Ďalšia dávka kontroverzie súvisiacej s Barcelonou. Tentoraz portál Relevo informuje, že Barcelonu bude vyšetrovať FIFA kvôli možným nezrovnalostiam súvisiacim s transferom Marcosa Alonsa.

Podľa týchto správ malý madridský klub Union Adarve napadol Barcelonu pred komorou FIFA pre riešenie sporov. Bezprostredným dôvodom je údajne to, že tento subjekt sa domnieva, že v súvislosti s prestupom Alonsa zo strany Blaugranas došlo k nezrovnalostiam. Adarve totiž očakávalo, že z prestupu Španiela dostane určitú sumu vďaka fondu solidarity FIFA, keďže 32-ročný hráč reprezentoval farby tímu v sezónach 2001/2002 až 2004/2005. Nakoniec však Alonso prišiel do Barcelony zadarmo a jeho bývalý klub sa domnieva, že bol podvedený.

Adarveho zástupcovia nahlásili údajné nezrovnalosti kvôli "pravdepodobnej simulácii registrácie voľného hráča, zakrývajúcej skutočný prestup prostredníctvom hráčskej výmeny, pri ktorej bola pridaná ďalšia finančná čiastka". Problémom je, že na konci letného prestupového obdobia predala Barcelona do Chelsea Pierra-Emericka Aubameyanga a už po uzavretí prestupového obdobia sa Marcos Alonso sťahoval do Katalánska vďaka predčasnému ukončeniu zmluvy s The Blues "po vzájomnej dohode". Klub vníma tento modus operandi ako možnú tajnú výmenu hráčov, pri ktorej by sa Chelsea a Barcelona dohodli na prestupe Aubameyanga za 12 miliónov a zároveň by uvoľnili Marcosa Alonsa zo zmluvy, čím by sa znížila cena Gabončana, ktorého trhová hodnota by bola vyššia ako táto suma. Adarve sa domnieva, že v skutočnosti Španiel neprišiel na Camp Nou ako voľný hráč a keďže operácie boli prepojené, klubu patrí určité percento z hodnoty operácie.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Pripomeňme pre lepšiu prehľadnosť, že mechanizmus solidarity znamená, že ak profesionálny futbalista prestúpi pred vypršaním zmluvy, klub alebo kluby, ktoré prispeli k jeho futbalovej výchove, dostanú časť sumy za operáciu. Vďaka tomu aj poľské tímy získali niekoľko stotisíc eur v súvislosti s prestupom Roberta Lewandowskeho do Barcelony. Najmä pre malé tímy sú to veľmi významné príjmy a iné to nie je ani v prípade Adarve, ktorý hrá v Segunda RFEF, štvrtej lige. Preto sa klub obrátil na FIFA, keďže v realizácii operácie vidí nezrovnalosti.

zdroj: Relevo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-02-16 08:55:41
uz vsetkym original drbe, kazdy ked moze, vyuzije vynimku, akeby dostalti pri tej sume solidarity payments ? 20k ? 15k? mam pocit, ze sa potrebuje kazdy tutmak vozit po Barcelone, najma, ked opat nabera na sile
2023-02-16 08:57:08
Tak s týmto ich zbožným prianím a dokazovaním im prajem veľa šťastia trapakom aj keby to aj bolo tak ako hovoria je to len legálna kľučka od oboch klubov nemorálne možno nelegálne určite nie