Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom 20. kola La Ligy proti Seville. Katalánec sa okrem iného vyjadril k úlohe Raphinhu či vplyvu systému so štyrmi stredopoliarmi na hru tímu. Tréner zdôrazňuje, že napriek dobrej sérii má tím stále čo zlepšovať.

[Marc Brau, BarçaTV+] Zajtra hráte proti Seville. Od posledného stretnutia týchto tímov došlo k niekoľkým zmenám. Očakávaš, že Sevilla zmení svoj štandardný štýl hry, ako to nedávno urobila Girona?

"Napriek ich súčasnému postaveniu v tabuľke a nedávnym výsledkom sú ťažkým súperom. Sú však skvelým tímom. Sampaoli obnovil silný tím, hovoríme o skvelom trénerovi, ktorý vie, ako treba pracovať v defenzíve, ako využívať vysoký pressing. Zajtra nás čaká ťažký súper, fyzicky silný, ktorý nám môže skomplikovať život; má veľa skúsených hráčov. Hráme doma, potrebujeme našich fanúšikov. Myslím si, že k tomuto zápasu pristupujeme v dobrej forme, ale bude to ďalší test, v ktorom potrebujeme získať tri body."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Chcel by som sa opýtať na 4 stredopoliarov. Závisí tento systém od súpera? Zdá sa, že tím sa v ňom cíti pohodlnejšie, dominantnejšie, ľahšie si hľadá priestor. Súhlasíš s tým?

"Myslím, že sa cítime pohodlne v akomkoľvek systéme, v ktorom hráme. Skvelé zápasy sme odohrali aj s dvoma krídelníkmi. Záleží aj na hráčoch, ako zareagujú po strate lopty. Hráme podobne ako vlani, ale sme vyspelejší, máme lepších futbalistov, viac možností. Systém nie je dôležitý, dôležití sú hráči. V oboch sa cítime pohodlne, príliš sa to nemení. V stredovej štvorici Frenkie, Busi, Pedri a Gavi pomáhajú tímu, prechod z obrany do útoku je plynulejší."

[Laia Coll, RAC1] Busquets zatiaľ nepredĺžil zmluvu. Zdieľa klub tvoje želanie, aby tu zostal dlhšie?

"Áno, naše názory sa zhodujú. Je to jeho rozhodnutie, čakáme, ako sa rozhodne. Rešpektujeme ho a chceme, aby robil to, čo považuje za najlepšie. Je dôležitou súčasťou tímu, zaslúžil si právo rozhodnúť o svojej budúcnosti. Ak sa rozhodne zostať s nami, budem veľmi šťastný."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Pablo Torre je mimo prvého tímu. Môže zahrať v zápase Barça Atlétic? Aké s ním máš plány?

"Už nejaký čas nehral, rozprávali sme sa. Potrebuje rytmus, minúty. Hráč v jeho veku nemôže byť 3-4 týždne bez hry. Dohodli sme sa, že by sa mal pripojiť k druhému tímu. Bude tam súperiť, aby získal rytmus a bol pripravený, keď ho budeme potrebovať."

[German García, Radio Nacional] Máte za sebou skvelú jesennú časť, získali ste 50 bodov, máte po veľmi dobrom zápase na Benito Villamarín. Akú známku by si dal tímu za túto časť sezóny?

"Známku udelím na konci sezóny. Darí sa nám, odohrali sme niekoľko skvelých zápasov, zopár horších, ale taký je futbal. Spomínam si na najlepšie časy v histórii klubu, keď sme hrali veľmi dobre a niekedy aj pragmatickejšie. Niekedy to bolo jednoduchšie, ale nie všetky zápasy boli fenomenálne. Vždy čelíte súperovi, prežívate lepšie aj horšie chvíle. Celkovo som spokojný s tým, ako sa veci vyvíjajú, v polovici sezóny máme 50 bodov, 5 bodov pred druhými v poradí. Šatňa s množstvom mladých hráčov získava väčšiu sebadôveru, práve vyhrali superpohár, čo nám dodalo pokoj. Sme v dobrej forme, ale musíme to premeniť na úspechy v lige, v Európskej lige, v pohári... Uvidíme na konci sezóny."

[Cadena COPE] Na jeseň ste vypadli z Ligy majstrov, ale snažili ste sa zostať pozitívni. Ako sa vám to podarilo, že ste boli pokojní, že ste sa nezlomili?

