Z hráčov Blaugranas absolvoval tlačovú konferenciu Sergio Busquets. Záložník FC Barcelona priznal, že po finále Španielskeho superpohára by rád pozdvihol svoju prvú trofej ako kapitán.

[Catalunya Radio] Na tréningu bolo vidieť veľkú intenzitu, ambície a túžbu pred zajtrajším zápasom. Ako to viete preniesť aj na mladších hráčov?

"Považujeme to za štandard. Keď hráte s tímom na takej vysokej úrovni, jednoducho to tak je. Od titulu nás delí 90 alebo 120 minút. Je to čas, keď všetci musíme pomôcť na individuálnej úrovni a potom to preniesť na tímovú úroveň. Sme pripravení."

[Marta Ramon, RAC1] Čo musíte urobiť v zápase s Realom, aby ste sa netrápili ako v predchádzajúcich stretnutiach, predovšetkým ako v semifinále, a aby ste lepšie kontrolovali duel a  nastolili svoju hru?

"Bude to iné stretnutie ako tie semifinálové. Sú to tiež odlišné tímy, Betis hrá iným spôsobom ako Real, má iné rozostavenie. Predovšetkým musíme byť pripravení na protiútoky súpera. Real nie je tím, ktorý by musel často dominovať, ale stále si dokáže vytvárať príležitosti. Má futbalistov, ktorí majú na to kvalitu. Musíme byť silní v oboch pokutových územiach a vedieť využiť svoje šance."

[Laura Brugues, TV3] Tvoja zmluva sa končí v júni tohto roku. Budeš hrať v Španielskom Superpohári aj po tejto sezóne?

"To neviem, ešte som sa nerozhodol. Práve teraz sa sústredím na veľmi dôležité finále."

[Barça TV] V semifinále si odohral zápas číslo 700 vo farbách Barcelony. Ako hodnotíš tento úspech?

"Som veľmi šťastný a vďačný svojim kolegom, že sa mi podarilo dosiahnuť toto číslo, čo je veľkolepé, je to niečo veľké, sen. To sa podarilo len dvom futbalistom - Xavimu a Leovi, s ktorými som mal to šťastie hrať v mnohých stretnutiach. Som veľmi šťastný, pretože vždy som bol fanúšikom Barcelony, je to najlepší klub na svete a klub môjho života. Neexistuje lepší spôsob, ako osláviť tento úspech, než hrať vo finále a vyhrať ho."

[Cadena SER] Čo by pre mužstvo znamenalo víťazstvo vo finále proti Realu?

"Okrem víťazstva nad Realom, ktoré vyvoláva mimoriadne nadšenie, musíme vyhrať aj sami pre seba. Je potrebné zhodnotiť to z tej perspektívy, že sme dlho nič nevyhrali, nastalo množstvo zmien, nový tréner, nový projekt, mladí hráči a zisk titulu by nám túto zmenu veľmi uľahčil. Umožní nám to získať skúsenosti a impulz, aby sme vyhrávali naďalej."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Kedy sa rozhodneš? Čakáš s prijatím rozhodnutia až do konca sezóny?

"Nie, ešte som sa nerozhodol a neviem, nie sú žiadne novinky. V skutočnosti by som to na tlačovej konferencii nepovedal. Uvidíme, už sa ma na to nepýtajte, lebo to aj tak nepoviem. Zajtra je veľmi dôležitý deň, pretože hráme finále. Zápasy, finále alebo trofeje vždy uprednostňujem pred svojimi rozhodnutiami alebo čímkoľvek iným. Nie sú žiadne novinky a to je všetko."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Mohol by tento titul dodať tímu nový rytmus?

"Áno, je to už dávno, čo sme vyhrali Kráľovský pohár v La Cartuja. V klube sa udialo veľa zmien, tréner, hráči, mladí hráči, ktorí postúpili... Bol by to ďalší impulz a motivácia, že sme na správnej ceste. Tento tím si to zaslúži a my o to musíme bojovať."

[Helena Condis, COPE] V ktorom systéme sa cítiš lepšie, so štyrmi alebo tromi záložníkmi?

"Myslím si, že dôležitejšia ako rôzne taktické nastavenia je tímová práca. Ak hráme spolu v bloku, sme spolu, je to pre mňa a celý tím oveľa jednoduchšie. Zápas môžeme lepšie kontrolovať."

[Jorge Agüero, Radio Nacional] Barcelona má väčší hlad po úspechu ako Real?

"Myslím si, že obe mužstvá majú veľký hlad. Ako som už povedal, sme futbalisti z elity, z najväčších tímov, a sme tu, aby sme vyhrávali zápasy, finále a trofeje. Dúfame, že finále bude naše. Hlad po úspechu je dôležitý, ale vplyv má aj mnoho ďalších vecí. Chceme mať všetko pod kontrolou a dúfame, že budeme lepší."

