Barcelone to v Divadle snov na Old Trafford nebolo súdené. Katalánci predviedli statočný výkon a značnú časť zápasu dokonca viedli, no po prvom polčase sa opäť zosypali a opäť prehrali a vypadli z európskej súťaže.

Výsledok znamená, že Barcelona už nebude súťažiť v Európskej lige, pričom Červení diabli si zaslúžene vybojovali miesto v osemfinále, kde si sily zmerajú s ďalším španielskym celkom – Realom Betis. Čo nám táto odveta v Anglicku z pohľadu Blaugranas priniesla?

1. Pôsobivý prvý polčas

Ak by sme vychádzali čisto z úvodných 45 minút na Old Trafford, každý by vsadil na postup Barcelony. Katalánci viedli po polčase iba o jeden gól. Napriek tomu dokázali na Old Trafforde počas väčšiny úvodného dejstva dominovať v hre nad Manchestrom United a boli jasne lepším tímom. Zverenci Xaviho vysoko a neúnavne tlačili, podobne ako vo finále španielskeho Superpohára. Zdalo sa, že Manchester United má problémy s nadväzovaním prihrávok bez toho, aby ich niekto zachytil, a v strede poľa Blaugranas bola skutočná energia. Katalánci boli aj štatisticky oveľa lepší ako súper. Ak by zápas pokračoval v rovnakom trende aj v druhom polčase, večer mohla oslavovať Barcelona. To, čo však nasledovalo po prestávke, bol nezvratný psychický a fyzický kolaps.

2. Rozpačitý kolaps

Keď Barcelona vychádzala po polčase z tunela, jediné, čo potrebovala, bolo udržať Manchester pod tlakom tým, že si jednoducho postráži svoj náskok. Napriek tomu stačila iba minúta, aby sa Blaugranas po prestávke opäť zosypali. Je priam trápne, keď Xaviho fantastická defenzíva dovolila, aby lopta prešla cez celú šírku ihriska na Freda. Brazílčan bol voľný pred bránkou a žiadny obranca sa k nemu ani zďaleka nepriblížil. Barcelona vypla a Manchester United nepotreboval veľa na to, aby vyrovnal.

Od tohto momentu to bola jednosmerka. Po inkasovanom góle sa zdalo, že katalánska obrana začína pochybovať sama o sebe, a od tej chvíle to s výkonom išlo už len dolu vodou. Namiesto toho, aby Barcelona zapla na vyššie obrátky a pokúsila sa streliť ďalší gól, začala všade robiť chyby. Zlé postavenie Ronalda Arauja takmer vyústilo ďalší inkasovaný gól a Jules Kounde chybne prihral niekoľkokrát priamo na kopačky útočníkov United. Nervózny bol aj Andreas Christensen, ktorý loptu upratal priamo na Antonyho a daroval veľkú šancu Červeným diablom.

Postupom času sa unavil aj stred poľa a Ten Hag to umne využil, striedaniami oživil svoje mužstvo. Xavi medzitým nemal na lavičke žiadne skutočné možnosti, okrem Ferrana Torresa, a jeho stred poľa ho pravdepodobne stál zápas. Nakoniec Katalánci inkasovali ďalší zahanbujúci gól, ktorý sa ukázal ako víťazný pre United. Gól bol darčekom od hostí, ktorým stačilo loptu odkopnúť, aby sa vyhli nervy drásajúcej situácii pred bránou. S Gavim, Pedrim a Dembelem mohol byť príbeh úplne iný. Vo svete futbalu však nikdy nie je priestor na výhovorky.

3. Zostáva aspoň La Liga

Druhé vyradenie Barcelony z európskeho turnaja v tej istej sezóne znamená koniec jej pôsobenia mimo Španielska. Neexistuje veľa spôsobov, ako sa na prehru v Európskej lige pozerať pozitívne, ale perspektíva, že tím sa teraz môže definitívne sústrediť na domácu ligovú súťaž, znie prijateľne. Katalánci hrajú už len o domáci pohár a ligu. Pred Realom Madrid majú na čele priebežného poradia Primera Division 8-bodový náskok a všetko tak majú vo svojich rukách. Ak si udržia trend z posledných týždňov, titul získajú. Ak sa zosypú ako včera na Old Trafford po polčase, bude to ešte zaujímavé.

V prípade pohára je to zložitejšie. Proti Realu Madrid v dvojzápase semifinále musia Blaugranas tvrdo bojovať o postup do finále. Koniec koncov, Real Madrid v posledných rokoch dokázal, že je kráľom návratov. So španielskym superpohárom na konte je domáce treble pre Barcelonu reálnou možnosťou. Dôležité však je, aby štvrtkový výsledok nijako neovplyvnil výkonnosť a morálku tímu.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-02-24 14:41:22
je zrejmé, že aj v niektorých ďalších zápasoch sa po prestávke zosypú, taký je ich súčasný neomylný trend, nádej je len v tom, že sa to zosypanie nepodarí súperom využiť
2023-02-24 14:54:01
,,Kounde kopí kopu chýb,,,Ferran,,Fati,,,príchod na Ihrisko, žiadné terno,,,a tréner,,žiadna aktivita, výraz tváre,🤔⚽