Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Atléticu Madrid. Xavi sa vyjadril k dnešnému žrebu osemfinále Copa del Rey, k januárovému prestupovému obdobiu, či k situácii Frenkieho de Jonga a Sergia Busquetsa.

Poznáš žreb Copa del Rey - ako v tomto kontexte vidíš zajtrajšiu zostavu v tak dôležitom zápase na Metropolitano?

"Zajtra nás čaká dôležitý zápas na ťažkom štadióne. Chceme súťažiť a dominovať. Musíme byť efektívnejší a sami sebou. Samotná hra je na dobrej úrovni, ale chýba trochu efektivity. Pri žrebe sme mali trochu šťastie, že sme dostali Ceutu, čo je mužstvo z nižšej ligy, ale to budeme musieť dokázať. V zápase proti Intercity sme mali na mále."

Hovoril si o tom, že mužstvo má problémy rozhodnúť zápas. Snažíte sa to zlepšiť?

"Áno, myslím si, že je to skôr mentálna záležitosť. Dominujeme v zápasoch, vytvárame si veľa šancí, no v týchto momentoch musíte zápas rozhodnúť. V pokutovom území vieme byť efektívnejší. Často sme oveľa lepší ako naši súperi, no musíme sa zlepšiť a strieľať viac gólov. Nemôžeme robiť toľko chýb a musíme lepšie využiť šance."

[Laia Coll, RAC1] Robert Lewandowski bude zajtra chýbať na Metropolitano. Ansu, Ferran a Memphis sú k dispozícii, aby ho nahradili na hrote. Kto zajtra nastúpi?

"Je to tak, Jordi a Robert sú suspendovaní. Budeme hrať s 11 hráčmi, uvidíme, kto bude hrotový útočník, máme rôzne možnosti. Sú to hráči, ktorí sa dokážu prispôsobiť hre na mnohých postoch. Niektorí sa hrajú trochu hlbšie alebo častejšie spolupracujú so spoluhráčmi. Uvidíme zajtra."

[Adria Albets, Cadena SER] Myslíš si, že zajtrajšie stretnutie presne ukáže, kde sa tento tím nachádza a či ste skutočne kandidátmi na titul?

"Myslím si, že je to takto každý týždeň. Je to jednoducho len ďalší zápas, v ktorom to môžeme dokázať. Som si istý, že o 2-3 týždne budem počuť rovnakú otázku. Najdôležitejší je vždy nasledujúci zápas, je to šanca získať ďalšie 3 body. Nerozhodnú o víťazstve v lige, ale samozrejme, ak vyhráme na Metropolitano, bude to odkaz ostatným. Nevyhrali sme tam 2 roky, je to náročný štadión, náročný súper. Cholo je tréner, ktorý je veľmi dobrý, možno až perfektný v defenzíve. Bude to veľmi náročné, takže musíme byť efektívnejší, než v posledných dvoch zápasoch. Je to veľmi dôležitý zápas, ale nie kľúčový v kontexte triumfu v lige."

[German García, Radio Nacional] Aké Atlético očakávate zajtra? Cholo a jeho systém je spochybňovaný už od začiatku sezóny.

Simeoneho mužstvá fungujú veľmi dobre v defenzíve, hrajú veľmi priamočiari futbal, väčšinou využívajú rozostavenie 5-3-2 alebo 4-4-2. Pre svojich súperov sú ako chameleón. Napriek tomu sa chceme adekvátne pripraviť. Vieme, že to bude ťažké, v obrane sú takmer perfektní. Pokúsime sa využiť šance, ktoré si vytvoríme.

[Cadena COPE] Chcel by som sa ťa opýtať na zimné prestupové okno, ktoré sa práve otvorilo. Máš nejaké nové informácie?

Nie, povedal som vám, že som spokojný s hráčmi, ktorých mám. Hovorili sme s Mateu, Jordim a prezidentom o možných krokoch, ale som spokojný s tímom a prístupom hráčov. Ak sa nič nestane, bude to ideálne, budeme súperiť.

[Alejandro Segura, Radio Marca] Hovorili sme o absencii Lewandowskeho a chýbajúcej klasickej deviatke. Máš Ansu, Memphisa a Ferrana. Čo ti ponúkajú Ansu a Ferran, aký je medzi nimi rozdiel?

"Ferran je pravdepodobne mobilnejší a Ansu hrá viac pozične. Sú podobní, čo sa týka vytvárania šancí pre spoluhráčov – možno to ľudia nevidia, ale my áno. Ferran je veľmi intenzívny v obrane, Ansu je trochu iný. Obaja môžu hrať na pozícii hrotového útočníka, rovnako ako Memphis. Rozhodneme sa zajtra."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hovoril si o žrebe, že ste mali šťastie. Na tom štadióne sa však nebude hrať úplne jednoducho.

