Xavi sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Manchestru United. Nechýbali otázky týkajúce sa dnešnej aféry s platením zástupcu šéfa Technickej komisie rozhodcov, ale tréner Barcelony hovoril najmä o úrovni Manchestru United, s osobitným odkazom na Rashforda, a o forme svojho tímu.

[Barça TV] Čo očakávaš od zajtrajšieho zápasu?

"Veľké stretnutie, z futbalového hľadiska je to veľkolepý dvojzápas pre divákov a fanúšikov. Myslím si, že oba tímy pristúpia k tomuto súpereniu vo veľmi dobrom období sezóny, Manchester United aj my sme vo veľmi dobrej forme, výsledky sú skvelé. Myslím si, že Ten Hag zmenil tvár tohto tímu, čo bolo na začiatku ťažké, ale teraz funguje veľmi dobre. Je to silný tím, má mimoriadne fyzické schopnosti, skvelé technické zručnosti, veľmi silnú defenzívu. Majú veľa týchto kvalít a môžu nám skomplikovať dvojzápas. Očakávam veľmi intenzívne stretnutie, v silnom rytme. Je to tím z Premier League, kde sa zvyčajne prezentuje vysokou fyzickou úrovňou. Chceme dokázať, že máme správnu úroveň na to, aby sme mohli súťažiť v Európe proti tímu z najvyššej európskej elity, aj keď ide o Európsku ligu. Je to pre nás veľký dvojzápas."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Manchester United je tím na úrovni Ligy Majstrov?

"Je nespravodlivé takto hovoriť, pretože v konečnom dôsledku sme my aj oni v Európskej lige a my sme si nevybojovali možnosť byť v Lige Majstrov. Je však pravda, že prežívajú výnimočný moment, pokiaľ ide o formu, hru, sebavedomie a výsledky. V porovnaní so začiatkom sezóny sa rozvinuli a sú veľmi silní. Do istej miery je načase, aby sme United takto vnímali. Ich úroveň je veľmi vysoká."

[Marta Ramon, RAC1] Vzhľadom na finančnú situáciu Barcelony, cítite tlak, že tento súper ovplyvní najbližšiu budúcnosť nielen tímu, ale aj klubu?

"Nie, necítime to tak. Povedali mi to aj pred Superpohárom, pred Kráľovským pohárom, teraz mi to hovoríte v súvislosti s tým, či postúpime... Je to Barcelona a tieto výzvy sú tu. Každý týždeň hráme o všetko. K súpereniu pristupujeme najlepším možným spôsobom, s veľkou motiváciou a túžbou. S určitou eufóriou, ktorá nás obklopuje, čo je pre nás veľmi dobré, pretože vidíme to nadšenie. Aj my sme nadšení, ale k zápasu pristupujeme opatrne a s pokorou. Chceme sa dostať čo najďalej, ale čaká nás ťažký súper, ktorý nám môže hru poriadne znepríjemniť. Necítime však žiadny extra tlak, v Barcelone je to normálny tlak."

[Pol Ballus, The Athletic] Je Rashford natoľko podobný Viníciusovi, že na neho môžeš nasadiť Ronalda Arauja?

"Tému zostavy nechávam na zajtra a nebudem predbiehať fakty. Nepozeráme sa len na jedného hráča Manchestru, analyzovali sme, ako hrá v útoku a v obrane. Je pravda, že hrajú veľmi rýchlo na brejky, predovšetkým Rashford, ale aj Garnacho, môže zahrať aj Sancho, Weghorst ako hrotový útočník... Potrebujeme hráčov, ktorí si dajú pozor na tieto šprinty a prechody súpera z obrany do útoku."

[Otázka z Anglicka] Ako vnímaš Manchester United? Počas svojej športovej kariéry si sa s ním stretol mnohokrát.

"Podľa môjho názoru je to skvelý klub. Samozrejme, neprežíva najlepšie obdobie vo svojej histórii, ale je to Manchester United. Veľmi si tento klub vážime, Ten Haga, všetkých hráčov... Teraz majú dobrú formu, sú pozitívni, majú dobré výsledky."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Stane sa víťaz tohto dvojzápasu veľkým favoritom na zisk trofeje? Kto zajtra vyhrá, bude favoritom na postup?

"Myslím si, že ak nedôjde k prekvapeniu, dvojzápas sa rozhodne na Old Trafforde. Viem si predstaviť, že stretnutia budú vyrovnané, výsledok bude tesný. Viem si predstaviť, že zajtrajší zápas nebude príliš rozhodujúci, sú to dva zápasy a zostane odveta. Je škoda, že ju nehráme doma. Nemyslím si, že sme favoritmi, Manchester tiež nie, v súťaži sú veľmi dobré tímy. Európska liga je veľmi náročná súťaž a je veľmi ťažké ju vyhrať."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Máš pocit, že keby ste takto hrali v októbri, tak by ste teraz hrali iné zápasy?

