Ako informujú noviny ARA, predaj BarçaTV ako súčasť Barça Studios je reálnou možnosťou, ktorú klub zvažuje. Na aktiváciu takejto finančnej páky by sa nevzťahovali nové obmedzenia La Ligy týkajúce sa predaja aktív. Bude však dosť ťažké predať televíziu, ktorá je v súčasnosti stratová a jej zamestnanci štrajkujú.

Zamestnanci BarçaTV v nedeľu počas zápasu Barcelony proti Seville uskutočnili ďalšiu štrajkovú akciu. Od 31. decembra je to už deviatykrát, čo BarçaTV na protest proti neistým pracovným podmienkam a nízkym platom neodvysiela žiadne štúdio ani zápasový program. Odvtedy sa v sídle ministerstva práce katalánskeho Generalitat uskutočnilo niekoľko stretnutí medzi zamestnaneckou radou a TBSC Barcelona Producciones - dcérskou spoločnosťou spoločnosti Telefónica, ktorej Barcelona zadáva výrobu televízneho kanála.

Ako uvádza denník ARA, "pri nedávnych rokovaniach došlo k zblíženiu postojov". Existuje však "červená čiara", ktorú spoločnosť nechce prekročiť. "Návrh, ktorý nám ponúkajú na roky 2022 a 2023, je nedostatočný, ale uvítali by sme budúci pakt, ktorý by sa neskončil v roku 2023. Nemôžeme uviaznuť v patovej situácii a o rok či dva sa vrátiť ku konfliktu. V budúcnosti nechcú nič podpisovať a teoreticky musia so svojím klientom rokovať o novej zmluve už teraz [súčasná zmluva s Barcelonou je platná do júna; pozn. red.]. Je to teraz alebo nikdy," hovoria zainteresované strany pre ARA.

Klub každopádne poprel správy o možnom letnom predaji BarçaTV, aby splnil požiadavky finančného fair play La Ligy a mohol uskutočniť prestupy a predĺžiť zmluvy. Samotný Laporta však začiatkom januára v rozhovore pre SER Catalunya pripustil, že predaj BarçaTV je možnou alternatívou. Pred niekoľkými dňami o takejto možnosti informovala práve táto stanica.

Denník ARA potvrdzuje, že táto možnosť sa zvažuje, hoci nie je jediná. Podľa klubových zdrojov sa ešte o ničom nerozhodlo. Zamestnanci BarçaTV majú tri možnosti: Všetci zostávajú v Barça Studios; niektorí zostávajú v Barça Studios alebo na externých zákazkách a v prípade, že by sa BarçaTV stala súčasťou Barça Studios, klub by mal možnosť aktivovať finančnú páku. Týmto manévrom by sa hodnota spoločnosti Barça Studios určite zvýšila, a teda 49%, ktoré v súčasnosti vlastní spoločnosť Orpheus Media, ktorú vlastní Jaume Roures a Socios.com, by sa znížilo v pomere k "novej" celkovej hodnote. Keďže vedenie Joana Laportu má povolenie od socios predať až 49% spoločnosti Barça Studios, začlenenie BarçaTV do audiovizuálneho balíka by umožnilo predaj ďalšieho percenta tretej strane.

Pôvodným zámerom Laportu bolo použiť v lete ako finančnú páku predaj BLM, obchodnú pobočku Blaugranas. Tieto plány však prekazila zmena predpisov La Ligy. Predaj 49% podielu v spoločnosti Barça Studios a 25% televíznych práv v lete minulého roka umožnil klubu posilniť svoj tím, ako aj uzavrieť hospodársky rok 2021/22 so ziskom a predpovedať vyššie príjmy ako zvyčajne v hospodárskom roku 2022/2023. V tom čase predpisy umožňovali, aby sa všetky zarobené peniaze použili na to, čo klub uzná za vhodné. Nové pravidlá schválené na decembrovom zhromaždení ligy v Dubaji však umožňujú použiť iba 5% zarobených peňazí na nákup alebo predĺženie zmlúv s hráčmi. S jednou výnimkou: ak je predávaným majetkom nová obchodná línia, ktorú klub založil, môžu sa použiť všetky dodatočné výnosy.

KLIKNI SEM a podpor projekt ForcaBarca.sk! Ďakujeme! 

Túto požiadavku nespĺňa BLM, ktorá generuje bežné klubové príjmy. Na druhej strane, ako Laporta oznámil v spomínanom rozhovore, BarçaTV, ktorá je v súčasnosti stratová, by sa mohla využiť týmto spôsobom. Zatiaľ nie je známe, koľko peňazí by klub mohol z tohto prípadného predaja získať. Bolo by to však podstatne menej ako 100 miliónov eur, ktoré spoločnosti Orpheus Media a Socios.com zaplatili za získanie 49% akcií spoločnosti Barça Studios.

"Realita je taká, že BarçaTV je záväzok, ktorý stojí 7,5 milióna eur ročne a má len veľmi malú šancu zarobiť na spôsobe, akým kanál fungoval v uplynulom desaťročí, a to ako 24-hodinový národný kanál. Druhá vec je, že Barcelona z neho robí fiktívny majetok z účtovného hľadiska, aby nerealisticky zvýšila hodnotu Barça Studios," tvrdí zdroj s priamymi znalosťami mediálnej reality Barcelony. V súvislosti s možným záujmom tretej strany tá istá osoba hovorí: "Ak sa vypracuje dobre vykonaný audit, nie je možné nájsť ochotného investora. Vždy však existujú skryté záujmy... Joan to nakoniec môže predať."

zdroj: Ara
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.