Po nevydarenej prvej polovici sezóny ukázal barcelonský krídelník Raphinha náznaky toho, že sa konečne začína presadzovať. Čo však stojí za jeho rozletom v drese Blaugranas?

Dvadsaťšesťročný hráč bol jednou z letných posíl Barcelony, za ktorého klub zaplatiť nemalý balík, ale na rozdiel od Roberta Lewandowskeho alebo Julesa Koundeho sa nedokázal presadiť napriek tomu, že v predsezónnej príprave urobil dojem. Pozvoľný pokles výkonnosti prichádzal v čase vyradenia Kataláncov z Ligy Majstrov, čo viedlo k tomu, že jeho pozícia v tíme slabla. Ďalším problémom bolo, že Raphinha uprednostňoval hru na pravom krídle, ktoré mal pod palcom Ousmane Dembélé.

V súvislosti s nepriaznivým vývojom adaptácie v novom tíme a nedostatkom herného času sa špekulovalo o januárovom odchode, pričom záujem prejavil Arsenal. V posledných týždňoch sa však Raphinhovi podarilo zvrátiť situáciu vo svoj prospech a postupne sa z neho stal dôležitý hráč.

Minulý týždeň strelil dôležitý gól proti Realu Betis, na ktorý nadviazal gólom a asistenciou proti Seville. Brazílčan má teraz na svojom konte šesť gólov a osem asistencií, pričom prsty v strelenom góle tímu má v priemere každých 107,7 minúty. Relevo v tejto súvislosti zverejnilo analýzu, v ktorej uvádza 5 kľúčových dôvodov náhleho progresu Raphinhovej formy.

KLIKNI SEM a podpor projekt ForcaBarca.sk! Ďakujeme! 

Po prvé, Raphinha dostáva tipy od svojho agenta a bývalej hviezdy Barcelony Deca. Bývalý futbalista mu zdôrazňoval, že je dôležité nebrať si kritiku k srdcu a negatívne komentáre brať ako súčasť futbalu. Bývalý útočník Leedsu United zároveň dostáva veľkú podporu zo strany svojej rodiny. Jeho otec krídelníkovi rozdáva rady, čo má na neho zjavný vplyv. Zároveň útočníkova matka a tety nedávno navštívili Barcelonu, čo mu v ťažkých časoch pomohlo zachovať si optimizmus.

Hoci všetky tieto faktory mimo ihriska Raphinhovi pomohli, predpokladá sa, že krídelník sa snaží aj v tréningu, aby zlepšil svoju hru. V analýze sa uvádza, že trénerský štáb vždy oceňoval odhodlanie a obetavosť Brazílčana. Od Majstrovstiev sveta sa mu však tréneri snažia pomôcť zlepšiť rozhodovanie v záverečnej tretine, čo sa začína odrážať na jeho výkonoch. Napokon, tréneri tiež tlačia na Raphinhu, aby sa zbytočne nepúšťal do súbojov, kde je dopredu zjavné, že vyhrať tento súboj nebude možné.

Všetky tieto faktory zohrali úlohu pri zlepšených výkonoch krídelníka v poslednom období a fanúšikovia veria, že v rovnakom duchu bude pokračovať aj vo zvyšku sezóny.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2023-02-07 07:42:27
Co prosim? Skvelou formou? To bych dal do uvozovek ... ok, na gol na hral a jeden dal ... me nejvic nastvalo, jak hladove se zachoval, kdyz mohl na gol nahrat Lewovi. Prijde mi a mam z toho takovy pocit, ze hraje v prvni rade na sebe a pak az pro tym ...
2023-02-07 07:47:40
drzim mu palce. nech mu to vydrzi