Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred stretnutím s Getafe. Tréner sa okrem iného vyjadril k téme Danihe Alvesa a spomenul odchod Memphisa Depaya do Atlética Madrid. Pripustil, že Holanďana by mohli nahradiť talentovaní odchovanci.

[Marc Brau, BarcaTV+] Zajtra hráte s Getafe, súperom, ktoré zvyčajne hrá s piatimi obrancami. Čo očakávaš v zajtrajšom zápase, ktorý sa pravdepodobne bude líšiť od tých posledných?

"Getafe je tím, ktorý veľmi dobre bráni a zvyčajne hrá s piatimi hráčmi vzadu. Majú Enesa Unala, vyhrávajú veľa súbojov. Bude to komplikovaný súper. Quique je tréner, ktorý odvádza skvelú prácu. Myslím si, že Getafe bude stiahnuté, budeme musieť rýchlo operovať s loptou v útočnej tretine. Dúfam, že využijeme naše dobré momentum a získame tri body."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Memphisov odchod bol potvrdený. Prečo odchádza z klubu práve teraz, v čase, keď Lewandowski a Ferran nebudú môcť hrať?

"Memphis požiadal o prestup, mal ponuku z Atlética. Jeho situácia u nás bola zlá, potreboval byť pre tím užitočnejší, chápem ho. Klub zaňho dostane nejaké peniaze, uvidíme, či ich budeme môcť nejako využiť z hľadiska finančného fair play. Ak ho nedokážeme nikým nahradiť, nič zlé sa nestane. Uvidíme, či a koho sa nám podarí kúpiť."

[Laia Coll, RAC1] Vzhľadom na to, že Ferran a Lewandowski sú suspendovaní na nasledujúce dve kolá, budete hrať so štyrmi záložníkmi?

"To závisí od súpera. Zajtra budeme musieť dobre otvárať ihrisko, využiť krídla, máme rôzne možnosti. Náš súper nevie, ako budeme hrať, máme troch útočníkov a Ángela Alarcona, ktorý nám môže pomôcť. Máme veľa možností a to je dobrá informácia."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Chcel by som poznať tvoj názor na súčasnú situáciu Daniho Alvesa.

"Je ťažké vyjadriť svoj názor. Som zaskočený, pretože Danieho poznám veľmi dobre. Som v šoku. Teraz je to vec súdu, ktorý rozhodne, čo sa stane. Je mi ho ľúto. Nie som v pozícii, aby som mohol povedať viac."

[German García, Radio Nacional] Vaším súperom v Copa del Rey bude Real Sociedad, budete hrať doma. Real je vo veľmi dobrej forme, čo si myslíš o tejto konfrontácii?

"Hrať doma, na Camp Nou, je pre nás veľkým plusom. Sme v dobrej forme, ale musíme to potvrdiť. A áno, súhlasím, Real Sociedad je tímom v najlepšej forme v Španielsku. Imanol Alguacil je fantastický tréner, majú veľmi dobré výsledky. Ale hráme doma, takže to nie je zlý žreb."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Máte možnosť kúpiť Yannicka Carrasca. Aký je tvoj názor na tohto hráča? Myslíš si, že by mohol prestúpiť do Barcelony?

"Klub má na tohto hráča opciu, musíme sa rozhodnúť, či ju využijeme."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ronald Araujo a Frenkie de Jong mali v poslednom čase menšie zdravotné problémy a do Ceuty nevycestovali. Vzhľadom na nasledujúce zápasy, budú hrať proti Getafe? Alebo im opäť dopraješ odpočinok?

"Sú k dispozícii, ale je pravda, že v poslednom čase mali určité problémy. Vždy sa hráčov pýtam, ako sa cítia, musíme ich mať vždy stopercentne pripravených. Každé stretnutie je vojna, finále a zajtra budeme bojovať o dôležité 3 body. V každom prípade ich budem môcť použiť."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Odohrali ste už veľa komplikovaných zápasov, hlavne na výjazde. Zdá sa, že teraz máte jednoduchší kalendár. Myslíte si, že najbližšie týždne budú rozhodujúce z hľadiska víťazstva v lige?