"Áno, ale už nemôžeme vrátiť čas. Keď sa nad tým zamyslíte, možno by ste niečo zmenili na taktickej alebo hráčskej úrovni, nikdy si nemôžete byť istí. V Lige majstrov sme neboli na správnej úrovni, a preto hráme v tejto súťaži, nemôžete myslieť na nič iné. Musíme myslieť na to, aby sme tieto zápasy vyhrávali, aby sme súťažili. K zápasu pristupujeme v dobrej forme, ale musíme v tom pokračovať a dokázať to v každom zápase. Vždy hovoríme, že Barça je testom v každom zápase, na každej tlačovej konferencii, na každom tréningu, tak to je. Sú tu veľmi vysoké nároky, vy vyžadujete, klub vyžaduje, tlak je vždy veľmi vysoký. Je to ťažké, ale musíme to dokázať v každom zápase."

[Jordi Blanco, ESPN] Je tento zápas mimoriadne dôležitý vzhľadom na veľkosť a dôležitosť súpera a súťaže?

"Áno, ale každý zápas je dôležitý, potom ten nasledujúci proti Cádizu bude dôležitý, pretože hráme o tri body. Potom nás čaká dôležitý duel na Old Trafford a potom, ak postúpime, súboj v osemfinále. Ideme zápas po zápase. Na zajtrajšok sme motivovaní, mám informácie, že štadión bude prakticky plný, to je fantastické. Musíme byť na úrovni, ktorú od nás Európa vyžaduje."

[David Bernabéu, Sport] Vaša predstava o hre je celkom jasná, ale sú aj takí, ktorí sú kritickejší, že hra je defenzívnejšia, než si predpovedal. Ako sa vyjadruješ k týmto typom teórií?

"Ale o kom hovoríš, tomu nerozumiem?"

O fanúšikoch...

"Ale ktorí?"

...Niektorí novinári, prostredie... objavujú sa takéto veci.

"No, ja som na druhej strane (smiech). To je všetko. Ja nemusím nikoho presviedčať, ja musím presvedčiť svojich hráčov o koncepcii hry. Myslím si, že ju na ihrisku formujeme dobre, najmä v poslednom čase nás to stálo veľa, ale bola to zmena modelu hry. Myslím si, že sme sa veľmi rozvinuli. Musím presvedčiť hráčov, vedenie klubu, socios a priaznivcov klubu. V tomto smere sme všetci na jednej lodi. Vidím plné tribúny, futbalistov, ktorí sú presvedčení o tejto myšlienke. S prezidentom sa stretávam každé tri dni a je nadšený z toho, ako hráme, s Mateuom a Jordim sa vidím každý deň a oni mi to tiež komunikujú. Preto som úplne pokojný. Čo sa týka tých, ktorí nie sú presvedčení... Je mi to ľúto (smiech)."

[Otázka z Anglicka] Erik ten Hag povedal, že Marcus Rashford je jedným z najnebezpečnejších útočníkov v Európe. Súhlasíš s tým?

"Jeden z najnebezpečnejších, áno, úplný súhlas. Je veľmi rýchly, má skvelý dribling, je veľmi nebezpečný v prechode do útoku. Áno, musíme sledovať každého, ale Rashforda obzvlášť, pretože je to jeden z najnebezpečnejších futbalistov v Európe."

[David MacDonald, Daily Mirror] V lete sa Manchester United pokúšal získať Frenkieho de Jonga, telenovela trvala mnoho týždňov. Ako ho to ovplyvnilo? Myslíš si, že bude chcieť niečo dokázať?


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

"Nie, myslím si, že mi veľmi jasne povedal, že chce zostať u nás, takže neboli žiadne pochybnosti. Teraz je naším hráčom, som s ním veľmi spokojný, s jeho dispozíciou, jeho vodcovstvom, je vo veľmi dobrom momente, rovnako ako celý tím. Momentálne si Frenkie hru užíva a to je najdôležitejšie."

[David Ibañez, Mediaset] Uviedol si, že tu v každom zápase musíte niečo dokázať. Zajtra je skvelá príležitosť zviditeľniť sa, ukázať, že Barcelona môže konkurovať v európskych pohároch.

