Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom proti Realu Madrid, na ktorej odpovedal na otázky novinárov. Xavi sa spolieha na to, že jeho hráči prejavia hlad po úspechu a správnu mentalitu.

[Catalunya Radio] Ako hodnotíš Real v porovnaní s minulou sezónou? Jeho výsledky sú nevyrovnané.

"Ako vždy je to veľmi silný súper po každej stránke, fyzickej, taktickej, tvrdo pracuje, je veľmi silný v protiútokoch, jeho hráči robia rozdiel na individuálnej úrovni. Je to silný súper, najsilnejší v lige, aktuálny víťaz La Ligy a Ligy majstrov. Veľmi silný súper pre nás a pre všetkých. Vždy je to Real, ktorý má tento gén na súťaženie vo finále. Musíme sa mu vyrovnať a vyhrať Superpohár, to je náš hlavný cieľ. Sme motivovaní a nadšení. Tento titul by pre nás znamenal veľa, najmä kvôli tomu, že hráme Clásico vo finále. Veľa v kontexte sebavedomia, morálky a ďalšej práce. Bez ohľadu na to, čo sa stane zajtra, budeme musieť ísť ďalej, sezóna bude pokračovať, ale trofej vo vrecku všetko zmení. Aby som odpovedal na otázku - Real je silný, či už hrá lepšie alebo horšie."

[RAC1] Okrem futbalových aspektov je v tomto type zápasu dôležitý aj mentálny aspekt. Real v poslednom čase získal viac trofejí a nemá takú potrebu siahnuť na titul ako Barcelona. Myslíš si, že by to mohla byť vaša výhoda vo finále?

"Áno, mentálny aspekt je zásadný. Real má určitú výhodu, pretože odohral viac finále a má viac skúseností s týmto typom stretnutí. Musíme ukázať ambície, túžbu vyhrať trofej. Už je to nejaký čas, čo sme vyhrali titul a potrebujeme cítiť ten hlad a ísť za pohárom. Povedal som to v predĺžení posledného zápasu. Prvých 60 minút sme hrali veľmi dobre a musíme sa snažiť hrať rovnako. Psychicky musíme zostať pokojní a ovládať svoje emócie, ale ambície a túžba po úspechu sú neodškriepiteľné."

[Barça TV] Máš mix mladých a skúsených futbalistov. Je z hľadiska získavania trofejí dôležité mať veteránov a hráčov hladných po úspechu?

"Áno, máme veľa hráčov, ktorí v Barcelone ešte nezískali žiadnu trofej, a to považujem za výhodu. Musia ukázať túžbu po úspechu. Pre hráčov je to obrovská príležitosť. Veteráni musia ukázať svoje skúsenosti a úroveň."

[Laura Brugues, TV3] Máte za sebou predĺženie a penaltový rozstrel a o jeden deň menej na odpočinok. Máš obavy z toho, že by to mohlo ovplyvniť finále?

"Možno sa budúci rok odohrajú semifinále v rovnaký deň, bolo by to spravodlivejšie. To však nie je ospravedlnenie. Niektorí hráči dohrali zápas s ťažkosťami, ale vo všeobecnosti sú k dispozícii všetci. Zajtra nás čaká finále a aj keby ste boli napoly zranení, musíte tam byť. Musíme ukázať svoju túžbu. Futbal to je tlak keď začínate hrať, snívate o takýchto finále, pre mnohých k tomu príde vo farbách ich milovaného klubu v súboji proti Realu. Necítime obavy ani strach, naopak, máme pred sebou veľkú príležitosť získať trofej, ktorá by v polovici sezóny znamenala veľa, dodala by nám sebavedomie."

[Cadena SER] Superpohár je menej dôležitá súťaž, ale znamenalo by víťazstvo veľa vzhľadom na všetky tie okolnosti a rivalitu s Realom?

"Cieľom je vyhrávať trofeje, to som povedal už počas Gamper Cupu na začiatku sezóny. Od zisku trofeje nás delí 90 alebo 120 minút a ideme si za tým. Kvôli nám, nie kvôli výhre nad Realom. Ak by bol súperom niekto iný, boli by sme rovnako odhodlaní vyhrať. Sme veľmi namotivovaní a nadšení."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo by pre teba znamenalo získanie trofeje? V čom ste sa poučili v zápase proti Realu v uplynulej sezóne, v ktorom ste podali dobrý výkon, no zápas ste prehrali?

"Už neraz som povedal, že seba nekladiem na prvé miesto, klub je dôležitejší ako ja a akákoľvek iná osoba. Som tréner a ako zodpovedný človek sa budem snažiť naplánovať finále čo najlepšie, aby sme ho mohli vyhrať. Či už vyhráme alebo prehráme, budeme naďalej bojovať o ďalšie trofeje, ale zajtra máme pred sebou veľkú príležitosť. Vyvoláva to v nás výnimočné nádeje, najmä preto, že vo finále je Real a Clásico znamená pre barcelonismo veľa."