"Stratili sme body na Bernabéu, proti Rayu a Espanyolu a myslím si, že zajtra to bude ťažké. Každý ďalší zápas bude ťažký. Budeme musieť vycestovať do Girony, do Sevilly - nemyslím si, že máme ľahký kalendár, v pohári budeme čeliť aj Realu Sociedad. Myslím, že máme náročný kalendár."

[Xavi Lemos, TV3] Gavi je jedným z hráčov, ktorí sú v laufe. Na začiatku sa dopúšťal mnohých faulov. Ako s ním pracuješ individuálne? Ako hodnotíš jeho rozvoj?

"Vedieme rozhovory s jednotlivými hráčmi, analyzuje video. Gavi patrí medzi veľmi mladých hráčov, je sústredený a veľa s ním pracujeme. Vie, kedy sa má dopustiť faulu a kedy nie. Pamätám si na jeho súboj s Fekirom, veľmi sa rozvíja, je inteligentný. Každý deň súperí lepšie a lepšie, má veľkú vášeň. Je pre nás kľúčovým hráčom."

Si spokojný so súčasnou hrou tímu? Hovorí sa o začiatku novej éry. Ako zvládaš túto eufóriu?

"Snažíme sa byť sebakritickí a nároční. Teraz by bolo ľahké sa uvoľniť. Každý hráč v šatni musí byť dôležitý a my musíme byť nároční, pretože sa stále môžeme zlepšovať. Proti Realu sme hrali výborne, ale musíme v tom pokračovať."

[Toni Juanmarti, Relevo] Joan Laporta a Gerard Piqué včera povedali, že mladí ľudia majú čoraz menší záujem o futbal. Čo si o tom myslíš? Sleduješ futbal v televízii viac alebo menej?

"Teraz sledujem viac futbalu. Som v Barcelone, futbal sledujem nepretržite, doma ho nemajú radi, ale je to moja práca a vášeň. Chýba mi aktívna účasť na tréningoch v klube môjho života. Pokiaľ ide o mladých ľudí, bolo by dobré zastaviť tento negatívny trend. Nemyslím si však, že ľudia stratili záujem o futbal. V súčasnosti si napríklad ženský futbal získava čoraz viac fanúšikov."

[TV3] Spomínal si, že ak Memphis odíde a do klubu nikto nepríde, nič sa nestane. Nevieme, ako to bude s finančným fair play, ale požiadal si o nejaké posily?

"Nie, so súčasným kádrom som spokojný. Akceptovali sme žiadosť Memphisa, ktorý chcel odísť, pretože jeho situácia bola komplikovaná. Toto riešenie bolo lepšie pre všetky strany. Som spokojný s tímom, ktorý mám, a môžeme využiť aj mladších hráčov z rezervy alebo z akadémie."

[David Ibanez, Mediaset] V posledných zápasoch sme videli, že ste pravdepodobne lepší ako Real, v zápase o Superpohár bol veľký rozdiel. Ancelotti po tomto zápase povedal, že "každý nás teraz bude považovať za mŕtvych", ale v stretnutí s Villarrealom sme videli reakciu tohto tímu na ihrisku. Predpokladám, že si uvedomuješ, že Real nie je v ligovom boji mŕtvy?

"Neporovnávame sa s Realom Madrid, porovnávame sa len sami so sebou. Sme lepší ako pred mesiacom. Porovnávame sa sami so sebou, nie s Realom alebo inými súpermi. Je to o tom, aby sme sa zlepšovali, hrali dobre a tiež zlepšovali to, čo robíme zle. Vidím zlepšenie tímu od zápasu s Espanyolom až po Superpohár a zápas s Ceutou, ktorý nebol jednoduchý, hoci sa nakoniec skončil dobre a dali sme niekoľko gólov. Ide o udržanie úrovne, nechcem sa pozerať na iný tím."

