Náročná finančná situácia FC Barcelona spôsobuje značné ťažkosti aj v otázkach, ako je registrácia novej zmluvy Gaviho. Klub podľa SER Catalunya priznáva, že je 'vo vojne' s La Ligou, ktorá podľa neho neprimerane obmedzuje jeho manévrovací priestor. Hlavným cieľom Barcelony je teraz znížiť platy, ale objavila sa aj myšlienka predaja BarçaTV ako ďalšej 'finančnej páky'.

La Liga neumožňuje FC Barcelona zaregistrovať Gaviho novú zmluvu ako hráča prvého tímu v zimnom prestupovom období, ako to klub plánoval urobiť po odchode Gerarda Piquého a Memphisa Depaya. Podľa článku 101 pravidiel finančného fair play La Liga nepovoľuje registráciu nových zmlúv uprostred sezóny, ak sa príde na to, že klub prekročí platový strop na nadchádzajúcu sezónu, aj keď na to v danom čase má finančné prostriedky. Prezident La Ligy Javier Tebas vie, že Barcelona v júli opäť prekročí limit a nemá v úmysle uľahčiť Barcelone registráciu 18-ročného záložníka.

Klub pripúšťa, že La Liga uplatňuje súčasné pravidlá správne, hoci tvrdí, že v minulosti v súvislosti s novými zmluvami prižmúrila oko nad podobnými situáciami. Zdroje z La Ligy, ktoré oslovilo katalánske rádio SER Catalunya, však vysvetľujú, že Barcelona by v lete nemala mať problém uvoľniť dostatok finančných prostriedkov na registráciu Gaviho novej profesionálnej zmluvy. Keďže Barcelona v súčasnosti prekračuje hranicu finančného fair play, na každé 4 milióny, ktoré chce vynaložiť na mzdy, by mala uvoľniť 10 miliónov, či už prostredníctvom nových príjmov alebo z predaja hráčov.

Podľa SER Catalunya Barcelona otvorene priznáva, že je 'vo vojne' s La Ligou a že nemá v úmysle vzdať sa a chce bojovať vo všetkom, čo Barcelonu poškodzuje. V súčasnosti je popri spore o registráciu Gaviho otvorená aj otázka žaloby, ktorú Barcelona podala na La Ligu, aby mohla použiť 15% zo 600 miliónov, ktoré klubu v lete 2021 požičala investičná banka Goldman Sachs, na zvýšenie platového stropu. Katalánci sa sťažujú, že 38 klubov Primera División a Segunda División, ktoré podpísali zmluvu s CVC, môžu použiť 15% úveru, ktorú tento americký fond poskytol všetkým signatárom na registráciu hráčov.

Barcelona nevidí veľa iných riešení svojej situácie než je zníženie mzdových nákladov o 150-200 miliónov eur. V klube si uvedomujú, že majú len malý manévrovací priestor, pokiaľ ide o bežné príjmy, ktoré nebudú nadmerne rásť. Preto jediným spôsobom, ako 'vytvoriť priestor' v mzdovom strope, je práve zníženie miezd, ktoré zahlcujú rozpočet. V súčasnosti sú celkové výdavky na mzdy 656 miliónov eur a podľa interných zdrojov, s ktorými sa novinári SER Catalunya rozprávali, by sa mali pohybovať medzi 450 a 500 miliónmi eur.

La Liga varovala, že obdobie finančných pák sa už skočilo. Mimoriadny príjem z predaja majetku už nebude zvyšovať hornú hranicu platového stropu... s jednou výnimkou: ak predaný majetok generuje straty. Príkladom takéhoto aktíva je BarçaTV. Po ôsmich rokoch, ktoré televízia strávila v rukách spoločnosti Telefónica, získa Barcelona v júni opäť správu nad svojím mediálnym kanálom a zdroje z prostredia klubu pripúšťajú, že jednou z možností je predaj televízie. Barcelona ročne minie na správu BarçaTV 6 miliónov eur. Príjem z predaja BarçaTV - celý alebo jeho časť - by priamo ovplyvnil platový strop na budúcu sezónu.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že zamestnanci BarçaTV štrajkujú. Pred niekoľkými týždňami oznámili, že budú štrajkovať pri príležitosti každého zápasu Barcelony, ak spoločnosť Telefonica výrazne nezlepší ich platy a pracovné podmienky. Pri príležitosti zápasov s Realom Madrid (15. januára), Ceutou (19. januára) a naposledy s Realom Sociedad (25. januára) televízna stanica Barcelony ako zvyčajne nevysielala žiadne štúdio ani zápasový program. Zamestnanci BarçaTV tiež vyzvali Joana Laportu, aby sa zúčastnil rokovaní.

zdroj: SER Catalunya
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-01-27 11:15:06
A nechtělo by už konečně podepsat sponzora na rukávech? Vždyť to může být 15-20 za sezónu.
2023-01-27 12:14:19
Už sa teším keď o 2 roky prídu s tým, že klub je na predaj