Barcelone sa v zimnom prestupovom období napriek rôznym opatreniam nepodarilo podpísať žiadneho hráča. Katalánci na druhej strane predali dvoch hráčov a uvidíme, ako sa skončí prípad Juliana Álvareza. V rezervne Blaugranas sa uskutočnilo viacero operácií.

Barcelona nemala obzvlášť veľký manévrovací priestor na trhu, napriek úsporám z odchodu Memphisa Depaya a Hectora Bellerína a odchodu Gerarda Piquého do dôchodku. Médiá odhadovali finančné možnosti Kataláncov na niekoľko miliónov eur, takže bolo ťažké podniknúť nejaké veľké kroky. Ako zvyčajne, Blaugranas boli spájaní s rôznymi hráčmi, hoci sa hovorilo najmä o útoku, kvôli predaju Depaya. Kataláncom sa síce podarilo zaregistrovať Gaviho v prvom tíme, ale len vďaka súdnemu rozhodnutiu, proti ktorému sa La Liga mieni odvolať... 

Amrabat na prestupovom zozname

V samom závere zimného prestupového obdobia sa však Barcelona snažila získať na hosťovanie predovšetkým jedného z najlepších stredopoliarov posledných Majstrovstiev sveta Sofyana Amrabata. Cieľom klubu tak nebolo nevyhnutne podpísať útočníka. Nakoniec však rokovania stroskotali a pri pohľade na kvalitu hráča a finančné možnosti FC Barcelona to neprekvapí nikoho. Xavi by mal s Amrabatom väčšiu možnosť na rotáciu, no Fiorentina odmieta svojho hráča predať a bolo vymaľované.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Zoštíhlenie kádra

Barcelona uzatvorila január s kádrom, z ktorého odišli Memphis Depay do Atlética Madrid za 3+1 milióna eur a Bellerín do Sportingu, zrejme za 1+1 milióna eur. Obaja v Xaviho tíme nehrali dôležitú úlohu. Depay sa väčšinu tejto sezóny liečil zo zranenia a zdalo sa, že v hierarchii útočníkov je až šiesty a počas 267 minút na ihrisku strelil jeden gól. Strata Holanďana by sa však mohla prejaviť v nasledujúcich týždňoch v závislosti od zdravotného stavu Ousmaneho Dembélého a slabej formy Ansu Fatiho a Ferrana Torresa. Bellerín prišiel do Barcelony v lete a po siedmich zápasoch (494 minút na ihrisku) sa rozhodol zmeniť klub. Nepodarilo sa mu vyhrať boj s Julesom Koundém a Sergim Robertom a pravdepodobne by vo zvyšku sezóny už nedostal veľa príležitostí hrať.

Araujo je neistý

Očakávalo, že 21-ročný pravý obranca Julian Araujo bude oficiálne zapísaný do rezervy Barcelony. Teraz sa zdá, že Mexičan sa nakoniec k Blaugranas nepripojí kvôli tomu, že dokumentácia bola na La Ligu zaslaná pár minút po termíne. Táto záležitosť by sa mala vyriešiť ešte dnes. Pôvodné správy naznačovali, že Barcelona chcela Arauja získať na hosťovanie s opciou na kúpu za 4 až 7 miliónov eur, ale objavili sa aj správy o definitívnom prestupe. Prvá možnosť by nebola pre Barcelonu až taká zlá, keďže by klub mohol hráča testovať niekoľko mesiacov.

Ak by sa tak stalo, Katalánci by mali v prvom tíme záložnú možnosť v prípade katastrofy na pravej strane obrany. Treba si uvedomiť, že rezerva nemá na tomto poste žiadneho výrazného hráča. Dvadsaťdvaročný Álvaro Núñez je solídny futbalista, ale skôr na úrovni Primera RFEF/Segunda División, Sergi Rosanas v poslednom čase skôr maróduje, než hráva a Alpha Diounkou je hráč, ktorý sa z pozície stopéra presunul na pravú stranu obrany.

Nová nádej po tureckom a brazílskom prešľape

Z dokončených operácií v prípade rezervy FC Barcelona stojí za zmienku najmä nákup krídelníka Lucasa Romana z Ferro za 1,2 milióna eur. 18-ročný mladík vzbudzuje v rezerve Blaugranas pomerne veľké očakávania. To isté však platilo pred rokom a pol v prípade Emreho Demira, ktorého prestup za 2 milióny eur sa po problémoch s adaptáciou a iba 24 minútach na ihrisku zmenil na totálne fiasko. Včera sa 19-ročný hráč vrátil do Turecka, aby podpísal zmluvu s Fenerbahçe, ktorý Barcelone zabezpečil iba 20% z jeho ďalšieho prestupu. V Segunda División bude hľadať šťastie Álvaro Sanz, ktorý sa stal hráčom Mirandés. 21-ročný hráč bol jedným z kapitánov rezervy a odohral štyri zápasy za prvý tím, ale Barcelona s ním nepočítala do budúcnosti.

Dieru po odchode Sanza má vyplniť Moha Moukhliss, ktorý prichádza na hosťovanie z Andorry. Barcelona nemá možnosť kúpiť tohto technicky nadaného záložníka. Zaujímavosťou je, že 22-ročný hráč je odchovancom Realu Madrid a v minulosti odohral aj niekoľko zápasov za španielsku reprezentáciu do 19 rokov. Opačným smerom sa vydal Alex Valle, taktiež na hosťovanie. Osemnásťročný mladík by mohol dostať príležitosť v Segunda División, zatiaľ čo jeho odchod ponúkne šancu pre Romana Vegu, ktorý prišiel na hosťovanie z Argentinosu, aby hrával pravidelne.

Barça poslala na hosťovanie 20-ročného Zacariasa Ghailana do rezervy Malorky a 22-ročného Gustava Maiu do rezervy Valencie. Pripomeňme, že ten prišiel do Barcelony B v lete 2020 za 4,5 milióna eur, ale nastúpil len na osem zápasov. Maia strávil posledný rok a pol na hosťovaní v Internacionale, kde v 12 zápasoch strelil jeden gól. V tejto situácii treba pripomenúť, že predchádzajúce vedenie Blaugranas podpísalo s Brazílčanom zmluvu do 30. júna 2025. Lucas Roman sa môže tešiť, že Demir a Maia mu nastavili latku veľmi nízko.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-02-01 09:53:54
Největší úspěch je odchod Bellerina
2023-02-01 09:55:56
Co chcete hodnotit? Jedna velká tragédie. Odešli dva hráči za 4+2, ten Araujo se asi nestihl a jenom soud nám umožnil dát konečně Gavimu číslo 6.
Když člověk vidí co si může dovolit skoro každej tým v PL a že Chelsea utratí za zimu 288 mega, tak opravdu nevím jak chceme fungovat do budoucna. Zatím nás zachránil silnej ročním z akademie, ale minimálně RB,DM a levý křídlo by jsme v létě potřebovali.