Portál El Confidencial uvádza, že Guillem Laporta, syn prezidenta FC Barcelona, ​​spolu s ďalšími dvoma synmi riaditeľov FC Barcelona prevádzkuje hráčsku agentúru, ktorá sa okrem iného podieľala na prestupe Marcosa Alonsa na Camp Nou či odchode Sergiña Desta na hosťovanie do AC Miláno. Potvrdzujú to viaceré médiá, ktoré upozorňujú, že takýto postup je v rozpore so zákonom o športe.

Podľa rôznych španielskych médií ako El Confidencial, Cadena SER, Radio Barcelona alebo Mundo Deportivo pracujú traja synovia riaditeľov FC Barcelona ako agenti hráčov. Pre Mundo Deportivo to potvrdili aj zdroje z prostredia katalánskeho klubu, no uisťujú, že dotyčné osoby neboli zapojené do operácií týkajúcich sa hráčov patriacich klubu. Guillem Laporta, syn prezidenta klubu, založil agentúru "Top Level Football 77" spolu s Raúlom Verdú, bývalým hráčom napríklad Barcelony a Espanyolu, ktorá sa podieľala na niektorých operáciách, ako je transfer Marcosa Alonsa.

Obaja sú podľa stanice SER Catalunya registrovaní ako majitelia spomínanej agentúry založenej 7. júla tohto roku. Táto spoločnosť spolupracuje s Falimom Ramadanim, jedným z veľkých európskych agentov, ktorý spolupracoval s Barcelonou na prestupoch Alonsa, Kessíeho, Aubameyanga či Lengleta.

Barcelona vie o tom, že synovia Laportu a tiež viceprezidentov Rafu Yusteho a Xaviera Puiga majú agentúru a zastupujú futbalistov. Klub tvrdí, že Guillem Laporta má nastavenú určitú červenú čiaru, ktorú zaviedol jeho otec: nemôže byť zapletený do žiadneho obchodu s hráčom Barcelony počas jeho pôsobenia v klube. Denník Mundo Deportivo ubezpečuje: "Guillem nikdy nebol zapojený do transakcie s hráčom Barcelony počas pôsobenia Joana Laportu. Prezident zakázal svojmu synovi účasť na akýchkoľvek operáciách s hráčmi Barcelony."

Cadena SER zase poukázala na to, že ak Guillem Laporta prekročí túto hranicu, poruší článok 147 zákona o športe, ktorý hovorí, že "žiadny riaditeľ nesmie uzavrieť zmluvu so spoločnosťou, ktorá patrí jemu alebo jeho príbuzným, predkom, potomkom či manželke."

V programe "Què t'hi Jugues" na stanici Cadena SER bolo poznamenané, že služby tejto agentúry využíva hráč Barcelony kategórie cadete - Marc Bernal. Okrem toho sa prostredníctvom rôznych agentov potvrdilo, že Laportov syn zavolal rodičom mládežníckych hráčov, aby ich naverboval do svojej agentúry. Podľa toho, čo klub povedal pre noviny Mundo Deportivo, Raúl Verdú sa stará o to, že Laportov syn nedostáva žiadnu odmenu, keď agentúra obchoduje s Barcelonou, no klub pripustil, že so spomínanou agentúrou predsa len obchoduje.

Podľa El Confidencial Verdú priznáva, že spoločnosť, ktorú vlastní spolu s Guillemom Laportom, mala podiel na prestupe Marcosa Alonsa, ako aj hosťovaní Sergiña Desta v Miláne či Lengleta v Tottenhame. Portál tiež poznamenáva, že Top Level Football 77 SL vznikol 7. júla tohto roku, teda hneď po otvorení prestupového obdobia, a jeho účelom je "riadenie a reprezentácia športovcov akejkoľvek kategórie, riadiace a administratívne činnosti, rekreačné a zábavné služby".

zdroj: mundodeportivo.es Cadena SER
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2022-12-04 08:00:13
Áno je to rodinný klub, nie korporat)