Podľa oficiálnej tlačovej správy klubu si Sergio Busquets už v 7. minúte zápasu proti Seville natrhol vonkajší postranný väz v ľavom členku, a preto musel opustiť ihrisko. Kapitán si od futbalu oddýchne približne 2-3 týždne. Je teraz na Xavim, aby svojho kapitána počas maródky nahradil v tíme.

Keď sa už zdalo, že Xavi našiel ideálny recept na symbiózu Frenkieho de Jonga a Sergia Busquetsa v stredovej formácii, zranenie druhého menovaného skrížilo plány trénera tesne pred 1/16-finálovým zápasom Európskej ligy proti Manchestru United, ktorý sa uskutoční už 16. februára. Médiá tvrdia, že pre Busquetsa bude veľmi ťažké, aby tento súboj stihol. Nie je to síce vylúčené, ale za to veľmi nepravdepodobné. Do hry by museli vstúpiť injekcie proti bolesti, čo sa v tomto prípade neodporúča. Všetko nasvedčuje tomu, že Barcelona si musí poradiť bez svojho kapitána v zápase proti Villarrealu na výjazde, Manchestru United a potom proti Cádizu, takisto na Camp Nou.

Predbežne možno rozlíšiť dve možnosti ako nahradiť Sergia Busquetsa. Prvá zahŕňa zotrvanie v rozostavení so štyrmi stredopoliarmi a druhá návrat k formácii 4-3-3. Prvý systém fungoval v posledných zápasoch veľmi dobre. De Jong, Busquets, Pedri a Gavi sa dokonale dopĺňajú a rozumejú si. Pri absencii Busquetsa môže dostať svoju (veľmi dôležitú) šancu Franck Kessíe, ktorý nastúpil namiesto kapitána v zápase proti Seville a zaznamenal asistenciu. Reprezentant Pobrežia Slonoviny však nehral vedľa De Jonga, ale o niečo bližšie k bráne, v ofenzívnejšej úlohe. De Jong vytvoril dvojičku pivotov s Pedrim. Stále je tu možnosť, že do stredu poľa nastúpi Sergi Roberto (v tom prípade by sa Pedri vrátil do útoku), alebo najmenej pravdepodobná: šanca pre Pabla Torreho.

Ak zostaneme pri veľmi úspešnom rozostavení so štyrmi stredopoliarmi, hráči budú hrať podľa už vypracovaných schém a len mierne sa zmení káder, ale na druhej strane pri takomto manévri zostanú na lavičke len dvaja stredopoliari: Sergi Roberto a Torre, ktorí pravdepodobne nepredstavujú veľkú posilu z lavičky.

Druhá možnosť, návrat k systému 4-3-3, sa trochu odchyľuje od fungujúcej myšlienky s Gavim na pozícii falošného krídelníka. Osemnásťročný mladík by vytvoril trojicu v strede poľa s De Jongom a Pedrim, na ľavom krídle by nastupoval Ferran Torres alebo Ansu Fati, prípadne aj Alejandro Balde. V prípade potreby by na lavičke okrem Torreho a Roberta sedel aj Kessíe. Systém 4-3-3 neposkytuje takú kontrolu ako rozostavenie so štyrmi stredopoliarmi, ale na druhej strane je ofenzívnejší a viac otvára hru vďaka širokým krídlam - aj na ľavej strane.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Hoci ide potenciálne len o tri alebo štyri zápasy bez Busquetsa, keďže ide o kľúčového hráča trénera, toto obdobie by mohlo byť dôležité z hľadiska vypracovania nových schém, a to aj s ohľadom na budúcu sezónu, keď Sergio už nemusí pôsobiť v katalánskej metropole. Navyše, Blaugranas čakajú v nasledujúcich zápasoch nároční súperi: Villarreal na výjazde a Manchester United na Camp Nou s "prestávkou" na potenciálne ľahšie stretnutie proti Cádizu. Čo Xavi vyhúta na tieto stretnutia?

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-02-06 22:03:45
Já bych to viděl na variantu 4-2-3-1 jako jsme dohráli se Sevillou, s Kessiem , nebo zkusit 4-3-3 kde by hrál na levém beku Alba, uprostřed Pedri - De Jong - Gavi a na levém křídle Balde, což je po Raphnhovi s Lewou náš nejlepší úzočník …..
2023-02-06 23:21:51
Kessie má jedinečnou šanci ukázat co v něm je. Jsem za to, aby se zachoval systém se 4 záložníky