[Chiringuito TV] Xavi povedal, že Real má miernu psychologickú výhodu. Ako možno tento aspekt zlepšiť?

"Myslím si, že v niektorých momentoch zápasu je tento psychologický aspekt naozaj dôležitý. Je ovplyvnený mnohými faktormi. Musíme sa veľmi sústrediť na zápas, veľa spolu komunikovať a byť motivovaní, pretože Real môže vytvoriť nebezpečenstvo v každej situácii. Dúfam, že budeme mať pod kontrolou všetky aspekty a tím bude silný. Myslím si, že sme na dobrej ceste a tento titul by nám dodal energiu a viac optimizmu."

Aké dedičstvo po sebe zanecháš na tejto dôležitej pozícii v tíme?

"Neviem, nerád hovorím príliš veľa o sebe alebo o dedičstve, ktoré by som mohol zanechať. Vždy som sa snažil urobiť maximum pre svoj tím a svojich spoluhráčov, aby som im loptu odovzdal za čo najlepších okolností. Vždy niečo vniesť na ihrisku aj mimo neho."

[Otázka zo Saudskej Arábie] Ako prebieha príprava Barcelony? Ako hodnotíš príchod Cristiana Ronalda do Saudskej Arábie?

"Na zápas sa pripravujeme čo najlepšie, máme určitý štýl, ktorý musíme ukázať. Snažíme sa dominovať s loptou, byť ofenzívnym tímom. Musíme urobiť všetko veľmi dobre, pretože súper je ťažký, veľmi dobrý v mnohých aspektoch. Čo sa týka Cristiana, jeho príchod bol pre ligu veľkým mediálnym a kvalitatívnym prínosom a želám mu všetko najlepšie."

[Otázka zo Saudskej Arábie] Aké sú najsilnejšie stránky Realu Madrid?

"Myslím si, že okrem individuality je to aj skvelý tím, ktorý často využíva hru vo vzduchu a protiútoky. Dokáže dominovať v hre v oboch pokutových územiach. Dokáže strieľať góly, vyhrávať súboje a má veľmi dobrého brankára. Vytvára nebezpečenstvo, pretože má na to vhodných hráčov."

[Otázka zo Saudskej Arábie] Myslíš si, že víťazstvo v Španielskom Superpohári ovplyvní vašu schopnosť vyhrať La Ligu v tejto sezóne?

"Nie, myslím si, že sú to odlišné súťaže. Samozrejme, že víťazstvo dodá tímu lepšiu morálku a sebadôveru. V lige nás čaká ešte veľa zápasov, veľa ťažkých zápasov na výjazde, takže podľa môjho názoru nemôžete tieto veci miešať."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Roger Torrello, Mundo Deportivo] Dlho si nevyhral žiadnu trofej, takže si nemohol zdvihnúť svoju prvú trofej ako kapitán. Motivuje ťa to ešte viac?

"Áno, je to ďalšia vec, o ktorej treba premýšľať, ďalšia motivácia. Musíte však postupovať krok za krokom. Najprv musíme urobiť to, čo dokážeme, a urobiť všetko pre to, aby sme vyhrali. Dúfam, že ako kapitán zdvihnem nad hlavu svoju prvú trofej."

[Toni Juanmarti, Relevo] Zdá sa, že tím sa v posledných zápasoch naučil trpieť. Myslíš si, že teraz sa začína formovať víťazný tím, ktorý dokáže vyhrávať v delikátnych situáciách?

"Áno, to je ďalší faktor, ktorý je dôležitý kvôli našim problémom s rozhodovaním zápasov. Môžeme sa však zlepšiť v rôznych aspektoch hry, aby sme mali väčší pokoj."

[Adria Fernández, Sport] Hovorí sa o generačnej výmene. Ktorý hráč Barcelony najlepšie zodpovedá tvojim vlastnostiam na ihrisku? Kto mimo Barcelony by sa najlepšie prispôsobil tvojej pozícii a štýlu Blaugranas?

"Tak ako to bolo v minulosti s Leom, možno v menšej miere, pretože je výnimočný, ale s Xavim alebo Andrésom sa to nedá porovnávať, pretože každý futbalista je iný. Na mojej pozícii môže hrať každý. Nico je na hosťovaní, Franck, Frenkie, je tu veľa hráčov a každý má svoje vlastné schopnosti, môže priniesť rôzne aspekty, ktoré bude tréner a tím potrebovať. Sú tu aj dobrí hráči mimo klubu, ale je to rozhodnutie trénera, športového riaditeľa a klubu. Do toho sa nebudem miešať."

[Juan Jimenez, AS] Na Majstrovstvách sveta si zahrával penaltu a v stretnutí proti Betisu už nie. Rozhodoval o výbere exekútorov tréner?

"Všetkých päť hráčov vybrali tréneri."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-01-15 01:05:45
mam taky tusak ze tu este ostane aj buducu sezonu :)