Hoci z objektívneho pohľadu možno povedať, že Barcelona nebola v dvojzápase proti Manchestru United slabšia a proti tímu vo výbornej forme súperila na vysokej úrovni, a že o postupe rozhodol rozdiel jediného gólu, ťažko sa ubrániť dojmu, že Barcelona bola schopná dvojzápas vyhrať. Jeden z dôvodov, prečo sa tak nestalo, však poukazuje na rozhodnutia Xaviho Hernándeza.

Ešte pred začiatkom prvého zápasu na Camp Nou sa na trénera zniesla značná kritika za to, že 'rozbil' zloženie defenzívnej formácie, ktorá v tejto sezóne fungovala výborne a ktorá bola v médiách dokonca označovaná ako "BACK" podľa prvých písmen mien Alejandro Balde, Ronaldo Araujo, Andreas Christensen a Jules Koundé. A zatiaľ čo stávka na Albu na ľavej strane obrany namiesto Baldeho je ešte pochopiteľná, keďže skúsený Španiel vykazuje vysokú formu, nahradenie Christensena Marcosom Alonsom už bolo vyslovene nevysvetliteľné.

Xavi sa navyše rozhodol vymeniť pozície Koundému a Araujovi, dúfajúc, že Uruguajčan zvládne súboj s Marcusom Rashfordom, čo sa napokon nestalo. Takéto zmeny v zostave a rozmiestnení mali za následok množstvo chýb v defenzíve a nedostatočnú orientáciu zjavne spôsobenú rozpadom vypracovaných a dobre fungujúcich automatizmov. Marcos Alonso síce strelil gól na 1:0, ale v obrane nepôsobil veľmi sebaisto a ťažko uveriť, že by Christensen hral horšie, aj keby sa nezapísal na streleckú listinu. Na pozápasovej konferencii Xavi vysvetlil rozhodnutie týkajúce sa tejto zvláštnej rotácie. Dán sa však dostal na ihrisko v druhom polčase spolu s Baldem, zatiaľ čo Koundé si vymenil miesto s Araújom a zlepšenie bolo evidentné.

V odvetnom zápase bol Xavi tentoraz nútený urobiť niekoľko odvážnych rozhodnutí kvôli absenciám Gaviho a Pedriho. V obrane už od začiatku hralo kvarteto "BACK" a v stredovej formácii podľa očakávania nastúpili Kessíe a Roberto spolu s Busquetsom a De Jongom. Mnohí fanúšikovia boli nespokojní s tým, že Ferran Torres sedel na lavičke po výbornom výkone proti Cádizu. Objavili sa požiadavky, aby tréner tentoraz vynechal štvrtého záložníka a pridal tretieho útočníka, ktorým by bol Ferran. Hoci bolo zrejmé, že úroveň súpera bola oveľa vyššia, zdalo sa, že 'uvoľnený' Torres prinesie do ofenzívy 'niečo navyše'.

Na druhej strane, v 82. minúte odvety došlo k veľmi zvláštnemu striedaniu Xaviho, ktorý namiesto Ronalda Arauja poslal na ihrisko Marcosa Alonsa. Uruguajčana vraj takéto rozhodnutie prekvapilo a na tlačovej konferencii tréner vysvetlil, že takúto zmenu urobil z opatrnosti, pretože videl, že Araujo sa chytá za sval. Bývalý hráč Chelsea sa nakoniec na ihrisku objavil, a tak má v tejto sezóne na konte účasť v každom zápase Barcelony v európskych pohároch.

Samozrejme, všetku vinu nemožno hodiť na plecia Xaviho, pretože zlyhali aj hráči (a to kľúčoví) a ďalších ako Pedri, Gavi a Dembélé nemohol tréner využiť. Jedným z hráčov, na ktorých sa ukazuje prstom, je Robert Lewandowski. Poliak strelil na Old Trafford gól z pokutového kopu a na Camp Nou mal určitý podiel na zásahu Raphinhu, ale v oboch zápasoch zahral podpriemerne. Prehrával súboje s obrancami, príliš dlho držal loptu, strácal ju a mal problémy so spracovaním. Žiaľ, takéto výkony Poliaka sú v posledných týždňoch bežné.

Svoj podiel viny má aj Raphinha, ktorý v odvete nehral dobre. Brazílčan odohral na Camp Nou jeden zo svojich najlepších zápasov v drese Blaugranas, strelil gól a zaznamenal asistenciu, no na Old Trafford bol prakticky neviditeľný, zaznamenal množstvo strát, prehrával súboje a nevyužil dobré príležitosti na prihrávku.

Treba tiež poznamenať, že Xavi nemal na lavičke náhradníkov veľký manévrovací priestor, predovšetkým v ofenzíve. V oboch zápasoch nastúpila v druhom polčase v útoku dvojica Ferran Torres a Ansu Fati. Druhý menovaný však dlhodobo podáva výkony pod prijateľnou úrovňou, zatiaľ čo Ferran sa presadil až v zápase proti Cádizu.

Nakoniec sa nedá presne určiť, na koho strane je vina za vypadnutie z Európskej ligy. Zdá sa však, že Barcelona naozaj mohla uspieť v dvojzápase proti silnému Manchestru United, ale sama si to skomplikovala. Xavi to v prvom zápase opäť prekombinoval a v druhom musel plátať diery po Gavim a Pedrim. Na druhej strane boli hráči v oboch stretnutiach veľmi nevyspytateľní a urobili viac chýb ako v ligových zápasoch. Ako povedal sám Xavi: "Mali by sme sa poučiť a pokúsiť sa zlepšiť...' Opäť raz...

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2023-02-24 12:39:56
Už v Lize mistrů dělal Xavi zvláštní rozhodnutí a to, že Alonso nastoupil do každého utkání v Evropské soutěži to jen dokazuje. Je u nás nejhorší levý obránce i stoper, ale přesto má na kontě už tolik minut. Raději bych viděl Garciu na stoperovi než jeho.
2023-02-24 12:42:26
Ja dodnes neviem pochopiť striedanie Arauja a jeho náhradu Alonsom!?!?!? Pripadalo mi to ako trest pre Arauja, ale za čo? Veď patril medzi našich najlepších hráčov. O Fatim sa ani nebudem zmieňovať, pretože ten mal dva svetlé momenty v zápase...keď vbehol pri striedaní na trávnik a potom keď z neho schádzal po skončení zápasu. Skrátka...na kvalitnejšie európske mužstvá ešte nemáme. V La Lige.
PS: Mimo nášho zápasu: Neviem pochopiť hru Realu. Ten v La Lige má veľký problém dať gól mužstvám bojujúcim o záchranu a to je jedno či vonku alebo doma a v LM na trávniku Liverpoolu nasúka domácim 5-ku??? Nepochopím!!!