"Hráčom hovorím, aby boli pokojní. Máme Superpohár, ale chceme vyhrať aj ligu, pohár, Európsku ligu, každú trofej, ktorú môžeme. Sme Barça, súperíme aj počas tréningov, čo je veľmi dôležité. V šatni chceme byť ako rodina, čo sa nám podarilo. Máme super atmosféru, myslím, že jednu z najlepších, aké som zažil. Myslím si, že pracujeme dobre, sme na správnej ceste, povedal som to už v októbri a opakujem to aj teraz. Ale samozrejme, musíme v tom pokračovať."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Dembélé nebude k dispozícii niekoľko týždňov. Je to veľmi vertikálny hráč. Raphinha, ktorý je v poslednom čase hráčom základu, má trochu iný profil, častejšie zbieha dovnútra a hľadá si priestor na strelu ľavačkou. Ako sa zmení tím, keď v ňom nebude Ousmane?

"Bude nám chýbať futbalista, ktorý chodí do súbojov, v tomto smere je najlepším hráčom v kádri. Má túto kvalitu, dokáže prejsť cez obrancov súpera, ľahko si vytvára príležitosti. Ale dokáže to aj Raphinha, Ansu, Ferran, v určitých momentoch Balde, Jordi Alba, Marcos, Roberto, Koundé... Chceme hrať rovnako, nech hrá ktokoľvek. Samozrejme, že bez Ousmaneho niektoré veci stratíme, ale v iných aspektoch získame."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Vo štvrtok sme videli situáciu s Gabrielom Paulistom a Viniciusom, ostrý zákrok. Myslíš si, že by sa mala zvýšiť ochrana futbalistov, ktorí dokážu robiť rozdiel?

"Futbalisti ako Ousmane a Vinícius sú špecifickí, vyhľadávajú súboje 1 proti 1, čo spôsobuje, že súperi sú voči nim niekedy trochu agresívnejší. Možno takíto hráči potrebujú trochu viac podpory, ale to je všetko, na to je rozhodca a komisia rozhodcov, to je ich práca."

Kto získa najviac v systéme so 4 záložníkmi, je to Frenkie de Jong?

"Myslím si, že celý tím získava. Potom strácame menej lôpt, sme zodpovednejší, jednotnejší. Takisto rýchlejšie odoberáme loptu súperovi. Takže z toho profitujú všetci."

[La Vanguardia] Myslíš si, že Frenkie je teraz nepostrádateľný viac ako kedykoľvek predtým?

"Hmm, vždy bol pre mňa zásadný. Nezáleží na tom, v akej zostave hráme. Hrá dobre medzi líniami, útočí, pomáha v obrane, je dobrý technicky... Má všetky vlastnosti, ktoré by mal mať náš stredný záložník. Jeho hra sa mi páči, preto ho často používam."

[Laura Brugues, TV3] Balde mal dnes horúčku, znamená to, že zajtra nebude hrať?

"Lekár povedal, že zajtra bude môcť hrať, takže sa rozhodneme podľa toho, ako sa bude cítiť."

[The Athletic] Veľa sa hovorí o možnosti registrácií, o ekonomickej situácii. Ako sa cítiš, keď vidíš, že Chelsea míňa také množstvo peňazí?

"Ak to robia, znamená to, že môžu. Pravidlá v Premier League nepoznám, sústredíme sa na seba."

[Josep Soldado, Tres Media] Na začiatku sezóny bol favoritom na víťazstvo v lige pravdepodobne Real. Teraz máte pred nimi náskok piatich bodov. Myslíš si, že ste teraz favoritom?

"Nie. Myslím si, že sme kandidátom, to je náš cieľ, ale nie favoritom. Súperíme s aktuálnym španielskym a európskym šampiónom. Bude pre nás ťažké získať túto trofej proti takému silnému súperovi. Stretneme sa s nimi aj v semifinále Kráľovského pohára, liga bude určite nerozhodnutá až do samého konca. Real vidím stále veľmi silný, napriek 5-bodovej strate."

[Albert Fernández, TVE] Nedávno sa objavili správy o ponukách na Ansu Fatiho. Zdá sa, že v Barcelone neprežíva najlepšie obdobie. Bol by si otvorený takémuto kroku?

"Nie, chcem, aby bol s nami, potrebujeme trpezlivosť. Je prínosom pre klub, je veľkolepý, veľmi mu verím. Musíme však byť trpezliví. Vráti sa do svojej vrcholnej formy, tvrdo na tom pracuje. Jeho prístup v tréningu sa mi veľmi páči. Musíme byť pokojní, má 20 rokov, potrebuje čas ako každý iný. Buďme trpezliví, on sa vzchopí, teraz nie je čas hovoriť o potenciálnom predaji."

[Toni Juanmarti, Relevo] Už je to 15 zápasov, čo ste prehrali, čo je tvoja najlepšia séria ako trénera Barcelony. Cítia teraz hráči menší tlak?

"Áno, víťazstvo v Superpohári im dodalo sebavedomie. Pre túto šatňu bolo dôležité vyhrať trofej, aby videli, že to dokážu. Podobne to vyzeralo, keď som bol sám hráčom. Stále musíme byť sebakritickí, ale víťazstvo v pohári bolo veľmi dôležité."