"Áno, je to dôležité, najmä po niekoľkých posledných rokoch, ktoré neboli úspešné. Je to Európska liga, ale chceme ukázať, že môžeme súperiť."

[Helena Condis, Cadena COPE] K tomuto zápasu pristupujete v najlepšom období sezóny, ste lídrom La Ligy. Európske poháre sú však iná vec, poučili ste sa z chýb z minulosti? Trápi vás, že v tejto sezóne už nebudete počuť hymnu Ligy majstrov?

"Samozrejme, že ma to trápi. Mali by sme hrať Ligu majstrov kvôli histórii, ktorú máme. Ale neprešli sme testom, realita je taká, aká je. Sme v Európskej lige, čo je krásna súťaž, hrajú tu skvelé tímy a naším cieľom je postúpiť do ďalšieho kola."

[La Vanguardia] Keď ste naposledy hrali na Camp Nou v Európskej lige, bola tam "invázia" fanúšikov z Nemecka. Zaviedol klub nejaké nové opatrenia, aby sa tomu zabránilo a aby bol štadión plný len barcelonských fanúšikov?

"Nemôžeme urobiť tú istú chybu druhýkrát. Dúfam, že naši fanúšikovia budú na tribúnach a že sa táto udalosť nebude opakovať."

[Aurora Fuster] Otázka k obrane. V lige ste dostali 7 gólov, v Lige Majstrov 12. Aké sú rozdiely medzi týmito zápasmi?

"Boli by sme radi, keby tieto rozdiely neboli, zajtra budeme súperiť najlepším možným spôsobom. Čaká nás dobrý súper, budeme tvrdo pracovať v defenzíve, aby sme získali loptu, správne sa zorganizovali. Budeme mať príležitosť ukázať, že sme na správnej úrovni aj v európskych pohároch."

[Mundo Deportivo] V minulej sezóne bolo zrušené pravidlo gólov strelených na výjazde. Ktorú možnosť uprednostňuješ viac?

"Myslím si, že teraz je to spravodlivejšie. Keď sa dvojzápas skončí nerozhodne, hrá sa predĺženie. Sústredíte sa na to, aby ste súpera porazili klasickým spôsobom."

[Radio Nacional] Sledujete inštitucionálne nepokoje okolo klubu? Ovplyvňuje vás to, hovoríte o tom v šatni? Alebo ste si na to už zvykli, vzhľadom na to, koľko rokov si v klube strávil?

"Na čo narážaš?"

Mám na mysli platby podpredsedovi Technickej komisie rozhodcov.

"Snažím sa sústrediť na futbal. Pred chvíľou sme skončili tréning, teraz mi o tom hovoríte, klub vydal oficiálne vyhlásenie. Tieto veci sa týkajú obdobia, keď som tu nebol, klub sa k tomu vyjadril a to je všetko."

[ESPN] Tento Hag hovorí, že chce hrať ako Johan Cruyff. Čo si myslíš o prvom z nich a mohol by si ich porovnať?

"Pre mňa je Erik Ten Hag skvelý tréner. Zmeniť situáciu v United nebolo jednoduché. Znovu sa tešia z hry. Ich spôsob hry hovorí za veľa, majú veľa variantov v útoku, dobre pracujú v obrane. Je to veľmi zaujímavý tréner, niekedy mení rozostavenie, hrá s tromi obrancami, krajní obrancovia zbiehajú do stredu a defenzívni záložníci von, veľa ich hráčov sa zapája do ofenzívy. Prakticky v každom zápase je vidieť, že Ten Hag je ofenzívne ladený tréner. Je referenčným bodom pre nás trénerov, ktorí radi útočíme."

[Adria Albets, Cadena SER] Pokiaľ ide o tieto platby členovi komisie rozhodcov, hovorí sa, že sa to deje od roku 2003. Spomínaš si na niečo o tom z čias, keď si bol futbalistom, ako ste sa mali správať voči konkrétnym rozhodcom atď.

"Vždy sme si boli vedomí toho, aký rozhodca bude rozhodovať náš ďalší zápas. Robí sa to už veľa rokov, nie je to nič nezvyčajné."

[Jijantes] Ronald Araujo hrá veľmi dobre, bolo to tak najmä proti Villarrealu. Aké máš od neho očakávania?

"Araujo je líder. Má skvelé fyzické predpoklady, taktické a technické zručnosti. Má beštiálnu úroveň. Má predpoklady na to, aby tu a v celom futbale vyznačil éru. Je len málo futbalistov, ktorí majú takéto schopnosti. Je veľkolepý."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-02-16 05:40:38
Na dnešní zápas se hrozně těším. Snad to urveme, pojďme všichni fandit!