"Je to pravda, pretože je to náročná cesta, ale je to tak, ako to je, nesťažujeme sa. Ľuďom sa zdá, že sme mali šťastie, ale musíme to dokázať."

Bol by si radšej, keby João Felix zajtra nehral?

Nie, chcem, aby hrali všetci najlepší hráči. Ak vyhráme, bude to pre nás plus navyše.

[TV3] Nedávno ste hrali s Intercity. Cristian Herrera bol prekvapený, ako ľahko ste inkasovali góly. Súhlasíš s tým, že Barcelone chýba líder v defenzíve? Mohol by byť Araujo týmto lídrom?

"Nie, verím, že máme lídrov. Niekedy stačí ukázať viac osobnosti. Pamätám si Iniestu, ktorý nebol extrovert, ale bol vodca. Niekto sa vyjadruje povzbudzovaním, niekto futbalom. Existujú rôzne profily hráčov: Araujo, Busquets, Jordi Alba, Ter Stegen, Gavi sú hlasnejší ako napríklad Pedri a Ansu Fati."

Mužstvo dominuje tým, že hrá dobrý futbal, ale aj v zápase proti Intercity sme videli, že góly dostávate po individuálnych chybách. Dá sa to natrénovať alebo sa to nedá ovládať?

"Hmm, niekedy je to chyba jednotlivca, ale niekedy je to chyba tímu a dominový efekt. Ak napríklad jeden človek zabudne na presing, nasleduje reťazová akcia. Je to aj moja chyba. Snažíme sa im dodať sebavedomie, aby sa vyvarovali chýb, ale futbal je hra chýb. Skôr či neskôr sa niekto pomýli. Pracujeme na tom, aby naši hráči boli v ideálnej dispozícii a nedopúšťali sa chýb a niekedy sa to podarí a postúpite do ďalšieho kola. Niekedy je to iné, ako v prípade Intercity, keď nám súper komplikoval život. Napriek tomu si myslím, že môj tím zareagoval správne."

[Sport] Zajtra čelíte aj Griezmannovi, ktorý je vo veľmi dobrej forme. Odohral skvelý šampionát, hrá na veľkom priestore. Ako hodnotíš jeho vklad do mužstva? Bude pre neho duel proti Barcelone špeciálny?

"Neviem, ako to vyzeralo tu, nebol som tu. V súčasnosti hráva za Atlético, analyzovali sme ich; je často pri lopte, vytvára situácie, organizuje útoky, vo svojom tíme má dôležitú úlohu. Budeme si musieť dávať na neho pozor, nepochybne je nebezpečný."

[La Sexta, TV3] Chcel by som sa ťa spýtať na zápas proti Intercity, v ktorom ste takmer zakopli.

"Skutočne? Takmer zakopli? Zaujímavý opis tohto stretnutia. Je možné takto opísať aj mužstvo, ktoré vyhrá 1:0? Chcel by si, aby sme prehrali, však?"

Chcel by som vedieť, či budete pokračovať...

"Pre nás sú celkom zaujímavé titulky, že sme sa vyhli hanbe, kým ostatní jednoducho postúpili."

Chcel by som sa spýtať, či budete pokračovať v rotácii, alebo môžeme očakávať najsilnejšiu jedenástku.

"Uvidíme, ako to bude s Ceutou, do toho stretnutia zostáva nejaký ten čas. Zajtrajšie stretnutie to môže ovplyvniť napríklad zraneniami. Musíme ísť krok za krokom, ako často hovorí Cholo."

Aká bola situácia s Ronaldom Araujom na MS v Katare a vaša dohoda s uruguajským trénerom? Stopér nebol pripravený hrať, môžeš to teraz potvrdiť? Hovorilo sa, že napriek tomu môže zahrať. Aký dôležitý je Araujo pre tvoj tím?

"Je super dôležitý. Je to vynikajúci obranca vzhľadom na to, že je líder, je rýchly, kvalitný... Je to hráč, ktorý často napravuje chyby. Naše rozhovory s uruguajským trénerom boli veľmi plynulé a úprimné. Museli sme počkať, aby sme videli, aké sú dojmy hráča. Nakoniec to bolo jeho rozhodnutie. Najdôležitejšie teraz je, že sa zo zranenia zotavil na 100%. V poslednom zápase podal dobrý výkon."

