neuberajú správnym smerom. Spolu s pracovníkmi a pracovníčkami sme vytvorili kalendár mobilizácie, aby sme vyriešili túto situáciu a získali to, čo považujeme za spravodlivé a férové. Ak bude zamestnávateľ v priebehu nasledujúcich rokovaní naďalej trvať na svojej minimálnej pozícii, protest zamestnancov bude nevyhnutný.

Pracovníci BarçaTV"


zdroj: twitter
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
Oli5 Premium
2022-11-13 21:18:27
? Ono mi celkově i web Barça TV přijde dost zastaralý...