Na tlačových konferenciách pred finále španielskeho Superpohára sa zúčastnili nielen tréneri Barcelony a Realu Madrid. Tlačovku totiž absolvovali aj hlavný rozhodca Ricardo de Burgos Bengoetxea a rozhodca VAR José Luis González González a odpovedali na otázky novinárov, hoci slovo mal prevažne hlavný arbiter.

Poloautomatické hlásenie ofsajdu

González: "Uľahčuje nám to prácu, pretože rozhoduje stroj, takže k tomu pristupujeme priaznivo."

Bengoetxea: "Bol by som rád, keby sa to zaviedlo v domácich súťažiach, pretože to odstráni niektoré naše problémy a kontroverzie. Máme radi každý nástroj, ktorý prináša spravodlivosť. Je to niečo objektívne a akceptácia takýchto vecí je veľmi dobrá. Bolo to zrejmé aj na Majstrovstvách sveta. Nedávno sme mali niekoľko akcií, ktoré ľudia chápali inak kvôli ich vnímaniu."

Tlak

Bengoetxea: "Vieme, čo je súčasťou takýchto stretnutí. Musíme sa sústrediť na svoju prácu a zabudnúť na kritiku a všetky veci zvonku. Uvedomiť si, že existujú biele alebo čierne akcie, ale aj tie šedé, v ktorých musíme podať čo najlepší výkon."

Hra rukou

Bengoetxea: "Táto otázka musela prísť. Kritériá sú jasné, ale žiadne dve akcie nie sú rovnaké. Keď dôjde k akcii, musíme sa rozhodnúť, či je tento pohyb prirodzený. Usmernenia sú nám jasné, ale situácie sú veľmi zložité. Je potrebné dodržiavať pravidlá a mať zdravý rozum. Je potrebné prijať rozhodnutia, ktoré sa niektorým ľuďom páčia a iným nie."

Vysvetlenia

Bengoetxea: "V minulej sezóne sme mali takmer 1600 akcii s hrou rukou, nie je možné ich všetky vysvetliť. Nie je našou úlohou to robiť. Vždy sa nájdu také akcie, ktoré vyvolajú diskusiu."

Clásico

Bengoetxea: "Chceme, aby hra bola plynulá. Dúfame, že situácie budú pre všetkých jasné a nedôjde k žiadnym kontroverziám. Chceme zostať nepovšimnutí, to je to najlepšie, čo sa nám môže stať."

Kritika

Bengoetxea: "Rozhodovaniu sa venujem už 22 rokov, utŕžil som veľa úderov, ktoré mi pomohli zlepšiť sa a rozvíjať. Niektoré sú škodlivé, ale treba ich nechať bokom. Horšie to znášam kvôli svojej rodine, pretože nie je príjemné, keď sa o tom píše na titulnej strane alebo v správach. To je však súčasťou tejto práce. Nerád robím chyby v akejkoľvek činnosti, ale rozhodovanie je s tým spojené. Ak je kritika úctivá, prijímam ju. Robíme chyby ako všetci ostatní, ale treba to normalizovať."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Osobný prístup

Bengoetxea: "Dúfam, že na ihrisku budem sám sebou, so svojimi dobrými či menej dobrými vlastnosťami, a že sa moje meno nikde neobjaví. Jednou z mojich osobných čŕt je nadviazať dialóg s hráčmi. Nie je to len ďalší zápas, pretože je to finále. Musíte nájsť rovnováhu medzi tým, čo je prijateľné a čo nie, ale vždy s rešpektom."

Rozhovor s kapitánmi

Bengoetxea: "Budem robiť to, čo vždy. Pozdravím ich, zaželám im veľa šťastia a požiadam ich, aby sa venovali hre. Dám im malé usmernenie. Nech budú takými, akí sú, a v oblasti športu takými, akí by mali byť."

zdroj: marca.com as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-01-14 19:48:42
Držím palce, nech už bude výsledok akýkoľvek, ale aby to bolo o okulahodiacej hre, nie o rozhodcoch