Xavi na predzápasovej tlačovej konferencii pred zápasom proti Ceute, ktorá sa začalo o 14:00, ešte nevedel, že Memphis Depay je na odchode z Barcelony. Tréner Blaugranas priznal, že s Holanďanom počíta. Okrem toho odpovedal na množstvo otázok prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Po úspechu v Superpohári vás teraz čaká súboj v ďalšej súťaži proti veľmi rozdielnemu súperovi Ceute, ktorá je posledná v Primera RFEF. Čo bude v tomto zápase najdôležitejšie, aby sa líšil od stretnutia s Intercity?

"Skúsenosti zo súboja s Intercity nám pomôžu nesklamať. V zajtrajšej súťaži vypadne ten, kto prehrá. Najdôležitejší je postup a čo je zrejmé, aj dobrá hra. Myslím si, že sme v najlepšom momente sezóny, ale to nemôže strhnúť našu pozornosť od cieľa, ktorým je získavanie trofejí. Chceme odohrať dobrý zápas a ukázať našu prevahu, pretože hráme o dva ligové úrovne vyššie a chceme to dokázať. Intercity nám zápas sťažil, museli sme odohrať predĺženie a teraz bude dôležité, aby sme boli úspešní aj po Superpohári."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Hovoril si s Memphisom? Ak by mal odísť, aký profil útočníka by si chcel?

"Nemám žiadne novinky týkajúce sa Memphisa, zostáva naším hráčom. Mám z neho radosť, je to profesionál, ktorý je vždy pripravený niečím prispieť, keď to potrebujeme. Je to výnimočný človek, aj v šatni je vždy pozitívny. Uvidíme, čo sa stane v nasledujúcich hodinách a dňoch, ale vo všeobecnosti s ním počítam."

[Marta Ramon, RAC1] Ako sa vyrovnávate s víťazstvom nad Realom na emocionálnej úrovni, keď si uvedomíte, že hra tímu sa v minulej sezóne zhoršila po víťazstve 4:0 na Bernabéu? Vyvodilo mužstvo nejaké závery?

"Uvidíme, je to pre nás skúška ohňom, aby sme zaistili kontinuitu tohto všetkého. Kľúčovým slovom je kontinuita. Z hľadiska hry a výsledkov sme na dobrej úrovni, dobre súperíme. Nedávno sme odohrali vynikajúci zápas, ktorý znamenal trofej a priniesol nám radosť a zlepšenie morálky a sebavedomia. Teraz však musíme zabezpečiť, aby sme v tom všetkom pokračovali a bojovali o zvyšné tri trofeje. Zdá sa, že sa nám darí zvrátiť situáciu z minulej sezóny, ale musíme zabezpečiť kontinuitu, ktorú si situácia vyžaduje."

[Adria Albets, Cadena SER] Tréner Ceuty povedal, že sa mu nepáči, čo si povedal, že pri žrebe ste mali prvýkrát šťastie. Považoval to za nevhodné. Chápeš, že sa mohol cítiť zle?

"Áno, videl som, je mi to ľúto, vždy sa snažím prejavovať úctu. Hovoril som o úrovni súťaže, to je všetko. Vieme, že to nebude ľahké. Máme skúsenosti z Intercity a tiež z predchádzajúcich rokov, keď nás vyradil napríklad Figueras. Kráľovský pohár sa hrá na jeden zápas a môže to byť ťažké. Ani trochu mi nechýba rešpekt, mám plný rešpekt k tejto súťaži, k Josému Juanovi, trénerovi Ceuty. Majú skvelý tím, podobne ako my, chcú hrať s loptou, pressovať... Bude to pre nás ťažké. Nikdy som nechcel prejaviť neúctu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako sú na tom hráči ako Ronald Araujo, Frenkie de Jong alebo Ousmane Dembélé? Je to dobrá príležitosť pre niektorého z nich, aby si oddýchol?

"Jediný, kto si určite oddýchne, je Ronald. Stretnutie dohral s určitými ťažkosťami, ale bez zranenia. Doprajeme mu však oddych, pretože bol dlho zranený. Ostatní sú k dispozícii, čo sa týka zoznamu povolaných, rozhodneme sa po tréningu, uvidíme, či sa vyskytnú nejaké ťažkosti. Vo všeobecnosti však do Ceuty vycestujú všetci okrem 1-2 hráčov, ktorí budú najviac unavení."

[Victor Navarro, COPE] Neobávate sa únavy z cestovania? Do Ceuty môžete cestovať autom, lietadlom a vrtuľníkom....

"Nie, zvyčajne cestujeme do Málagy lietadlom a potom vrtuľníkom do Ceuty. Je to nezvyčajné a jedinečné, ale to je všetko, nemôže to byť žiadna výhovorka."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Je to dobrý zápas pre Érica Garcíu, aby získal minúty, sebavedomie a pocit užitočnosti?