[Helena Condis, COPE] Videli sme, že si bol počas zápasu proti Betisu veľmi nahnevaný. Čo by si odkázal hráčom pred finále?

"Vymenil by som sa s každým z nich, dokonca aj s tými, ktorí sedia na lavičke náhradníkov, aby mohli ísť na ihrisko na tých pár minút a zúčastniť sa finále. Keď som bol dieťa, sníval som o tom, že budem hrať finále proti Realu, ktoré sleduje celý futbalový svet. To je to, pre čo hráme, pre fanúšikov, aby sme sa cítili dobre, aby sme dokázali, že sme na výnimočnej úrovni, aby sme sa cítili dôležití. Pred zajtrajškom mám super motiváciu. Pre trénera je to smutné, pretože veľa momentov nezávisí odo mňa - kontakt s loptou, finálna prihrávka, gól. Tréner trpí oveľa viac. V zápase s Betisom som bol nahnevaný, pretože som do istej miery nemal pocit, že hráči vedia, v akej situácii sa nachádzajú, že je predĺženie, 2:2... Taký je futbal, každý môže veci skomplikovať a musíte byť pripravení na každú neželanú situáciu. Nevedel som, či si uvedomujú, že hráme o tak veľa, snažil som sa ich trochu namotivovať, aby sme zostali v hre."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Budeš mať pri plánovaní zajtrajšieho zápasu na pamäti aj prehru 1:3? Plánujete posilniť stred poľa, alebo na predchádzajúcom stretnutí už nebude tak záležať, pretože situácia je iná?

"K tomuto zápasu pristupujeme v inej pozícii, máme k dispozícii celý tím, to je veľký rozdiel. Budeme sa snažiť ukázať našu osobnosť, náš model hry, kontrolovať prechod z obrany do útoku, kde je Real veľmi silný. Budeme sa ho snažiť nejakým spôsobom odzbrojiť aj v obrane, kde je fyzicky veľmi silný, má aj tridente v strede poľa. Budeme sa snažiť útočiť a brániť čo najlepšie, aby sme získali Superpohár. Októbrové stretnutie v tomto ohľade veľa nezmení."

[Otázka zo Saudskej Arábie] Máš šancu získať svoju prvú trofej ako tréner Barcelony. Prišli ste sem vyhrať?

"Áno, prvým cieľom bolo postúpiť do finále a to treba oceniť, pretože to nebolo ľahké. Hlavným cieľom tejto cesty je však vyhrať Superpohár a odniesť si ho do Barcelony. Sme Barça a sme povinní vyhrávať trofeje. Byť v takom veľkom klube je spojené s tlakom, ale je to vítané."

[Dario Montero, Chiringuito TV] Povedal si, že Real má psychologickú výhodu. Obávaš sa niečoho pred zajtrajším zápasom?

"Áno, mám obavy z mnohých aspektov, pretože vždy je čo zlepšovať. Vo futbale neexistuje dokonalosť, je to hra plná chýb, ktoré sa vždy vyskytnú, ide o to, aby sme sa ich v určitých momentoch snažili minimalizovať a boli istejší. Podľa môjho názoru bola prvá štvrtina druhého polčasu zápasu s Betisom veľmi dobrá. Potom začal Betis dominovať a skomplikoval nám život. To je futbal, je tu aj súper, ktorý môže dominovať. Musíte sa snažiť byť agresívni, útočiť vysokým pressingom, čo nám umožňuje dominovať v hre na súperovej polovici. Samozrejme, po každom zápase sa zaujímam o aspekty, ktoré musíme zlepšiť. Pred každým ďalším zápasom ich analyzujeme a snažíme sa hráčom poskytnúť riešenia, aby sa neopakovali."

[Marca] Pozdáva sa ti poloautomatické hlásenie ofsajdu?

"Má to dve roviny. Rovnako ako v prípade VAR prídete o kúsok z futbalu, vytrácajú sa oslavy po góloch, niekedy je potrebné trochu počkať... Ale na druhej strane je to spravodlivejšie a ja mám rád spravodlivosť. Akcie sú v menšej miere interpretované a ofsajd je už nespochybniteľným faktom. Ale keď čakáme na rozhodcu, čo mu povedia do slúchadla, trochu sa vytráca tá podstata z oslavy gólov (smiech). Páči sa mi však spravodlivosť VAR."

