Známy futbalový analytik Abert Blaya z portálu Relevo porovnával Frenkieho de Jonga z reprezentácie Holandska k Frenkiemu de Jongovi z FC Barcelona. Poznamenal, že záložník začína hrávať podobne ako v reprezentácii, teda z väčšou rozhodnosťou.

Existuje len málo hráčov, ktorí viac podnecujú k analýzam, než Frenkie de Jong. Holanďan je futbalista, ktorý stelesňuje všetku komplexnosť tohto športu, no zároveň aj všetku jednoduchosť: porozumenie toho, kde a ako sa môže prezentovať z tej najlepšej stránky. Práve to viedlo k mnohým otázkam o hre 25-ročného mladíka, no odpoveď sa zdá byť jednoduchá: Jednoducho musí na seba prevziať zodpovednosť a byť hrdinom. De Jong vo veľkom štýle odštartoval prebiehajúce Majstrovstvá sveta krásnou asistenciou na gól Gakpa a v klube sa na druhej strane zdá, že Xavi mu čoraz viac dôveruje na poste pivota.

Počas kvalifikácie na Majstrovstvá sveta iba Joshua Kimmich (102) zaznamenal viac prihrávok za 90 minút ako Frenkie de Jong (91). To je výsledok, ktorý Holanďan vo farbách FC Barcelona nikdy nedosiahol. V sezóne 2021/22 mal De Jong v priemere iba 55 prihrávok za 90 minút, čo bolo najhorším výsledkom v jeho kariére. De Jong, ktorý už len kvôli svojej charakteristike potrebuje mať neustále kontakt s loptou, bol odstavený z kostry tímu, no práve tam je jeho ideálna pozícia. V mužstve, ktoré malo problémy, poskytoval De Jong všetko, čo mu chýbalo: hĺbku a prítomnosť v pokutovom území. Xavi však v tomu čase dal viac povinností v rozohrávke krajným obrancom Albovi či Alvesovi a trochu ubral z povinností stredným záložníkom.

Tréner Holandska Louis van Gaal v nedávnom rozhovore povedal, že De Jong nemôže vytlačiť Busquetsa zo základnej zostavy, no hneď ako Busquets odíde z klubu, De Jong prevezme jeho miesto a stane sa jeho nástupcom: "Jeho veľkou prednosťou je schopnosť prechádzať cez línie súpera v plnej rýchlosti a to, že má loptu po celý čas na nohe," priznal Van Gaal. Frenkiemu túto príležitosť v Barcelone dlho odopierali, pretože nespĺňal to, čo sa od neho očakávalo a pretože, úprimne povedané, keď už nastúpil na poste pivota, nie vždy sa mu podarilo zahrať podľa očakávaní... ale teraz to celé vyzerá inak. De Jong v Holandsku a De Jong v Barcelone sa na seba podobajú čoraz viac...

Van Gaal umožňuje De Jongovi postaviť sa vzhľadom na loptu tak, ako sa to pozdáva samotnému hráčovi (ako dodatočný stopér trochu zo strany, medzi dvojicu stopérov, úplne nabok alebo pred líniou lopty). V Barcelone sme v poslednom čase svedkami niečoho podobného, hoci v týchto situáciách Sergio Busquets naďalej hráva ako pivot. Xavi chce, aby jeho mužstvo hralo trochu vertikálnejšie, ale v De Jongovi vidí hráča schopného zrýchliť pasáž akcie bez toho, aby viacerí hráči museli hrať blízko seba. De Jong z tohto rozhodnutia profituje a mužstvo má možnosť vážnejšie ohroziť súpera.

Majstrovstvá sveta v Katare by mohli byť pre hráča, ktorý vstúpi do turnaja úplne vyzretý, zlomové. Po skvelom prvom zápase proti Ekvádoru je ešte jasnejšie, že Frenkie je v podstate „šéfom“ na ihrisku. V Barcelone nemal žiadnu rozhodovaciu právomoc a vyzeral ako dieťa, ktorému nedávali hračky. Xavi už objavil skutočného De Jonga a teraz zostáva otázkou, ako ho integrovať do tímu, vzhľadom na to, že Busquets je pod vedením Luisa Enriqueho naďalej základom ABC systému. Busquets a De Jong, to sú dva rozdielne svety a musíte si vybrať jeden, aby ste mohli naďalej rozvíjať športový projekt.

zdroj: Relevo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-11-26 12:44:45
Já bych dal do sestavy oba frankieho i de jonga
2022-11-26 12:58:17
Tiež mi nejako nejde do hlavy ten nadpis... Asi chcel autor napísať, že nástupcu Busquetsa