Pozdávalo sa ti, že rozhodcovia na Majstrovstvách sveta nadstavovali množstvo minút? Alebo by si bol radšej, ak by sa čas počas prestávok zastavil?

"Ako som už niekoľkokrát spomenul, bol by som radšej za to, aby sa čas zastavoval. Vďaka tomu by hráči prestali predstierať zranenia a nepokúšali by sa naťahovať čas. Ale bohužiaľ, nie je na mne, aby som o tom rozhodol."

[Mundo Deportivo] Vieš, kedy padne rozhodnutie týkajúce sa Busquetsa?

"Ako som povedal, závisí to od našich pocitov a našich možností z hľadiska finančného fair play. Sergio je pre nás veľmi dôležitý hráč, kapitán, rozhodnutie je na ňom. Porozprávame sa o tom opäť v júni."

Mužstvu občas chýba agresivita na oboch stranách ihriska. Ako to dokážete zmeniť?

"Proti Espanyolu nám chýbala agresivita v súperovej šestnástke, no nie v našej. Penalta bola smolná. Proti Intercity to bolo iné, inkasovali sme tri góly od mužstva z nižšej ligy, musíme byť agresívnejší. V posledných zápasoch nám súperi strelili priveľa gólov."

Niektorí hráči odohrali veľa minút kvôli predĺženiu, teraz je na obzore aj Superpohár. Mení to nejako tvoje plány?

"Nie, veľmi sa to nemení, teraz sme mali 4 dni na oddych. Hráme zajtra večer, takže to neovplyvní zloženie základnej jedenástky."

[Diario Ara] Mám otázku ohľadom Busquetsa. Na tejto pozícii chcete staviť na Frenkieho. Busquets hral v pohári. Čo môžeme očakávať zajtra? Môže De Jong zahrať ako pivot?

"Uvidíme zajtra. Obaja hráči sú pre mňa dôležití, môžu hrať aj spolu. Obaja sú pre mužstvo dôležití, nestrácajú loptu, dodávajú tímu energiu, sú inteligentní. Uvidíme, kto zahrá."

[Jijantes] Vsadíš v zajtrajšom zápase na obrancov, ktorí sú lepší s loptou na nohe alebo lepší fyzicky?

"Pýtaš sa ma na moju základnú jedenástku, takže o tom nemôžem veľa povedať. Ani hráči o tom zatiaľ veľa nevedia, tak uvidíme zajtra. Máme veľa možností, ktoré môžeme využiť v závislosti od okolností."

[Mas que pelotas] Pablo Torre podal v zápase proti Intercity dobrý výkon. Má šancu získať viac minút v prvom tíme? Budeš ho využívať častejšie?

"Určite áno. Asi som nebol fér k mnohým hráčom. Snažím sa byť férový a dať každému minúty, ale je to ťažké. Je normálne, že niektorí sa kvôli tomu cítia horšie. Pablo Torre je skvelý, dobre sa pohybuje medzi líniami, rozohráva štandardky, dobre prihráva a dobre centruje... Bude pre nás dôležitý a dostane viac minút ako naposledy."

[Culemania] Hectorovi Bellerínovi sa končí v júni zmluva a nedostával veľa šancí hrať. Myslíš si, že zostane v mužstve aj po sezóne?

"Podobne ako u Busquetsa to závisí od jeho výkonnosti v najbližších mesiacoch. Veľakrát som sa s ním rozprával, futbalu rozumie. Je zárukou v obrane."

Ako vnímaš Alejandra Baldeho? Počítaš s ním?

"Áno, bude to pre nás dôležitý hráč, odohrá veľa. Máme veľa hráčov, 24, ale on bude dôležitý. Vie, že veľakrát nastúpi v základnej zostave."

[Iniestazo] Bolo prekvapujúce vidieť taký rozdiel vo výkonoch v obrane v pohárových a ligových zápasoch? Čím je to podľa teba spôsobené?

"Ako som už spomenul, niekedy je pre nás ľahké streliť gól a potom znížime intenzitu. Výhra nás stojí veľa."

Môže zajtra Gavi hrať na krídle?

Všetko je možné, to je ďalšia otázka za milión. Máme veľa možností v útoku aj v obrane. Vyberieme si tú najlepšiu.

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-01-07 18:21:34
Real prehral s Villarealom 2:1 zajtra máme možnosť odskočiť, tak dúfam že sa to podarí.
2023-01-07 18:45:44
Ten suboj volareal vs real mi nahanal hrozu. Neviem si celkom predstavit ako chceme nieco take kondicne zvladnut....