Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie po výhre nad Getafe, na ktorej zhrnul dnešné víťazstvo a odpovedal na otázky novinárov.

Xavi: "Na úvod by som chcel objasniť, čo som včera povedal o Alvesovi. Zle ste ma pochopili a nebol som veľmi rozhodný, preto si myslím, že je dôležité, aby som to vysvetlil. Ide o veľmi zložitú a dôležitú záležitosť. Všetky tieto činy musíme odsúdiť bez ohľadu na to, kto ich pácha. Prosím obeť a ostatné obete násilia páchaného na ženách o odpustenie. Prekvapuje ma, že Dani niečo také dokázal urobiť. Chápem kritiku a ospravedlňujem sa."

Ako hodnotíš dnešný zápas, hralo mužstvo podľa tvojich predstáv?

"Myslím si, že sme neboli dobrí, zle sme útočili. Na druhej strane sme dobre bránili. Je ťažké útočiť do tak zatiahnutej obrany, musíme sa zlepšiť, ale víťazstvo je veľmi dôležité. Udržali sme si čisté konto. Po Superpohári sme sa cítili psychicky unavení, doplatili sme na to. Je to dôležité víťazstvo, ale bez toho, aby sme hrali dobre. Musíme byť úprimní. Boli sme dobrí bez lopty, ale nevytvorili sme si veľa príležitostí. Získali sme tri body bez toho, aby sme hrali dobre. V druhom polčase nám chýbala agresivita pred súperovou bránou, v prvom polčase sme boli lepší."

[Marta Ramón, RAC1] Ako sa ti páčil výkon Ansu Fati?

"Tvrdo pracoval, ale mal málo šancí, pretože vzadu bolo veľa hráčov Getafe. To nám pomohlo v obrane, pretože sa zatvorili. Nútili nás vytvárať viac akcií na krídlach. Cirkulácia lopty nebola na adekvátnej úrovni. Výkon Ansu bol v poriadku, ale celkovo sme nehrali dobre, nevytvorili sme si veľa dobrých príležitostí a neboli sme presní."

[Adria Albets, Cadena SER] Videli sme, že Raphinha nebol veľmi spokojný so striedaním. Myslíš si, že to bolo kvôli tvojmu rozhodnutiu alebo skôr preto, že sa mu nedarilo? Čo musí urobiť, aby sa stal kľúčovým hráčom tohto tímu?

"Je rozhodujúci. Prihral na gól, nedávno strelil gól a tiež asistoval. Musíme minimalizovať počet strát, nielen Rapha, ale aj celý tím, musíme hrať jednoduchšie a vedieť si vybrať, kedy riskovať. To je aj moja úloha ako trénera. Ale plne dôverujem Raphovi. Ak sa hnevá, je to normálne, chápem to, aj ja som to robil. Každý chce, aby mu všetko vyšlo. Najdôležitejšie je, že na tréningu pracuje veľmi dobre každý deň."

[Helena Condis, Cadena COPE] Nedávno si zdôraznil, že je veľmi dôležité pokračovať na dobrej vlne. Uviedol si však, že dnes mužstvo nehralo dobre.

"V prvom rade, Getafe odviedlo dobrú prácu. Boli agresívni, zbierali druhé lopty. V závere zápasu nám chýbala agresivita v útoku. Za stavu 2:0 by bolo po zápase, za stavu 1:0 sa trápite do poslednej sekundy. Dobre sme však bránili, udržali sme si čisté konto. Sú to tri skvelé body bez toho, aby sme hrali dobre."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hovoríš o utrpení - je možné vyhrať ligu bez toho, aby ste hrali dobre?

"Áno, samozrejme, že je. Niekedy sú chvíle ako dnes, keď vám nie všetko vychádza. Tím si však verí, dobre bráni, všetci pracujú ako kolektív. To je dôležité, to sú pozitíva, ktoré si môžete odniesť. Ale dnes sme neboli najlepší v útoku, taká je realita."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Chcel by som sa opýtať, prečo si po 45 minútach vystriedal Baldeho a Christensena, bolo to taktické rozhodnutie alebo mali nejaké ťažkosti?

"Čo sa týka Baldeho, bolo to len moje rozhodnutie. Dospel som k záveru, že keď bude Jordi bližšie k stredu, lepšie sa nám otvoria krídla, aby sme mohli streliť druhý gól. Chcel som viac hráčov s dobrou finálnou prihrávkou, bola to taktická zmena. Na druhej strane Andreas mal menšie zranenie, ale je pravdepodobné, že bude k dispozícii v stredu."

[Radio Nacional] Ter Stegen bol dnes na veľkolepej úrovni. Zdá sa, že sa dostal do svojej najlepšej formy.

"Je pravda, že už dlho sledujeme Marcovu najlepšiu verziu. Je sebavedomý, je šťastný. Jeho zákroky v situáciách jeden na jedného sú veľkolepé. Mám z neho radosť. Je to líder, je dôležité mať za sebou takéhoto brankára. Je pre nás nesmierne dôležitý, nielen čo sa týka zastavovania súperov, ale aj v hre nohami. Mám z neho veľkú radosť."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Albert Fernández, TVE] Budeš sledovať zápas Realu alebo si radšej oddýchneš?

"Pokúsim sa pozrieť si čo najviac. Mám rád futbal. Pozerám väčšinu ich zápasov, ak mi to dovolia doma."

Po Superpohári to vyzeralo, že nastala eufória. Aká je realita: ako v prípade Realu alebo ako dnes?

"Myslím, že sme odohrali viac dobrých zápasov. Zažili sme aj zlé zápasy: ten proti Celte v Pamplone, dnešný.... Sme však bližšie k dobrej Barcelone, než k slabej."

[Chringuito de Jugones] Povedal si, že ste získali tri body bez toho, aby ste hrali dobre. Musíte zažiť aj také zápasy ako dnes, aby ste vyhrali ligu?

"Takýchto zápasov bude viac. Chceme hrať dobre a vytvárať si šance, ale nie vždy sa to dá. Musíte byť presní a lepší ako váš súper. Dnes to bol pre nás ťažký zápas."

V lige ste inkasovali len šesť gólov, z toho tri v jednom zápase. Iba 3 tímy vám dokázali vziať body.

"Sme veľmi dobrí v útoku a práca útočníkov je veľmi dôležitá z hľadiska obrany. Myslím si, že je veľmi dôležité, že sme si opäť udržali čisté konto."

[otázka čínskeho novinára]

"Šťastný nový rok všetkým Číňanom. V našej hre máme rôzne možnosti, dnes sme hrali s dvoma široko postavenými krídlami, chceli sme otvoriť ihrisko. Nehrali sme úplne dobre, ale vždy je dobré mať alternatívy."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-01-22 23:06:26
Tak s tým Alvesom to asi bude vážne, po takomto vyhlásení
2023-01-23 07:52:29
"Chcel som viac hráčov s dobrou finálnou prihrávkou", tak proč tam dával Jordiho? Jeho centry spočívají už dlouhou dobu v tom, že prostě zavře oči a pošle centr naslepo a buď to někoho trefí nebo ne. Jako vystřídat našeho nejlepšího levého obránce a to už o poločase, tak to chce fakt koule...