La Liga získala ocenenie od Madridskej asociácie športovej tlače (APDM), ktoré jej bude udelené na slávnostnom galavečere 30. januára. Óscar Mayo, výkonný riaditeľ španielskej ligy, práve poskytol rozhovor agentúre APDM. Uviedol v ňom, že projekt LaLiga Impulso predstavuje revolúciu v španielskom futbale a počas nasledujúcich štyroch rokov pomôže klubom rozvíjať sa a investovať spôsobom, ktorý by za normálnych okolností trval 20 rokov.

Ako upozorňuje iusport, La Liga stanovila deväť pilierov, ktoré majú kluby rozvíjať v rámci plánu Impulso. Sú to: Obchod a marketing, komunikácia, branding (značka), medzinárodný rozvoj, technológie, digitálna oblasť, infraštruktúra, sociálna zodpovednosť podnikov a personálna oblasť.

Óscar Mayo: "Ide o oblasti, v ktorých kluby pracujú strategicky, kde sú ciele stanovené podľa ich potrieb. V LaLige máme multidisciplinárny tím viac ako 20 ľudí, ktorí pracujú na monitorovaní a poradenstve pre kluby. Každé vynaložené euro je tým kontrolované."

"Otvorenosť klubov je pôsobivá, všetky sú angažované, posilňujú svoj káder a zavádzajú mnohé vylepšenia. Štvrťročne sledujeme ich aktivity, okrem iného aj preto, aby sme sa uistili, že peniaze sú vynaložené správne a ciele sú realizované, pretože La Liga nedá klubom ani euro, ak pridelenie prostriedkov nie je opodstatnené a odôvodnené."

"Celta Vigo napríklad posilňuje svoj tím plný zahraničných hráčov a vytvára obsah v Spojených štátoch a na ďalších kľúčových trhoch. Villarreal dokázal zreformovať svoj štadión udržateľným a strategickým spôsobom. Atlético Madrid realizuje neuveriteľný projekt okolo celého svojho štadióna, ktorý zmení a vytvorí mnoho ďalších športových zdrojov. RCD Mallorca je v procese reforiem, ktoré zavádza na svojom súčasnom štadióne. Každé odvetvie rastie, ak doň vložíte 2 miliardy dodatočného kapitálu, ktorý sa použije na konkrétny účel."

"Plán Impulso je jednou z troch najväčších korporátnych operácií v Španielsku v roku 2021. Teraz, rok a pol po schválení, je dohoda uznaná a začína prinášať ovocie."

Pripomeňme, že túto iniciatívu podporuje drvivá väčšina zo 42 profesionálnych klubov. Proti hlasovali len FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao a CD Ibiza - prvé tri menované dali dohodu La Ligy s CVC na súd ako "nezákonnú transakciu, ktorá spôsobuje nenapraviteľné škody celému španielskemu futbalovému sektoru".

Óscar Mayo: "Futbal má veľký vplyv a nie je ľahké dosiahnuť jednomyseľnosť. Rešpektujeme to. Je pravda, že ak ju porovnáme s inými ligami alebo so situáciou, ktorej profesionálny futbal čelil v minulosti, podpora projektov LaLigy je prakticky jednomyseľná. V prípade Realu Madrid a Barcelony je to pochopiteľné kvôli iným projektom, ako je Superliga. Keď sa však väčšina z nich pripojila k projektu, bolo to preto, lebo pochopili, že kluby a La Liga budú oveľa silnejšie."

"Futbal je o emóciách, ale je to aj veľmi dôležité odvetvie, z ktorého žije mnoho španielskych rodín, a preto sa oň musíme starať. LaLiga Impulso pomôže modernizovať štadióny a mestá. Španielsko sa tak spolu s Portugalskom a Ukrajinou lepšie pripraví na kandidatúru na usporiadanie Majstrovstiev sveta v roku 2030."

"Ponuka z Pyrenejského polostrova je projektom Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF), ale zdieľame nádej, že sa Majstrovstvá sveta budú hrať v Španielsku, pretože je to veľmi dôležité, dúfajme, že sa to stane. Urobíme všetko, čo môžeme urobiť, aby sme pomohli. Po realizácii plánu Impulso tak bude Španielsko lepšie pripravené na usporiadanie Majstrovstiev sveta. Toto je naše semienko alebo veľké semeno, ktoré môžeme priniesť do ponuky."

"Pred dvanástimi rokmi kluby dlhovali štátnej pokladnici viac ako 600 miliónov eur, futbalisti nedostávali pravidelné výplaty, viac ako 30 klubov malo pozastavené platby.... Je pôsobivé, ako sa toto odvetvie za toto desaťročie zmenilo. Týmto sme ukázali, že vieme, ako na to, a že kluby La Lige dôverujú, preto sú tu výsledky. A teraz, vďaka plánu Impulso, budeme môcť klubom zabezpečiť väčšie príjmy."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

"Musíme byť hrdí na španielske firmy, ktoré vyrábajú v Španielsku a vyvážajú do celého sveta, ako je Marca España, hoci my Španieli sa, žiaľ, vždy pozeráme do zahraničia a nevieme oceniť to, čo máme. Kedysi sme videli, ako NBA prišla hrať do Paríža, a hovorili sme si, "akí sú tí Američania šikovní, že prišli hrať do Európy". Na druhej strane sme sa pokúšali odohrať zápas v Spojených štátoch, ale nepodarilo sa nám to, najmä kvôli problémom s federáciou."

"Máme pred sebou ešte dlhú cestu, aby sme dobehli Premier League, ale oni začali s celým vývojom značky v roku 1990 a my len pred piatimi rokmi. Myslím si, že sme na správnej ceste a dúfam, že budeme pokračovať v zrýchľovaní, aby sme sa každým rokom približovali k Premier League. Aj na to slúži plán Impulso."

zdroj: iusport
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
AndreasGerardi Premium
2023-01-25 11:21:49
Jednu vec schvalujem. Že nedovolia klubom platiť nezmyselné pálky a ten trh je regulovaný. Takto ani Barca či Real pokiaľ na to nemajú príjmy nemôžu rozhadzovať kade tade lebo by sa to odzrkadlilo na FFP. Premier League je špecifická v tom, že tam kluby vlastnia rôzne spoločnosti a nemajú žiadnu dlhovú brzdu. Tá liga je marketingovo silná , ale nieje náhoda , že každý rok je na predaj niekoľko klubov ktoré sa nadmerne zadlžili. Toto sa teraz deje s Man UTD, Evertonu či predtým Newcastle atď. Ani to nieje normálne , že Chelsea ktorá mala dlhý vo výške 300 mega mohla po zmene majiteľa urobiť za dve prestupové obdobia investície vo výške 400 mega a nakoniec aj tak skončia mimo LM a dodatočných veľkých príjmov. Toto nieje zdravé hospodárenie a podľa mňa , táto bublina onedlho spľasne. Príde prvý klub ktorý neudrží situáciu pod kontrolou a nebude žiadny záujemca. Zatiaľ ich však väčšinou zachraňujú Američania a Arabi. Ale nechcel by som aby môj klub stratil identitu.
2023-01-25 11:24:13
Na transfermarkt pisu ze anglicke timy minuli v lete spolu na transfery cistych 1.77 miliardy eur. https://www.transfermarkt.co.uk/...
V LaLige je to spolu 48 mil. Barca minula 120m, potom este Almeria 17m, niektore timy 10m ale vacsina len predavala, lebo sa museli, alebo sa dokonca museli zbavit hracov zadarmo. Takto sa v spanielsku posilnuje kader. https://www.transfermarkt.co.uk/...