Barcelona dnes nastúpi vo finále španielskeho Superpohára proti Realu Madrid. Je to prvýkrát od zavedenia nového formátu súťaže, čo sa obaja giganti dostali do finále. Netreba dodávať, že Clásico na štadióne kráľa Fahda bude sledovať celý futbalový svet.

El Clásico sa v tejto sezóne už konalo a Blaugranas na výjazde ťahali za kratší koniec, keďže Los Blancos poľahky vyhrali 3:1. O 3 mesiace neskôr sa Katalánci pripravujú na rovnaký súboj, ale s úplne fit a bez zranení. Real Madrid však, podobne ako Barcelona, po obnovení sezóny na klubovej úrovni nepodáva vyrovnané a isté výkony. Prehral s Villarrealom a cez Valenciu v Superpohári postúpil až po penaltovom rozstrele. Barcelona zas remizovala s Espanyolom a v Superpohári postúpila cez Betis takisto po penaltách. V nedeľu večer však môžu mať navrch práve zverenci Xaviho, ktorý chce doviesť svoj tím k prvej trofeji.

Dnešné El Clásico bude ostro sledované a my sa poďme pozrieť na 3 hlavné body, o ktorých sa pred zápasom diskutuje.

1. Bitka na pravej strane

El Clasico, stelesnenie futbalu, je zápas určený len pre tých najlepších. V priebehu rokov toto prestížne stretnutie ozdobili najväčšie futbalové mená a to isté sa dá povedať aj o novej generácii, ktorá nastupuje. Vinicius Jr. sa vďaka svojmu vzostupu stal postrachom na ľavom krídle Los Blancos. Pre Kataláncov bolo skoro nemožné ho ubrániť a Brazílčan sa stal rozhodujúcim faktorom takmer v každom Clasicu.

No potom do Clásica zasiahol aj Ronald Araujo. Od svojho debutu v prvom tíme v roku 2019 sa vypracoval na jedného z najlepších obrancov na svete a čoskoro sa ukázalo, že má schopnosti na to, aby hrozbu zo strany Viniciusa neutralizoval. V marci minulého roka Xavi rozhodol o tom, že Araujo v Clásicu nastúpi ako pravý bek. A úplne vygumoval brazílskeho krídelníka. Rovnakú úlohu mal Uruguajčan aj v zápase proti Realu Madrid, ktoré sa odohralo v rámci prípravy v Las Vegas, a opäť nesklamal.

Araujo nebol k dispozícii na posledné stretnutie oboch tímov na Bernabeu, ktoré Barcelona prehrala. Stopér však bude k dispozícii na dnešný zápas a celkový výsledok sa bude odvíjať aj od toho súboja Vinicius VS Araujo na pravej strane obrany FC Barcelona.

2. Nutnosť zahrať dokonale

Robert Lewandowski v semifinále proti Betisu neodohral dobrý zápas. Pôsobil neohrabane pri nejednej akcii a hoci strelil gól, niekoľko dobrých šancí zahodil. V iný deň by poľský útočník bez problémov strelil hetrik už v prvom polčase. Ak existuje oblasť, v ktorej si Barcelona v nedeľu večer nemôže dovoliť kompromis, je to zakončenie. Proti jednej z najlepších obrán na svete bude veľmi dôležité využiť tých pár šancí, ktoré stretnutie ponúkne. A je predovšetkým na Lewandowskom, aby ich premeniť v góly.

Zatiaľ čo Poliak bude musieť zabezpečiť dokonalosť pred bránkou súpera, ostatní na ihrisku budú mať rovnakú zodpovednosť. Koniec koncov, El Clasico je zápasom, v ktorom maličké detaily rozhodujú o všetkom.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

3. Prvá z mnohých?

Po takmer ročnom pôsobení na trénerskej stoličke FC Barcelona sa Xavi Hernández stále nedokázal prepracovať k zisku nejakej trofeje. Joan Laporta na čele s vedením klubu investovali do prvého tímu Blaugranas obrovské peniaze a tlak na zisk trofejí je tak ešte väčší.

Hoci jeho zverenci vypadli z Ligy Majstrov, v La Lige a Copa del Rey sa im darí. Nedeľňajšie finále tak sľubuje nielen šancu získať jeho prvú trofej v pozícii trénera, ale mohlo by hráčov nakopnúť do bojov v ďalšej fáze sezóny. Pred semifinále Xavi verejne priznal, že je pod tlakom, aby vyhral trofej a dokázal svoje trénerské schopnosti. Zostáva dúfať, že Barcelone dnešný večer klapne podľa predstáv a bude to začiatok novej úspešnej éry klubu, tentokrát pod vedením Xaviho.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2023-01-15 11:05:11
Real nás nechá hrať našu hru a bude číhať na rýchle brejky.
Z nich budú hroziť ťažké gólovky, prípadne rohy. A tie sú pri našej obrane tiež ťažkými gólovkami.
Musíme zvýšiť úspešnosť našich zakončovateľov.
2023-01-15 12:21:35
Ak zahraju na 110% araucho a christensen a ostatni sa pridaju nemam obavy o vysledok