[Albert Hernández, TVE] Povedal si, že po odchode Memphisa si nežiadal príchod nového hráča, ale ak by sa naskytla možnosť niekoho podpísať, akú pozíciu by si chcel posilniť? Niekoho za Memphisa alebo by si preferoval vystužiť iný post?

"Aby som bol úprimný, tak žiadny post. Ak by mi dali nejaké meno, ktoré by vylepšilo mužstvo... Ale je to ťažké kvôli našej úrovni a v zimnom období nie je ľahké nájsť hráča, ktorý by zlepšil niečo, čo už v Barcelone máme. Ak to zostane tak, ako to je, budem vo všeobecnosti spokojný."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Myslíš si, že je to najlepší moment sezóny pre Barcelonu?

"Áno, ak nie najlepší, tak jeden z najlepších momentov. Aj po remíze s Rayom sme mali dobrú sériu, niekoľko dobrých zápasov. Víťazstvo nad Realom nám však prinieslo titul, ktorý pre nás znamená veľa, pretože nám zdvihol morálku a sebavedomie. Teraz je dôležité túto úroveň udržať. Chceme bojovať o tri trofeje, ktoré nám zostali, alebo aspoň zabojovať a dostať sa tam, kam môžeme."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Ako hodnotíš Christensena? Čo sa ti na ňom páči? Je hráč s jeho profilom po odchode Piquého ešte dôležitejší?

"Keď hrá, dodáva nám veľa sebavedomia a istoty, pretože v jeho priestore sa deje len veľmi málo vecí. Je veľmi istý, prináša pokoj. Veľa vecí robí dobre. Výborne vyváža loptu, hrá dobre vo vzduchu a je agresívny v súbojoch. Podľa môjho názoru je to skvelý prestup zo strany športového riaditeľstva a klubu. Je tu šťastný a získava čoraz väčšiu sebadôveru. Je pre nás veľmi dôležitý, je to vynikajúci hráč. Je ešte mladý, má charakter, už si osvojil jazyk, čo bolo pre neho na začiatku ťažké. Rozvíja sa veľmi pozitívne."

[Sergi de Juan, Šport] V stredu budeš mať možnosť vidieť Martína Zubimendiho v dôležitom zápase. Je spájaný s prestupom do Barcelony.

"Áno, ale nerád sa vyjadrujem o hráčoch z iných tímov, najmä s platnými zmluvami. Pokúsime sa byť lepší ako Real Sociedad, ale teraz sa sústredíme na to, čo nás čaká zajtra. Musíme myslieť na zajtrajší zápas, ktorý by mohol skomplikovať našu situáciu v lige. Doma sme stratili už štyri body a ak chceme vyhrať titul, nemôžeme stratiť viac."

[Aurora Fuste, Principal] Akú úlohu si rezervoval pre Ansu Fatiho?

"Jeho úloha v tíme je rozhodujúca, pretože je to futbalista, ktorý robí rozdiel a má skvelý vzťah ku gólom. Má výbornú pravú nohu a načasovanie. Podľa môjho názoru je to rozdielový futbalista a bude dôležitý. Najmä v zápasoch, v ktorých Robert chýba kvôli suspendácii, musí byť pre nás ústrednou postavou."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako je na tom Ferran po Majstrovstvách sveta po mentálnej stránke?

"Je na tom dobre. Nedarí sa mu strieľať góly. Futbalista, ktorý dokáže zmeniť situáciu tým, že strieľa góly, ak sa na góloch nepodieľa mnoho zápasov, jeho sebadôvera klesá. Potrebuje sebadôveru, góly, aby sa opäť cítil dôležitý v tíme. On to však urobí, hovorí, že je to celá jeho kariéra, celý jeho život, bude strieľať góly. Slepo mu veríme, je to dôležitý futbalista, doteraz nám dal veľa. Všetko je to o číslach, pre tím už strelil dôležité góly. V minulej sezóne nemal zlé štatistiky. Veríme mu a góly mu dodajú sebavedomie."