[Mundo Deportivo] Balde hrá fenomenálne, ale v minulosti v rezerve nepodával tak vyrovnané výkony.  Prekvapil ťa jeho nedávny vplyv na tím?

"Áno, boli sme trochu prekvapení. Jeho vývoj je veľmi dynamický, v 19 rokoch hrá na vysokej úrovni. Je dôležitý v útoku aj v obrane a dúfam, že v tom bude pokračovať. Veľa sme s ním pracovali na obrannej hre, pretože v nej mal veľa nedostatkov. V útoku bol vždy dobrý, ale v poslednom čase sa veľmi zlepšil v hre pod našou bránkou. Máme z neho radosť."

Raphinha strelil gól proti Betisu - je prirodzenou náhradou za Dembélého?

"Rapha dokáže strieľať z diaľky, prihrávať, hrať v pokutovom území, je dôležitý. Či už hrá lepšie alebo horšie, vždy tvrdo pracuje. Pre mňa je zárukou. Pred niekoľkými týždňami mal trochu horšiu dispozíciu, ale tento gól mu pomôže, útočníkom vždy pomáha. Oceňujem však aj jeho prácu v obrane. Pre mňa je to dôležitý futbalista."

Lewandowski strelil len 1 z posledných 5 gólov mužstva. Ako veľmi je pre vás dôležité, aby ste sa nespoliehali na jeho efektivitu?

"Je dôležité, že mužstvo dokázalo počas jeho suspendácie streliť gól. Druhá línia a krídla to dokážu, snažíme sa vytvárať príležitosti všetkými možnými spôsobmi. Samozrejme, že Robert robí rozdiel, ale som rád, keď skórujú aj ostatní: Raphinha, Ansu, Ferran, Pedri, Gavi, Kessie... Každý futbalista musí mať podiel na gólových akciách."

[Jijantes] 50 bodov, 4. najlepší štart v histórii klubu... Vzhľadom na Messiho odchod, mal by si si pripísať viac zásluh?

"Myslím, že sa musíme pozrieť na to, kde sme boli pred rokom a kde sme teraz. Predtým sme prežívali ťažké chvíle. Mali sme problémy so sebadôverou, teraz sme nadšení. Fanúšikovia na uliciach a na štadióne nás podporujú, je to veľkolepé. Iste, vždy sa objaví kritika, ale my máme nádej a vieru."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Culemania] Vzhľadom na počet inkasovaných gólov, myslíš si, že hovoríme o jednom z najlepších tímov z pohľadu defenzívy v histórii klubu?

"Je pravda, že v lige sa nám darí. Na druhej strane, v pohároch to bolo inak. V obrane pracujeme veľmi dobre, veľa vecí sme zlepšili. Ter Stegen je vo vynikajúcej forme, aj v útoku sa nám darí. Celkovo prežívame dobré obdobie."

[Mas que pelotas] Po odchode Bellerína nemáte klasického pravého obrancu. Niekedy tam hrá aj Koundé, ktorý na otázku o svojej prirodzenej pozícii odpovedal, že hrá v strede obrany. Aké sú vaše dlhodobé plány s ním, bude hrať na kraji alebo v strede?

"Stred obrany je jeho prirodzenou pozíciou, ale veľa nám dáva aj na pravej strane. Vzhľadom na to, že nemáme typického pravého obrancu, je jednou z možností. Sú tu aj Ronald, Sergi, Éric a ďalší. Musíme mať alternatívy. Som si plne vedomý toho, ktorá pozícia je jeho prirodzenou pozíciou, ale darí sa mu aj na kraji."

[Joan Domenech, El Periódico] Aký je dôvod rozdielu v počte inkasovaných gólov v lige a v ostatných súťažiach?

"Ťažko povedať, možno je to nedostatkom koncentrácie... V Lige majstrov sme mali veľa kľúčových zranení... Vždy chceme dostať čo najmenej gólov."

[El 10 del Barca] Spomínal si, že fanúšikovia v uliciach sú veľmi nadšení. Vyhrali ste veľa ťažkých zápasov. Je to jeden z najlepších tímov za posledné roky?

"Myslím si, že sme na dobrej ceste, ale tím je stále vo výstavbe. Zlepšujeme sa, ale porovnávať túto Barçu s najlepšími v histórii je nemožné."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-02-04 18:33:36
Kedy je čas, keď nie teraz riešiť, čo s Fatim?
2023-02-04 20:15:17
Ešte nedávno sa tu písalo o zázraku, vrátil sa po veľmi ťažkom zranenï a už je nič? Nepočkáme a predáme ho ? Čo tak trochu trpezlivosti - dokonalí šampióni?