Nie je tajomstvom, že FC Barcelonu trápi slabá efektivita jej krídelníkov. Štatisticky najlepšie je na tom Ousmane Dembélé, ktorý sa podieľal na takmer 30% gólov tímu. Avšak Fati a Torres za francúzskym útočníkom výrazne zaostávajú. Prestup Raphinhu na Camp Nou preto vlial veľké očakávania do fanúšikovského tábora Blaugranas. Po viac než dvadsiatich odohraných zápasoch v barcelonskom drese však nemožno považovať pôsobenie rodáka z brazílskeho Porto Alegre za úplne vydarené.

Ofenzívna efektivita Xaviho mužstva spočíva výrazným spôsobom najmä na dvoch hráčoch – Robert Lewandowski a Ousmane Dembélé sú vo finálnej fáze zatiaľ najviac prínosní. Poľsko-francúzska dvojica má v La Lige priamy podiel na viac než polovici gólov. To však nemožno konštatovať o triu Ansu Fati, Ferran Torres a Raphinha.

V prípade Fatiho sa očakáva, že sa konečne vráti do svojej pôvodnej formy, ktorou disponoval pred zranením kolena. Španiel totiž stále nie je vo svojej koži, čo sa pretavuje do slabých výkonov na ihrisku. Neadekvátna výkonnosť začína fanúšikov Barcelony čoraz viac znepokojovať. Ďalším krídelníkom s nízkou gólovou potenciou je samozrejme Ferran Torres. Svojim pohybom na ihrisku síce dokáže narobiť obrane súpera problémy, bývalému hráčovi Manchesteru City však chýba predovšetkým schopnosť gólovo zakončiť v rozhodujúcich momentoch.

Bohužiaľ aj Raphinha po príchode z Leeds United nadviazal na trend nastavený Fatim a Torresom. Aj napriek neodškriepiteľnej snahe mužstvu nevie dopomôcť ku gólu tak často, ako sa od neho očakávalo. Hráč, ktorý stál Kataláncov 58 miliónov eur, doposiaľ v 21 zápasoch strelil 2 góly a na 4 prihral. V základnej jedenástke nastúpil len 10-krát. Vysoká prestupová čiastka nezodpovedajúca výkonom preto otvára priestor na diskusiu o tom, či bol prestup brazílskeho krídelníka vôbec potrebný.

Niektorí Culés možno začínajú mať pochybnosti. Samotné vedenie katalánskeho klubu však podľa španielskeho denníka obavy nemá, situácia okolo Raphinhu je stabilná a klub verí v jeho schopnosti, uvádza SPORT. Niekdajší krídelník z Premier League mal v drese FC Barcelona niekoľko svetlých momentov, ktoré Barcelone dávajú nádej.

Otázne ale je, či suma takmer 60 miliónov eur zodpovedá hráčovi, ktorý viac-menej iba kryje chrbát Ousmane Dembélému. Cez aktuálne vo forme hrajúceho Francúza sa Raphinha zrejme nepresadí, navyše o post pravého krídelníka musí bojovať ešte aj s Torresom. A je nepravdepodobné, aby sa niektorí z menovaných prispôsobil hre na ľavej strane útoku.

Ak by sa Barcelona podľa španielskych médií teoreticky rozhodla Raphinhu predať, tak jedine za rovnakú prestupovú čiastku, za akú prišiel na Camp Nou. Všetko závisí od formy a možných zranení ostatných krídelníkov. A taktiež od toho, či budú Katalánci potrebovať uvoľniť platový strop v prípade príchodu nových hráčov.

zdroj: sport.es / football-espana.net / Transfermarkt
foto: Shutterstock
  
 

Diskusia

3 komentáre
2023-01-11 07:57:41
Koupit pravého křídelníka, potom jej cpát na levé křídlo (navíc nepravidelně a jinak na lavičce) a potom se divit, že nepředvádí výkony jako v předchozím klubu? To může fakt asi jenom Barcelona.
2023-01-11 08:02:26
Ako moze Raphina davat goly ked hra Dembele ? a ze vo forme hrajuci Francuz ?