[Dia del Barca] Zdá sa, že sa čoraz viac spoliehaš na Kessíeho. Začína krok za krokom robiť to, čo od neho vyžaduješ? Je jeho zotrvanie v klube isté?

"Áno, Franck je pre mňa dôležitý futbalista. Je to dynamický hráč, fyzicky zdatný, dokáže nabiehať do pokutového územia a strieľať góly. Myslím, že urobil krok vpred. Nie je ľahké prispôsobiť sa inej filozofii hry.... To isté zažili Vidal, Mascherano, Yaya Touré, Keita. Spomínam si na niekoľko podobných prestupov s odlišnou filozofiou, ktorým trvalo mesiace alebo dokonca rok, kým sa dokázali prispôsobiť. Kessíe sa veľmi dobre adaptuje. Bude dôležitý, bude dostávať minúty. Potrebuje zmeniť svoju úlohu, je to stredopoliar, ktorý nabieha do pokutového územia a je blízko deviatky. V zápase proti Ceute ukázal úroveň, ktorú musí prezentovať."

[Carlos Monfort, Jijantes] Čo si myslíš o Kings League, o finále na Camp Nou a o úlohe Piquého v tejto súťaži?

"Nesledujem to, ale viem, že je veľmi úspešný. Všetko, čoho sa Gerard dotkne, musí dopadnúť dobre, pretože má schopnosti a vodcovské schopnosti na to, aby sa to podarilo. Klub sa s nimi dohodol. Futbal je podívaná a taká je aj táto liga. Prajem im všetko najlepšie."

[Iniestazo] Čo môže priniesť Alarcon? Čo od neho očakávaš? Môže byť alternatívou po odchode Memphisa?

"Áno, je to jedna z možností. Vždy sa pozeráme na to, čo máme doma. Ángel je futbalista, ktorý s nami trénuje už mesiac a mne osobne sa veľmi páči. Môže nabiehať do voľného priestoru, je silný, všestranný, môže hrať na pozícii 10, 9, 7. Môže strieľať góly. Stále je ešte hráčom juvenil a Barcelony B, ale teraz je s nami a zaslúžil si túto šancu, aby dostal minúty."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[El País] Ako hodnotíš výkonnosť Baldeho?

"Veľmi dobre, som s ním veľmi spokojný. Je to ďalší futbalista, ktorý sa vypracoval v klube. Ukazuje to, že akadémia funguje dobre. Je to futbalista s veľkou osobnosťou, robí rozdiel, je fyzicky veľmi silný, rýchly, v súbojoch jeden na jedného je ťažké ho poraziť. Je pre nás zárukou. Ľavú stranu máme veľmi dobre pokrytú, máme fantastické možnosti v podobe Marcosa, Jordiho a Baldeho."

[Carlos Dominguez, Culemania] Chcem sa opýtať na miesto šiesteho útočníka, ktorým bol doteraz Memphis. V klube sú rôzni talentovaní hráči, nielen Ángel, ale aj Ilias Akhomach, Victor Barbera alebo dokonca Lamine Yamal. Kto je najvyzretejší na úlohu šiesteho útočníka?

"Všetci. Sledujeme ich každý deň. Máme Joana Barberu, ktorý je zodpovedný za rezervy. Sledujeme zápasy rezervy alebo juvenil, sledujeme individuálne výkony jednotlivých hráčov. Schopnosti majú. Tí, ktorí budú mať mentalitu hrať za Barcelonu, môžu hrať."

zdroj: BarcaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-01-21 18:47:40
Vyklepe vás Manchester a povieš ze mužstvo je v prestavbe ???