Raphinha sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom Barcelony s Manchestrom United v 1/16finále Európskej ligy. Brazílčan sa okrem iného vyjadril k súčasnej forme Ansu Fatiho a k dispozíciám anglického tímu. Krídelník zdôraznil, že sa ešte stále prispôsobuje hernému štýlu svojho nového tímu.

[BarçaTV] Čo očakávaš od zajtrajšieho súpera, proti ktorému si hral v Premier League?

"Očakávam, že to bude ťažký duel, ale práve v takýchto zápasoch chcete hrať najviac. Myslím si, že to bude dobré stretnutie, je to ťažký súper, ale vieme, čo musíme urobiť, aby sme ich porazili."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Ako sa momentálne cítiš v tíme? Ako prebieha tvoja adaptácia, cítiš sa komfortne?

"V niektorých zápasoch hrám, v niektorých nie, ale to je normálne. Na adaptáciu v novom tíme je potrebný čas, je to moja prvá sezóna v Barcelone. Teraz určite prežívam najlepšie chvíle, odkedy som sem prišiel. Stále je to však obdobie adaptácie, som vďačný svojim spoluhráčom a trénerovi, ktorí mi pomáhajú každý deň."

[Marta Ramón, RAC1] Čo od teba Xavi vyžaduje?

"Je normálne, že keď príde nový futbalista do nového tímu, nepozná ľudí, štýl hry a musí sa prispôsobiť, adaptovať na nových spoluhráčov, štýl hry tímu a ligy. A v tejto chvíli jednoducho potrebujem nejaký čas."

[TV3] Rád by som sa ťa opýtal na jedného spoluhráča. Xavi hovorí, že tím je ako rodina, ale ja chcem vedieť, čo si momentálne myslíš o Ansu Fati?

"Je normálne, že keď hráč hrá menej, je na tom o niečo horšie, ale Fati je veľmi kvalitný hráč, to viete lepšie ako ja. Všetci by sme mu mali pomôcť, aby si viac veril."

V posledných rokoch má Barcelona problém byť v Európe konkurencieschopná. Hral si proti tímom ako Manchester City - myslíš si, že mužstvo je po fyzickej stránke pripravené na takéhoto súpera?

"Áno, sme dobre pripravení na tento zápas aj na celú sezónu. Hráme dobré zápasy. Samozrejme, je tu únava, máme veľa zápasov, ale to je prípad každého tímu. Momentálne sme v najlepšej forme a urobíme všetko pre to, aby sme postúpili do ďalšieho kola."

[Relevo] Aký má na teba vplyv systém so štyrmi stredopoliarmi?

"Na mňa to nemá vplyv. Musíme sa prispôsobiť štýlu hry, ktorý vyžaduje tréner, či už je to rozostavenie s tromi alebo štyrmi stredopoliarmi."

[Ricardo Rosety, Gol Play] Aké podobnosti vnímaš medzi Manchestrom United a Barcelonou a ich slabou formou v európskych súťažiach v posledných sezónach?

"Myslím si, že sú jedným z najlepších tímov na svete. Je normálne, že majú vzostupy a pády. V skutočnosti Manchester naposledy nezaznamenal výkony v súlade so svojou značkou. Musíme vedieť, ako zmeniť čip a stať sa lepšími."

[Mundo Deportivo] Do osemfinále Ligy Majstrov ste nepostúpili. Poučili ste sa z týchto stretnutí?

"Myslím si, že v každom stretnutí sa človek niečo naučí. Pre futbalistov je normálne, že chcú súťažiť na čo najvyššej úrovni. Samozrejme, stále budeme robiť chyby, ale každým tréningom a každým zápasom sa musíme zlepšovať."

Vieme, že jednou z tvojich silných stránok je strela spoza pokutového územia. Čo by bolo potrebné urobiť, aby sme ťa v takýchto akciách videli častejšie?

"Hmm, myslím, že to musím skúšať trochu častejšie. Je to trochu ťažšie, keď na ihrisku nie je priestor, keď súper bráni nízko. Chcem to robiť častejšie a budem to robiť, ak sa mi podarí nájsť trochu viac priestoru."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Otázka z Anglicka] Ako sa v tejto sezóne zlepšila hra Manchestru United pod vedením Erika Ten Haga. Ako asi vieš, Leedsu sa proti nim v poslednom čase príliš nedarilo, takže je možné, že si od nich dostal správy, v ktorých vás "žiadajú", aby ste tento dvojzápas vyhrali. [Zaujímavosť - Raphinha počúval preklad tejto otázky cez slúchadlá; pozn. red.]

"Ako som už spomenul, Manchester je jedným z najlepších klubov na svete. Prešli ťažkým obdobím, ale je to skvelý tím so skvelými hráčmi. Darí sa im, pretože majú veľa kvality."

[Jijantes] Hovoríš, že si v procese adaptácie, ale vidíme, že hráš na vysokej úrovni, zlepšil si sa. V čom spočíva táto zmena, z čoho pramení? Je to o fyzickej stránke alebo o niečom inom?

"Je to trochu o mentálnom aspekte, fyzicky som sa vždy cítil dobre. Je normálne, že keď prídete do nového klubu, máte určité pochybnosti. Teraz je to v tomto smere lepšie, dúfam, že v tomto budem pokračovať aj v budúcnosti."

[Más que pelotas] Xavi ťa podporil na mnohých tlačových konferenciách. Mal si s ním veľa súkromných rozhovorov?

"Myslím si, že súkromné rozhovory sú dôležité pre každého hráča. Je dôležité, aby ste si boli vedomí, že tréner a celý štáb vám dôverujú. Pre mňa to bolo obzvlášť dôležité, pretože som zmenil prostredie, takže takéto rozhovory mi dodávajú väčšiu dôveru."

zdroj: YT: FC Barcelona
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.