[Jorge Agüero, Radio Nacional] Ak sa nemýlim, po stretnutiach s Realom si získal dvojicu Superpohárov. Spomínaš si na to, že by mal niektorý z nich taký veľký význam?

"Neviem, sú to rôzne scenáre a situácie. Túto trofej sme povinní získať. V tomto smere si nepamätám veľký rozdiel, je to rovnaký tlak a povinnosť vyhrať. Zajtra musíme vybehnúť na ihrisko, ukázať svoje schopnosti a vyhrať zápas. Veľa sa toho nemení, až na to, že teraz som tréner a musím pripraviť všetky detaily, aby som sa uistil, že moji hráči budú na ihrisku čo najlepší."

[Pol Ballus, The Athletic] Araujo nehral v poslednom Clásicu a v predchádzajúcom hral na pravej strane, kde kryl Viníciusa. Mohla by sa situácia zopakovať?

"Ronald je výnimočný obranca, možno jeden z najlepších na svete, napravuje chyby, výborne si počína v situáciách jeden na jedného, keď má za sebou veľa priestoru, čo je pre nás dôležité, pretože máme vysokú defenzívnu líniu. Dáva nám veľa istoty, líderstvo. Môže hrať na pravej strane, niekoľkokrát tam zahral dobre, najmä v predchádzajúcom zápase proti Realu. Je jednou z možností."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] V predchádzajúcom zápase proti Realu nebol Gavi v základnej zostave. V zápase proti Atléticu hral v štvorici záložníkov. Je to potrebný hráč do veľkých zápasoch?

"Áno, vždy ho potrebujeme s jeho vášňou a intenzitou. Uvidíme, či budeme hrať so štyrmi záložníkmi alebo so širokými krídlami, prípadne s tromi obrancami. V ofenzíve máme veľa možností a snažíme sa útočiť určitým spôsobom v závislosti od súpera. Gavi nám poskytuje veľkú stabilitu. Je pre nás rozhodujúci. Dáva nám veľa a je pre tím dôležitý."

Adria Fernández, Sport] Ancelotti neprehral finále hrané na jeden zápas už od roku 2010. Cítiš sa v tejto súvislosti pod tlakom alebo si túto výzvu vychutnávaš?

"Dávaš nám veľké nádeje (smiech). Štatistiky sú tu na to, aby sa prepisovali. Bude to ťažké, ale ja som vždy pozitívne naladený. Vnímam to ako ďalšiu príležitosť, som šťastný, že som sa dostal do finále a mám motiváciu. Zápas proti Realu je ďalšou motiváciou a skutočnosť, že Ancelotti neprehral finále od roku 2010, ma motivuje ešte viac."

[Roger Torrello, Mundo Deportivo] V dueli s Atléticom ste postavili tím so štyrmi záložníkmi. Uvažujete o tom aj teraz?

"Ešte sme sa nerozhodli. Trénovať budeme neskôr a uvidíme, v akom stave sú hráči. Momentálne sú k dispozícii všetci. Uvidíme a vyberieme to, čo bude pre tím najlepšie. Nemyslím si, že je to otázka individuality, dôležitejšie je, ako budeme útočiť, brániť a pripravovať sa na zápas. Hovorí sa o tom, kto bude hrať v základnej zostave, ale zápasy sa často rozhodujú aj v posledných 30 minútach. Ansu nedávno nastúpil z lavičky a urobil rozdiel. Každý musí byť pripravený. Počas zápasu sa môže stať veľa vecí, každý musí byť pripravený hrať."

[Toni Juanmarti, Relevo] El Clásica s Mourinhom boli vojna. Dynamika sa však zmenila v prospech diania na trávniku.

"Mourinhova etapa nebola pre nikoho pozitívna, ani jeden z tímov sa nepredstavil v dobrom svetle. Musíte ukázať triedu. S Ancelottim mám dobrý vzťah, stretli sme sa mnohokrát, zdá sa mi, že je to výnimočný človek a futbalový džentlmen. Musíme ísť týmto smerom a neprekročiť rámec športovej vojny. Cítim obdiv k trénerovi a rôznym hráčom Realu a nemusím to skrývať."

[Juan Jimenez, AS] Požiadal si o Carrasca, ak by Memphis odišiel, a v prípade, že nechceš hovoriť o menách, požiadal si prezidenta o náhradu v prípade odchodu Depaya?

"Už mnohokrát som povedal, že nechcem, aby niekto odišiel. Spolieham sa na celý káder a som s ním spokojný. Ak niekto požiada o odchod, musíme ho samozrejme nahradiť. Sústredíme sa na zajtrajšie finále a nebudem hovoriť o menách, ale ak niekto požiada o odchod, musíme túto prípadnú absenciu nahradiť."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

zdroj: RFEF
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.