"Áno, Éric je vždy užitočný. Odohral za nás skvelé zápasy. Podľa môjho názoru je garanciou. Na jeho pozícii existuje konkurencia, ale bez ohľadu na to, koľko minút odohrá, mu veľmi verím. Bude pre nás dôležitý, určite bude hrať."

[Ricardo Rosetti, Goal] Obávaš sa, že by sa o Gaviho mohli zaujímať veľké kluby a jeho budúcnosť v Barcelone by bola ohrozená?

"Nemyslím si to, vidím ho tu na 100%. Cíti sa šťastný a docenený. Aj my sme z neho nadšení. Nevidím v tom žiadny problém."

[Albert Roge, Relevo] Môžeš vopred prezradiť prítomnosť niektorého hráča Barcelony Atlètic alebo Juvenilu v zostave na zápas proti Ceute?

"Uvidíme, popoludní budeme mať tréning, spravidla s nami príde trénovať Ángel Alarcon. Uvidíme, či sa vyskytnú ďalšie ťažkosti, a po tréningu sa rozhodneme."

[Anais Marti, La Vanguardia] Prekvapilo ťa, že Eric García neodohral na Majstrovstvách sveta ani minútu? Je to v Barcelone otázka konkurencie alebo má nejaké fyzické problémy?

"Nemôžem sa vyjadrovať k Majstrovstvám sveta, rozhodnutia robil Luis Enrique. Sme s ním veľmi spokojní. Pred zápasom s Espanyolom mal menšie zdravotné ťažkosti, ale nie je to nič významné, bol medzi povolanými. Rozhodli sme sa, že budú hrať iní, ale zajtra a v nedeľu sú ďalšie zápasy, uvidíme, či sa zahrá. Bude pre nás dôležitý."

[David Bernabéu, Šport] Tvoj otec povedal, že si si prešiel ťažkým procesom a Superpohár bol pre teba oslobodením. Súhlasíš s týmto tvrdením? Alebo sa skrývaš za osobu tvrdého mladého trénera?

"Nič neskrývam. Chcem vyhrávať, hrať dobre, aby sa mužstvo tešilo z futbalu. Necítim sa oslobodený, opäť cítim tlak, zajtrajší zápas, La Liga, Európska liga... Ak na konci sezóny nebudeme pokračovať v získavaní trofejí, tak ma zabijete. Toto je Barça. Keď som sem prišiel, vedel som, ako to v tomto klube vyzerá. Nemám s tým žiadny problém. Sú veľmi ťažké chvíle, keď nie sú výsledky, nehrá sa dobre, kritizuje sa. Všetci vám to pripomínajú, váš otec, susedia.... Je to váš domov a rodinný podnik. Takto to cítim, trpíte trojnásobne, nie je to tak, ako by ste boli cudzinec. Aj vy sa tešíte, ale musíte byť psychicky veľmi vyrovnaní. Teraz sa už nedá merať ani eufória. Vyhrali sme Superpohár, proti Realu sme hrali veľmi dobrý futbal, ale musíme v tom pokračovať aj proti Ceute a Getafe. Bude viac trofejí, toto je Barça. Pripravujem sa na to, budú aj ťažkosti a je potrebné to akceptovať."

[David Ibanez, Mediaset] José Antonio Camacho povedal, že víťazstvo Barcelony teraz presunie kritiku na Real. Myslíš si, že sa to Los Blancos dotkne?

"Viem len to, že sa nám zvýšila morálka a sebadôvera v klube a v šatni, najmä preto, že máme veľmi mladých hráčov, ktorí doteraz nevyhrali žiadnu trofej. Je to veľmi dôležité, pretože je to závan čerstvého vzduchu, že môžeme vyhrávať trofeje. Musíme naďalej pracovať s čo najväčšou pokorou a byť opatrní. Dúfam, že Superpohár nás nezastaví, ale znamená pre nás veľa z hľadiska pokoja a sebavedomia do ďalšej práce."

[Andre Linares, ESPN Brazil] Raphinha je spájaný s Arsenalom. Čo si o tom myslíš?

"Snažím sa to hráčom vysvetliť veľmi jasne. Som veľmi spokojný a nechcem, aby niekto odišiel. Som veľmi spokojný s kádrom, s atmosférou v šatni, s tým, ako hráči pracujú. Iná vec je, ak futbalista požiada o odchod, potom sa s ním musíte porozprávať a pochopiť jeho situáciu. Je pochopiteľné, ako sa cítia hráči, ktorí hrajú menej často, sme profesionáli a chceme pre nich to najlepšie. Nechcem však, aby niekto odišiel."

[TV3] V čom vnímaš to zvýšené sebavedomie a optimizmus po víťazstvo v Španielskom superpohári? Čo teraz očakávaš od svojich hráčov?

