FC Barcelona sa 31. decembra vráti na Camp Nou, ktorý bude vyzerať inak, ako pred začiatkom Majstrovstiev sveta. Pred zápasom Barcelony proti Espanyolu čiastočne zanikne tretia úroveň tribúny Gol Sur, čím sa ukončí demolácia tejto časti štadióna. Všetko v súlade s plánom zo septembra minulého roka. Uzavrie sa prvá fáza projektu prestavby Camp Nou, ktorá má byť dokončená v roku 2026.

Klub využíva prestávku v sezóne kvôli Majstrovstvám sveta v Katare na vykonanie potrebných prác na štadióne. Tieto prípravné práce sú potrebné na to, aby bolo možné začať rekonštrukciu Camp Nou hneď po skončení aktuálnej sezóny. Práce odštartovali na tribúne Gol Sur, kde má byť umiestnené najdôležitejšie technické vybavenie a telekomunikačné systémy.

Čiastočná demolácia tretieho poschodia tribúny Gol Sur, ktorá zahŕňa odstránenie hlavnej konštrukcie, umožní vybudovanie nových schodísk a únikových ciest s cieľom obnoviť využitie plôch na prvom a druhom poschodí, ktoré nie sú dotknuté prácami, čím je zaručená maximálna bezpečnosť pre všetkých fanúšikov. Týkalo sa to aj zbúrania vonkajšieho prstenca. V polovici septembra z tejto tribúny odstránili veľkoplošnú výsledkovú tabuľu.

Náklady: 4,6 milióna eur

Tieto štyri mesiace prác budú stáť približne 4,6 milióna eur čerpaných z vlastných zdrojov klubu, kým sa podpíše konečné financovanie Espai Barça naplánované na január budúceho roka. Jedným z dôsledkov tejto prvej etapy prác je odstránenie sedadiel z oblasti tretej úrovne. FC Barcelona oznámila, že celkovo bude ovplyvnených 3180 socios, pre ktorých bude klub hľadať iné lokality. Znamená to aj likvidáciu šiestich VIP boxov, ako aj sektora, kde sa zvyčajne nachádzajú fanúšikovia hosťujúcich tímov.

Pred niekoľkými mesiacmi vybralo predstavenstvo FC Barcelona spoločnosť Ingeniería y Arquitectura Torrella e Ingenieros JG, aby riadila fázu výstavby nového štadióna, ktorá prevzala prvý projekt od spoločnosti IDOM a b720. Táto nová podobizeň Camp Nou sa nezmení až do posledného zápasu na Camp Nou v tejto sezóne. Ten sa uskutoční 28. mája proti Malorke v La Lige.

Postaviť Espai Barça chcú 4 giganti

V utorok 22. novembra FC Barcelona uzavrela konečný termín pre ponuky stavebných skupín, ktoré sa usilujú o prestavbu Camp Nou a výstavbu Espai Barça. Projekt takéhoto rozsahu, pravdepodobne najväčší realizovaný v Barcelone od Olympijských hier v roku 1992, si vyžaduje spojenie síl dokonca niekoľkých najväčších spoločností v tomto odvetví. Ide o takzvanú Dočasnú úniu spoločností (UTE). A tak sa aj stalo, pretože Barcelone predstavili svoje návrhy 4 spoločnosti: Acciona a Ferrovia (spoločne) a FCC, Vinci a Limak. Tieto posledné tri spoločnosti spojili sily s ďalšími partnermi.

Definitívny výber nepadne budúcu stredu na zasadnutí vedenia FC Barcelona. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude na najbližšom zasadnutí v decembri alebo januári, pred alebo po Vianociach alebo počas sviatkov. Cieľom FC Barcelona je oznámiť víťaznú skupinu do konca roka a v januári uzavrieť financovanie Espai Barça. Socios compromisarios na zhromaždení dali zelenú financovaniu projektu - Barcelona si vezme úver vo výške 1,5 miliardy eur.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

Diskusia

2 komentáre
2022-11-28 19:02:14
Konečne sa začalo! Sme už pár rokov v sklze kvôli stagnácii za Bartomea a potom voľbám na ktoré sa čakalo a potom sa ešte celý projekt trochu pomenil za Laportu minulý rok. Ako vyučujúci sa architekt je to pre mňa spojenie budúceho povolania a športu a klubu ktorý milujem. Neviem sa dočkať nového Camp Nou.
2022-11-29 07:33:39
https://www.statista.com/... by mě zajímalo, jak firma, co od svého vzniku nevydělala ani dolar, bude platit sponzoring. Asi všichni dostanou prémiové účty for free. ?