Xavi Hernández na tlačovej konferencii po víťazstve 2:1 nad Realom Betis priznal, že je veľmi spokojný s hrou tímu, ktorý dosiahol cieľ - zobrať Betisu loptu. Tréner tiež prirovnal Pedriho k Iniestovi a pochválil výkony Baldeho a Raphinhu.

Prečo sa tímu tak darí v zostave so štyrmi záložníkmi?

"Myslím si, že futbal má veľa spoločného so záložníkmi na ihrisku. Ak ich máme štyroch a všetci sú zodpovední, lopty nestrácajú. Rovnako ako v Betise: Fekir, Canales, William Carvalho..., ale my sme boli tí, ktorí mali loptu a dominovali. S týmto zápasom som veľmi spokojný. Ani nie tak s hrou s loptou, ale s hrou bez lopty. Aj ja som ako tréner nadšený, keď vidím odhodlanie hráčov, mám husiu kožu. Každý pracuje pre tím. V poslednom čase sa na hru znieslo veľa kritiky a dnes som veľmi spokojný. Hrali sme proti skvelému tímu, odohrali sme výborný zápas a v mnohých momentoch sme hrali dokonca perfektne. Mohli sme dokonca vyhrať 3:0, Ansu mohol streliť gól hlavou a my by sme uzavreli zápas a mali partidazo."

[Marta Ramón, RAC1] Barcelona je na prvom mieste v lige s 50 bodmi z 57 možných. Čo si myslíš o týchto číslach?

"Musíme si vážiť veľa vecí. Stále spomínam na minulú sezónu a musíme si vážiť to, čo máme teraz. Zajtra hrá Real svoj zápas. V obrane sme veľmi istí, v mnohých momentoch sa nám darí hrať s loptou. Samozrejme, že je čo zlepšovať a niekedy nemáte svoj deň. Sme na správnej ceste. Táto každodenná práca, ktorú možno až tak nevidieť, prináša ovocie. Tím v mnohých momentoch súťaží a užíva si hru."

[Xavi Lemus, TV3] Ako by si zhodnotil výkon Raphinhu?

"Veľmi dobre, odviedol skvelú prácu v obrane, pri vysokom presingu. Rapha robí rozdiel v mnohých zápasoch. Je to ďalší hráč, ktorý je kritizovaný, ale strieľa dôležité góly, pracuje pre tím, robí rozdiel, behá... Je pre nás veľmi dôležitý a veľmi si ho ceníme. Rovnako aj Robert - pracuje pre tím, diriguje vysoký pressing... Som veľmi spokojný."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako hodnotíš Pedriho výkon? Súhlasíš s tým, že Pedri je lepší ako Iniesta, keď bol v jeho veku?

"No... určite, ale ak porovnáme kariéry, tak Iniesta vyhrá a to s obrovským náskokom. Pedri je už teraz veľmi dobrý, ale je to hráč z inej úrovne. Naozaj som videl len veľmi málo takýchto futbalistov... Talent na úrovni Andrésa, ale Andrés mal tú kontinuitu... veď stále hrá! Andrés je najväčší talent španielskeho futbalu, ale Pedri je veľmi, veľmi blízko. Musí robiť rozdiel. Dnes by sa mal pri preberaní lopty častejšie otáčať tvárou k bránke. Je to pozícia, ktorú osobne veľmi dobre poznám. Mal by robiť viac vecí, ale je na veľmi vysokej úrovni."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Akú známku by si dal tímu v tomto prvom kole?

"Nemám rád hodnotenia. Je polovica sezóny a situácia sa stále môže zmeniť. Získali sme 50 bodov a v druhom kole to už môže byť menej. Musíme sa vyrovnať prvému kolu a naším cieľom je zisk titulu. Sme na správnej ceste, ale ešte nás čaká 19 zápasov. V tomto kole sme hrali proti mnohým ťažkým súperom a prehrali sme len v El Clásicu na Bernabéu. Čísla sú vynikajúce."

[Helena Condis, Cadena COPE] V prvom polčase mali všetky gólové príležitosti Pedri a Gavi. Stredopoliari čoraz lepšie chápu tvoje myšlienky. Čo si myslíte o tom, že Gavi bol pri striedaní vypískaný?

"Piskot na Gaviho? Tak, sme na štadióne súpera, to je úplne normálne (smiech). Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sa naši interiors nachádzali v blízkosti pokutového územia, aby boli blízko Roberta. Keď hráme s Robertom, zvyčajne sa dejú veci."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Alejandro Balde bol vyhlásený za najlepšieho hráča dnešného zápasu. Najmä v druhom polčase sa ukázal z veľmi dobrej stránky. Ako hodnotíš jeho vývoj?

"Hrá tiež na veľmi vysokej úrovni. Má veľký potenciál v obrane aj v útoku. Početnú výhodu si vytvára len vďaka tomu, že vedie loptu, čo je veľmi ťažké. Musí naplno rozvinúť svoj potenciál. Nabádame ho, aby takto hral aj naďalej, aby bol rozhodný a dnes bol pri góle."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[The Athletic] Čo si myslíš o tom, že Gavi bude teraz hrať s číslom 6?

"Som šťastný, rovnako ako keď Riqui [Puig], Alves hral s týmto číslom... Cítim nostalgiu, pretože už nemôžem nosiť tento dres, ale som šťastný, že je to Gavi, kto má šestku, pretože je to úžasný chalan. Nech má toto číslo ešte veľa rokov."

[Mundo Deportivo] Čo si myslíš o fanúšikoch, hráčoch a zamestnancoch Betisu, ktorí sa sťažujú na rozhodcu?

"Rozumiem im, pretože je tu napätie. Aj ja sa v mnohých momentoch hnevám, ale povedal by som, že dnešný výkon rozhodcu bol dobrý."

[Relevo] Myslíš si, že Barcelona je už dostatočne vyspelá, aby dokázala rozhodnúť zápasy?

"Dnes áno. V zápase s Gironou to bolo ťažké, pretože nám chýbala kontrola. Každý zápas je iný príbeh, iný svet. Dnes sme odohrali výborný zápas. Takmer celý zápas sme dominovali, takže Betis bol unavený z behania za loptou. Dnes bolo naším cieľom zobrať Betisu loptu a to sa nám podarilo."

zdroj: La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-02-02 06:17:59
On si to už nikdo neuvědomuje, ale je neuvěřitelný s jakou kvalitou hraje Pedri v 20 letech.
2023-02-02 06:31:03
nějaký koment reagující jen na nadpis článku za 3...2...1...