"Je to otázka dôvery. Nie je to to isté, ako keď vyjdete na ihrisko, ste kritizovaní a vyhráte Superpohár. Máme 16-17-18 hráčov, ktorí sú kritizovaní po celý rok, neplatí to pre všetky kluby. V takejto situácii je ťažké podať dobrý výkon, výkonnosť potom klesá. Preto sa snažíme sprostredkovať naše sebavedomie, pretože keď vás kritizujú, je ťažké hrať dobre. Víťazstvo nám dodáva pokoj a zlepšuje morálku, ale bez toho, aby sa znížilo napätie. Musíme si udržať túto úroveň a pokračovať ďalej. Hráč sa trochu uvoľní, bude cítiť menší tlak a bude môcť využiť všetok svoj talent."

[Albert Hernández, RTVE] Mal by si trvať na tom, aby hráči pred zajtrajším zápasom stáli nohami pevne na zemi?

"Príklad zo zápasu proti Intercity spred dvoch týždňov, v ktorom sme takmer zakopli, ako ste povedali, nám dobre poslúži. Toto je vyraďovacia fáza a my môžeme vypadnúť už zajtra. Do hry vstupujú detaily. Náš súper nám to neuľahčí. Dúfajme, že zajtra to nebude náš prípad."

[Josep Soldado, La Sexta] Myslíš si, že by to mohol byť začiatok konca cyklu v Reale, z ktorého by ste mohli ťažiť?

"Ja neviem. Snažíme sa začať víťaznú éru, zisk trofeje bol pre klub veľmi dôležitý. Ako som povedal, dodáva nám to pokoj, zlepšuje morálku a sebadôveru. Zo skúseností v tomto klube si viem predstaviť, že hráči môžu byť trochu uvoľnenejší, ale čo sa týka iných tímov, s tým si nerobíme starosti."

[El Periódico] Vzhľadom na možný odchod Memphisa na konci prestupového obdobia, budete ho využívať v ďalších zápasoch alebo nebudete riskovať zranenie?

"Mali sme dva dni voľna, porozprávame sa s ním a zistíme, aké sú jeho pocity. Uvidíme, ako sa k tomu postaví. Nakoniec je to jeho osobné rozhodnutie, či chce odísť alebo nie. Chápem, že to pre neho nie je jednoduchá situácia, pretože veľa nehrá. Neviem, aký je jeho názor, porozprávam sa s ním."

V zápase proti Realu si obetoval útočníka, aby ste kontrolovali stred poľa. Môžete takto zahrať aj proti Ceute?

"Áno, to je jedna z možností. Máme rôzne možnosti, ako prekvapiť súpera. V zápase s Realom bolo prioritou držať loptu a chrániť sa pred protiútokmi. Nasadili sme ďalšieho stredopoliara, ale model hry sa príliš nezmenil."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Hector Bellerín nehrá veľa. Hovoril si s ním? Požiadal o odchod? Ako riadiť situáciu, keď má futbalista v hierarchii pred sebou iných hráčov?

"Musíte mu dodať dôveru. Hector sa zúčastňuje na stretnutiach každé tri dni a bude aj naďalej dôležitý. Možno nehrá toľko, koľko by očakával, kvôli konkurencii zo strany ostatných hráčov, ale nie je to len o ňom. Vždy sa ma pýtate, kto nehrá, ale v tíme je 24 hráčov a len 11 môže hrať a máme len päť náhradníkov."

[Carlos Monfort, Jijantes] Nastúpi zajtra Lewandowski, keďže je suspendovaný na zápas proti Getafe?


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

"Porozprávam sa so všetkými hráčmi, aby som zistil, ako sa cítia a či majú nejaké ťažkosti. Roberta trochu bolí chrbát, ale v nedeľu je suspendovaný a naším zámerom je, aby bol s tímom, ale musíme to všetko posúdiť. Uvidíme, ako sa mu bude dariť."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako hodnotíš integráciu Christensena do tímu?

"Andreas je ďalšou zárukou v defenzíve. Výborne vyváža loptu, má osobnosť, a hoci pôsobí placho, vyznačuje obrannú líniu. Veľmi dobre si rozumie s Julesom, Ronaldom, Érikom... Na to sme ho sem priviedli. Urobil krok vpred. V tomto modeli hry sa cíti pohodlne. Je technicky výnimočný, rýchly a agresívny v hre vo vzduchu. Podpísali sme ho, aby niečo zmenil, a to sa mu aj darí."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-01-18 19:08:24
Neverim tomu, ze Xavi nevie nic o Depayovom odchode....alebo zije v inej dimenzii....vsetci to vedia, len on nie.....to je uz smiesne......
Lapi Premium
2023-01-18 22:18:11
"dva ligové úrovne" Xavi má asi korene na východe ,beťár jeden ?