Xavi Hernández na tlačovej konferencii po víťazstve 1:0 nad Gironou priznal, že jeho tímu chýba predovšetkým finálna prihrávka a schopnosť rozhodnúť zápas. Tréner tiež priznal, že Ousmane Dembélé pravdepodobne vynechá niekoľko zápasov kvôli zraneniu.

Prečo má mužstvo v poslednom čase tak veľké problémy s útočením?

"Myslím, že nám stále niečo chýba. Zahrávame dobré prihrávky, ale nie rozhodujúce, neprelamujeme líniu, nesnažíme sa zmiasť súpera. Mali by sme častejšie hrať do plných, častejšie strieľať z diaľky... Hovoríme o DNA, ale môžeme skúsiť aj centrovať. Dnes sme v zápase dominovali. Girona nás trochu prekvapila, pretože trochu zmenila svoj spôsob hry. Chceme hrať tak, ako sme hrali v prvej polovici druhého polčasu. Vytvorili sme si niekoľko príležitostí, ale skôr po vysokom presingu, čo je tiež dôležité. Chýba nám aj tá kontrola a gól na 2:0. Bol to ťažký zápas, ale musíme byť sebakritickí."

[Marta Ramón, RAC1] Čo vieme o zranení Ousmaneho Dembélého? Ako hodnotíš jeho výkon? Prečo si do hry poslal Jordiho Albu?

"Chceli sme otvoriť krídla a vytvárať situácie 1 na 1 alebo 2 na 1. Ousmane vždy robí rozdiel. Zranil sa a dúfame, že to nebude nič vážne. Alba vyzeral v druhom polčase veľmi dobre. Gavi hral dobre pozične medzi líniami... Myslím si, že v tejto formácii so štyrmi stredopoliarmi sa cítime veľmi komfortne. V prvom polčase hral dobre aj Marcos Alonso, ale Jordi bol v druhom polčase skvelý."

[Adria Albets, Cadena SER] Pedri strelil v tejto sezóne už 6 gólov, čím prekonal svoje maximum z minulej sezóny. Vďaka čomu sa podľa teba v tomto smere tak zlepšil?

"Pre nás je to hráč, ktorý robí rozdiel, vytvára nebezpečenstvo, hrá dobre medzi líniami, má rozhodujúcu prihrávku..... ak pridá góly a asistencie, hovoríme o jednom z najlepších hráčov na svojom poste a to vo veku 20 rokov, ale musí urobiť ešte viac, musí byť ešte rozhodnejší. Chýba nám finálna prihrávka: Gavi, Pedri, Frenkie, Busi, Kessíe.... musíme byť odvážnejší. Napriek tomu Pedri zaznamenáva skvelé výsledky. 100 zápasov... Mám z neho radosť."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ďalšie víťazstvo a prvé miesto po jesennej časti je prakticky isté. Máš po tejto polovici sezóny viac pochybností ako istoty, alebo viac istoty ako pochybností?


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

"Je zrejmé, že musíme byť sebakritickí a stále máme čo zlepšovať, ale samozrejme sme spokojní. Musíte to hodnotiť aj v kontexte toho, kde sme boli v minulej sezóne. Urobili sme ... no... je to obrovská zmena! Zmena v tíme a u mnohých hráčov je výrazná. Som spokojný s tým, kde sme. Sme na správnej ceste."

[Helena Codnis, Cadena COPE] Chýba ti hráč, ktorý by nahradil Roberta Lewandowskeho?

"Dnes bol Ferran stále suspendovaný a Ansu môže hrať na pozícii deviatky, ale nie je to jeho prirodzená pozícia. Viac preferuje stred, ale dokáže sa prispôsobiť. Hráč ako Robert nám vždy chýba. Našťastie sa nám podarilo vyhrať všetky tri zápasy, na ktoré bol suspendovaný. Tím si verí, ale.... už nech sa vráti! Veľmi nám pomáha, robí rozdiel, tlačí sa vysoko, má talent na strieľanie gólov...."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Už dlho sme nevideli Érica Garcíu v základnej zostave, dnes odohral celých 90 minút. Ako hodnotíš jeho výkon?

"Éric odohral skvelý zápas. V obrane aj v útoku. Najmä v druhom polčase bol odvážnejší, dobre rozohrával loptu... Je vždy ostražitý, je zárukou. Dokazuje to v každom zápase. Vždy je rozhodný a výborne pracuje s loptou. Som s ním veľmi spokojný."

[Josep Capel, Radio Nacional] Obávaš sa, že vám v rozhodujúcej časti sezóny dôjdu útočníci? Je to argument na to, aby ste niekoho pohľadali v tomto prestupovom období?

"Nie, nie. Máme veľa možností. Robert sa vracia, Ferran sa vracia... Uvidíme, čo sa stane s Dembélém, ale pravdepodobne vynechá niekoľko zápasov. Máme Raphu, Ansu a hráčov, ktorí sa dokážu prispôsobiť tejto pozícii. Dnes sme ukončili zápas s Pedrim na deviatke, chvíľu tam hral aj Gavi... Balde môže hrať ako krídelník... Nepotrebujeme žiadny transfer."

Hovoril si o veľkých zmenách v tíme.... Aká je najdôležitejšia zmena v tejto sezóne?

"Jedna? To je ťažká otázka... Myslím si, že zmena sa týka viery hráčov v seba samých. Keď sme prišli, táto viera v seba samého 'ležala na zemi'."

[Jordi Blanco, ESPN] Toto je šiesty zápas v tejto sezóne La Ligy, ktorý Barcelona vyhrala 1:0. Na tlačových konferenciách si viackrát povedal, že tím má problémy s rozhodovaním zápasov a stále je to rovnaké. Čo chýba?

"Veď je tu aj súper (smiech)! Nie je to predstavenie v divadle. Samozrejme, radšej by som vyhral 4:0, ale taký je šport. Je tu súper, ktorý všetko komplikuje. Myslím, že niektoré veci robíme lepšie ako predtým."

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-01-28 20:24:47
No teraz prichádza čas pre Raphinu ak Dembo naozaj vynechá pár zápasov. Bude mať šancu ukázať, že môže za neho zaskočiť v prípade výpadku a nabrať aj viac minút. Snáď sa mu začne dariť.
2023-01-28 21:34:08
Len čo sme sa zbavili závislosti na Messim, tak sme si jednu vypestovali na Lewovi :D