Barcelone sa uplynulej sezóne, ale aj v tejto, vôbec nedarí na európskom fronte, čo ostro kontrastuje s pôsobením v La Lige. Ukazuje sa, že Barcelona je v súčasnosti najlepším tímom v európskych ligách vo viacerých aspektoch.

Prvý rok Xaviho Hernándeza na trénerskej stoličke FC Barcelona bol plný kontrastov. Na jednej strane má fantastické výsledky v La Lige, no na druhej strane okúsil sklamanie v Európskej lige a Lige Majstrov. Blaugranas sa po skončení šampionátu v Katare pokúsia udržať si svoj náskok v Primera Division a konečne zabojovať aj v európskych pohároch. V Európskej lige ju však na jar nečaká nič jednoduché, pretože sa v 1/16finále stretne s Manchestrom United.

Xavi od začiatku svojho pôsobenia na trénerskej stoličke FC Barcelona vyhral v Európskej lige a Lige Majstrov len 4 z 14 zápasov (29%). V samotnej Lige Majstrov je bilancia ešte horšia: 2 víťazstvá (25%), 2 remízy a až 4 prehry. Navyše, Barcelona v dvoch prípadoch dokázala poraziť len Viktoriu Plzeň.

V La Lige je situácia diametrálne odlišná. Barcelona v roku 2022 vyhrala až 26 z 34 zápasov (76,5%). V uplynulej sezóne to bolo 14/20 zápasov a v tejto sezóne 12/14. Žiadny iný klub v TOP5 európskych ligách sa nemôže pochváliť tak dobrým výsledkom. Najbližšie k Barcelone je taliansky Neapol s výsledkom 73,5% za 25 výhier v 34 zápasoch a potom PSG (73%). Manchester City Pepa Guardiolu má na konte 23 výhier z 32 zápasov (71,9%) a potom napríklad Arsenal vyhral 23 z 33 zápasov (69,7%). Real Madrid vyhral 22 z 32 zápasov (68,7%) a v tomto rebríčku je na šiestej pozícii.

V Barcelone si napriek tomu uvedomujú, že súčasnému tímu chýba to, aby dokázal odohrať vyrovnaný zápas proti špičkovému európskemu súperovi. V minulej sezóne bolo víťazstvo 4:0 nad Realom Madrid na Bernabéu zatienené fiaskom v dvojzápase proti Eintrachtu Frankfurt. Odvtedy sa Xaviho tímu nepodarilo poraziť žiadneho významného rivala. Tréner Barcelony vždy prízvukoval, že prioritou je La Liga, ale to nič nemení na tom, že dvojzápas v Európskej lige proti Manchestru United bude pre klub nesmierne dôležitý.

zdroj: relevo twitter
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-11-14 13:38:07
To som veľmi rád, že sa nám darí v lige, avšak postupne budeme musieť ukázať kvalitu aj v Európe. Chápem áno, sme stále v prestavbe, máme stále mladých hráčov, ktorí herne rastú. Asi to ešte chce nejaký čas a budeme top tím.
2022-11-14 17:55:41
Tu sa ukazuje ako La Liga zoslabla. Hanba ti Tebas čo si narobil.