Bývalý hráč FC Barcelona Thiago Alcântara porozprával o svojich spomienkach na pôsobenie v rôznych kluboch, v ktorých hrával. Španiel okrem iného prezradil, prečo opustil Barcelonu, ako aj to, prečo sa rozhodol hrať za španielsku reprezentáciu.

Presťahoval si sa do Španielska, do slávnej barcelonskej akadémie. Aké máš spomienky na prvé roky v La Masii?

"Bola to dlhá cesta. Od nášho presťahovania z Brazílie do Španielska sme hrali za tím vo Vigu, ktoré považujem za svoje rodné mesto. Moja mama nás nenútila hrať za Celtu Vigo. Môj otec tam hral asi šesť rokov a ku koncu sa k nemu nesprávali dobre, takže mama povedala, že tam budeme žiť, ale nikdy nebudeme hrať za tento tím. [...] Barcelona je iný svet. Vytvárajú základy tímu od vašich ôsmich rokov až po to, keď sa stanete profesionálnym futbalistom. Bol to nový svet, ktorý sme sa museli naučiť."

Keď sa pozrieš na mená, ktoré hrali v Barcelone, Ronaldinho, Messi... Bola to pre teba motivácia navyše?

"Áno, samozrejme. Ronaldinho bol iný. Bol niečo, čo pre mňa futbal v tej dobe znamenal. Myslím, že som sa stal fanúšikom Barcelony práve kvôli nemu."

Aké si mal pocity, keď si debutoval za Barcelonu?

"Som človek, ktorý miluje futbal, ale nemám rád mýty. Pomyslel som si: 'Aj tak sa stanem futbalistom.' Vedel som to. Keď som si obliekol tento dres, cítil som, že mi sedí. Hral som s hráčmi ako Thierry Henry, Samuel Eto'o, Messi, Iniesta, Xavi. Pomyslíte si, že mám osemnásť, devätnásť rokov, takže sa od nich môžem veľa naučiť. Musel som sa učiť, hrať, ale aj sledovať, ako sa správajú, keď s nimi hrám. Vždy sa musíte prispôsobiť, byť sámi sebou na ihrisku a to bolo všetko."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Čo ťa viedlo k odchodu z Barcelony do Bayernu Mníchov?

"Barcelona nie je tím, ktorý by mal byť pre vás mostom do iného tímu. Je to klub, v ktorom chcete vyrásť a hrať. Taký bol môj pôvodný plán, stúpať v rebríčku. Keď sa dostanete do prvého tímu, viete, že sa musíte ukázať a byť futbalistom, akým chcete byť. Hral som s legendami po svojom boku a bolo ťažké dostať sa na ihrisko. Guardiola opustil klub, prevzal Bayern a zavolal mi, či sa k nemu nechcem pridať. Povedal som, prečo nie."

Takže Pep bol hlavným dôvodom tvojho odchodu?

"Nie, hlavným dôvodom bol nedostatok minút. Bayern bol v tom čase víťazom Ligy majstrov. Vnímal som to ako výzvu. Keď to urobili oni, môžem to urobiť znova."

Ako si sa cítil, keď si prechádzal rôznymi reprezentáciami a klubmi?

"Keď som hral za Barcelonu, mal som pocit, že nosím dres veľkého klubu. Zdalo sa mi to veľmi ťažké, ale keď som prestúpil do Bayernu, vedel som, že som na rovnakej úrovni a na toto 'bremeno' som si zvykol."

Prečo si sa rozhodol reprezentovať Španielsko?

"Za Španielsko som začal hrať asi v štrnástich rokoch, takže to bolo prirodzené. Hral som za Barcelonu a vyrastal som s rovnakými ľuďmi, tak som si povedal, prečo nie. Mali skvelý tím. Bolo to skvelé rozhodnutie."

Keď sa pozrieš na tieto dresy, cítiš sa zvláštne, že tvoj brat hrá za Brazíliu?

"Nie, pretože je viac naviazaný na Brazíliu. Narodil sa tam a myslím si, že to zavážilo. Cítim sa ako svetobežník, ktorý má rád rôznych ľudí, a preto som radšej taký, ako by som sa mal pripútať k jednej veci. Vyvíjate sa. Bolo pre mňa veľmi prirodzené, že som sa rozhodol hrať za Španielsko."

zdroj: youtube
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.